patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka http://www.youtube.com/watch?v=VafPapn-KuE priporočam Tale prispevek je zanimiv, sicer, če priznam nisem izvedela nič novega, vendar roko na srce- tudi zelo star. Ne želim reči, da človek ne ve, kaj govori, hočem reči, da je od njegovega razmišljanja in pogovora minilo že 6 let. Po eni strani za nekatere malo, po drugi strani, -sploh za tiste, ki vedo, da medicinske raziskave potekajo ves čas,- dovolj dolgo, da so marsikatero zadevo, ki se je dr. Likarju takrat zdela še vprašljiva, prezgodnja za sprejemanje sklepov, verjetno že dognali, razrešili. Sama sem si že pred časom prebrala tole zadevo- tudi ni najnovejša, vendar vseeno "stara" le eno leto in tudi tu stoji za njo dober strokovnjak na tem področju. http://www.viva.si/Intervju/8812/Nobelovec-prof-Harald-zur-Hausen-o-cepljenju-proti-HPV Naši konkrento proti HPV NE bom dala cepit, ker: - je cepivo novo, še ni dobro testirano in preizkušeno Cepivo niti ni več novo in kolikor sem nekako uspela do sedaj zbrati informacij, ni nič manj raziskano kot druga cepiva, s katerimi smo do sedaj " veselo zastrupljali " še ne eno mesečne dojenčke. - ker obstajajo zanesljivi in enostavno izvedljivi testi, s katerimi se bolezen odkrije že v zgodnjih fazah. Seveda obstajajo, samo navadna smrtnica do njih pride redkokdaj- tisti rutinski odvzemi brisa so velikokrat krepko premalo, saj se lahko v tem času pri ženski v telesu zgodi svega i svašta. Na pogostejše samoplačniške preglede pa jih hodi - po mojih izkušnjah- zelo malo, saj so draga in tudi- roko na srce- ženske si zase in za svoje " medicinsko servisiranje" vzamemo daleč premalo časa.Vsaj jaz. - ker obstajajo zanesljive in rutinske metode odstranjevanja (pred)rakavih celic Nič posebej drugačne, kot mnogo let nazaj. Operacija takšna in drugačna, odvisna od "prizadetosti" tkiva. Še vedno dosti žensk sredi rodne dobe oz. sredi 20- tih ostaja brez maternice oz. brez možnosti zanositve prav zaradi posledic te bolezni. - ker se okužbo s HPV lahko v dobršni meri prepreči ob zdravi spolnosti, s tem mislim na kondome in stalno partnerstvo, če pa do okužbe že pride, samo v nekaj procentih iz te okužbe nastane rak in tu se vračam na točko 2. To je najbolj hecno po svoje. V glavah imamo še vedno okužbe kot so HIV in druge splone bolezni, ki se jih lahko "losamo" oz. se pred njimi zaščitimo z uporabo gumice. Okužba s HPV žal ni ena izmed njih. In še o varni spolonosti...Če bo tvoja dečva srečala svojega princa iz sanj in seksala le z njim za vedno, to še ne pomeni, da je prej živel v jajcu. Dovolj je , da je bil spolno aktiven samo z eno partnerico, ki je imela srečo, da je bila okužena. Enako velja tudi za deklico. Saj ni treba biti do daske promiskuiteten, da zadevo snameš. Do poroke in s tem do prvih spolnih odnosov jih pa tako malo čaka, da je to že prava redkost. Še posebej pa je redkost, da se v današnjih časih v odrasli dobi najdeta dva, ki tega še nista nikoli in z nikomer počela. Za cepljenje bi se verjetno odločila, če ne bi bilo tako dobrih že obstoječih testiranj. O teh testiranjih in o pogostostih le teh sem že napisala zgoraj... Ne želim propagirati cepljenja, saj sem daleč od strokovnjaka na področju medicine in farmacije. Sem pa mati, ki se bom skupaj s partnerjem morala čez čas odločiti ali bi dala cepiti našo deklico ali ne. Sestavek, ki ga je nalepila Matejka me ni nič bolj prepričal , kot tisti, ki sem ga našla sama. Zaradi njegove " starosti" še manj, če sem poštena. Tako, da sem še vedno obrnjena bolj k temu, da se bomo cepili. Odgovori, s katerimi se je " potolažila" Anica, ki se je odločila proti, so zame neustrezni. Nekako se mi zdi, da ob dandanašnjih doseženih raziskavah na tem področju, ne morem tako razmišljati. Nekako imam občutek, dato ne bo moglo biti opravičilo za mojo vest in za najino hči, če nama bo čez nekaj let očitala, zakaj je nisva dala cepiti. Čakam še na kaj tehtnejšega.