izterjava dolga (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

bubu_bibi -> izterjava dolga (15.10.2013 20:54:53)

Pozdravljeni!

Ima kdo izkušnje in mi lahko svetuje, katera je najhitrejša pot do izterjave dolga od podjetja? Je bolje zahtevo vložiti na sodišče, ali dolg prodati (in komu)?

Načeloma naj ne bi bilo težav, ker je podpisana jasna in kratka pogodba, predplačilo je bilo nakazano, storitev opravljena in njena izvedba potrjena s strani podjetja, denarja od nikoder. Poskušali smo se pogovarjati, a zavlačujejo. Bliža se konec leta, rada bi to še letos uredila.

Za vsako izkušnjo/nasvet hvala vnaprej.

Vijoličarka -> RE: izterjava dolga (16.10.2013 0:19:07)

Sama lahko izvršbo izvedeš preko portala

https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html

S tem postopkom  nimam praktičnih izkušenj, vendar se veliko uporablja. Za uporabo storitve izvršbe se moraš na portal prijaviti s certificiranim potrdilom, zadoščalo bo potrdilo, ki ga uporabljaš za elektronsko bančno poslovanje. Menda je vse zelo lahko, navodila so pa jasna.

Ali greš v izvršbo sama ali pa bi dolg komu prodala, se moraš odločiti sama. Če tvoj dolžnik v bistvu nima kakšnih velikih finančnih težav in ima samo 'moderno filozofijo' na podlagi katere se ne meni za roke plačil, potem pač pojdi v izvršbo. Prodaja se dolgove, za katere se sumi, da nikoli ne bodo poplačani oziroma da običajna praksa ne bo zalegla. Vendar, ko dolg prodaš, ti kupec dolga krepko zaračuna svojo storitev, pojma nimam koliko procentov dolgovanega zneska.

Mogoče bi, preden greš preko sodišča, še zadnjič poslala opomin in ga naslovila 'Opomin pred tožbo'. Včasih to pomaga.

nena m -> RE: izterjava dolga (16.10.2013 7:38:15)

Mi smo že parkrat vložili izvršbo preko tega gornjega portala.

Najprej preveriš, če račun ni blokiran. Če ni blokiran, gre res vse zelo hitro. Seveda se zaustavi tudi, če se dolžnik pritoži.

Mi najprej pošljemo pisni opomin, potem pokličemo (večkrat), potem pošljemo opomin  pred izvršbo, potem vložimo izvršbo. Taksa je 36,00 EUR, vendar v vlogi navedeš, da ti to povrne dolžnik.

bubu_bibi -> RE: izterjava dolga (16.10.2013 12:40:48)

Hvala lepa obema. [sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]

Stran: [1]