Tippi
|
IZVIRNO SPOROČILO: Neala Daan! Tako, danes zjutraj ni bilo nič slabosti, se je pa povečevala s tistim smotanim okusom v ustih vse do malice. Lepo sem se najedla in sem zdaj ok.. Ok, no, spat bi šla . Hvala bogu sem danes samo do enih v službi, da grem potem na zrak. Komaj čakam prvega pregleda, a to bo šele 3.9. Nuhalno pa bom potem imela v začetku oktobra. Tippi, ne spomnim se zdaj več točno... Ti si pisala, da si imela odlično nuhalno, pa si potem na AC dobila take porazne rezultate? Iz tega razloga zdaj več ne zaupam nuhalni...Jaz sem pa mislila, da če je nosna kost prisotna in pač tista računica kolikor toliko dobra, da potem res ni razloga več za strah . Tako, da malo razmišljam kaj bi šla še delat poleg nuhalne... Sicer bom itak čakala na predlog ginekologa. Stara sem pa glih 34, da mi AC še ne pripada. super, da ti ni preveč slabo! mene je to čist onesposobilo. nisem mogla počet ama baš ništa zdej končno mal migam in sem malo zadihala. nisem še na zeleni veji, ampak je tole zdej superca! Glede nuhalne, nič takega nisem napisala, kar ne bi bilo že jasno, bom pa seveda z veseljem še enkrat, če ti bo to pomagalo k odločitvi. Dejstvo je, da je NS presajalni test. nič drugega. to ni analiza kromosomov, to ni vpogled v kromosome, to ni invazivna preiskava. torej je zgolj in samo statistika, ki je zanesljiva v določenih procentih. če naprimer delah DHT (dvojni hormonski test, najbolj idealen čas je, da daš kri v 9. tednu - razmisli, mogoče bi poskusila kombinacijo DHT skupaj z NS), potem ti tak rezultat da statistično! 90 % zanesljivost, ali nosiš otroka s kromo. napako ali ne. torej še vedno obstaja možnost, da padeš v tistih deset__ procentov, če razumeš? torej to je vse stvar presoje. in na vse to te opozorijo tudi ginekologi. oni ti potem povejo, na podlagi vseh faktorjev (starost, DHT - če si ga šla delat), nosna kost, obrazni kot, širina nuhalne svetline), kakšno imaš tveganje za kromos. napako. nizko, ali visoko. meja je 1:300. TOREJ SAMO KOLIKO IMAŠ MOŽNOSTI, ne pa, da dejansko je tvoj otrok zdrav ali bolan. Pri meni je bilo žal tako, da je vse štimalo, AC je potem pokazala napako. Ampak! moram poudarit. imela sva smolo, če se lahko tako izrazim. to se zgodi precej redko, ampak očitno se. na žalost. Ravno tu na RR sem spoznala mlado mamico, ki je imela NS 1:3000 al nekaj takega in je bila brezskrbna, in bila praktično prepričana, da bo vse ok, pa je rodila otroka z DS Jasno, da je detece njen sonček in ničesar ne obžaluje, jih je pa veliko ki znajo povedati, da če bi vedele, da bo otrok imel kromos. napako, da bi šle splavit. Jaz sem imela po AC možnost prekinitve nosečnosti, ona pač ne. na žalost, ali na srečo, to je pač odvisno od vsake posameznice. na te zadeve imamo različne poglede in kakršno koli obsojanje z ene ali druge stvari, ni na mestu! Stvar je v tem, da mnoge ženske še vedno ne razumejo dobro kaj je to nuhalna svetlina in potem stoposto stavijo nanjo, čeprav jim je tudi na pregledu lepo obrazloženo, da to ni invazivni test, da s tem testom ugotavljajo samo kakšno imaš možnost za rojstva s kromos. napako, ne pove pa ti, ali jo dejansko otrok ima ali ne. Treba je pa seveda poudarit tudi to, da je NS zaželjena, saj kljub vsemu, da se od časa do časa zgodi tudi tak primer, kot je bil moj, ali od te druge RR-ovke, kar je redko, da v veliki večini NS še vedno dokaj točno vsaj predpostavijo kateri plod je bolj ''''rizičen'''' in kateri ne. in pri tistih, kjer je rezultat 1:300 (ali manj) pošljejo nosečnico na dodatne preiskave. še vedno po statistiki, je veliko takih, ki se jim potem odkrije kromos. napaka, nekaj pa je seveda tudi takih, kjer se po opravljeni invazivni preiskavi ugotovi, da je plod popolnoma zdrav, kar spet potrjuje, da je NS samo in zgolj statistika. Če veš, kako bi se odločila, če bi vedela, da bo otrok imel kromos. napako, se boš mogoče lažje odločila kaj in kako naprej. konec koncev obstaja še samoplačniška AC ali biopsija resic, kar seveda ni poceni, je pa v smeri odkrivanja kromos. napak zanesljiva. prav tako imaš na voljo ta novi test, katerega sem jaz opravila in odkriva samo tri najbolj pogoste trisomije, vendar stane še enkrat več kot AC. na žalost. In ja, da ne pozabim, poleg dvojnega hormonskega testa, lahko opraviš še četverni hormonski test in pa seveda tud vsi ultrazvoki niso zanemarljivi pri odkrivanju kakršnih koli napak. Za konec pa še (upam, da si se prebila do tu ), ko potegnemo črto, nobena preiskava ni garancija, da se nam bo rodil zdrav otrok. nekaj ali pa večina je v rokah narave. lahko je vse bp, od vseh ultrazvokov, vseh testov, takšnih in drugačnih, pa gre pri porodu kaj narobe, ali pa potem kasneje v življenju. konec koncev tudi AC ne more ugotoviti vseh genskih napak. recimo cerebralna paraliza se lahko zgodi ob porodu in je lahko bolezen še tisočkrat hujša od DS... tako da, takšni smo. poskušamo izkoristiti vse možnosti, da bo naš otrok zdrav, pač vse zadeve, na katere lahko vplivamo, ves čas pa se moramo zavedati, da tudi če bo vse ok, garancije za zdravega otroka ni. popolnega otroka (beri človeka), pa itak ni. Želim ti, da se boš pravilno odločila, predvsem pa, da boš aprila v rokah držala zdravega človečka
< Sporočilo je popravil Tippi -- 23.8.2013 12:24:58 >
|