ocka2013 -> Dolžnosti do partneričevega otroka in s tem pridobljene pravice (21.7.2013 3:14:37)
|
V kratkem se k meni preseli punca z otrokom iz pretekle izvenzakonske skupnosti. Seveda bom za otroka skrbel tudi jaz (tako v smislu vzgoje... kot tudi finančno). Zanima pa me nekaj stvari: - kakšen je moj status do otroka, npr. napram vrtcu/šoli (po zakonu nisem ne starš, roditelj ali skrbnik)? Kakšne so s tem moje 'pravice'? - v primeru otrokove bolezni, ali lahko vzamem bolniški dopust? Kako je z dodatnim dnevom dopusta za otroka (po poroki)? - ob prijavi v vrtec se bo štela tudi moja plača kot dohodek gospodinjstva. Ker punca ni zaposlena, njen bivši sedaj koristi olajšavo za otroka, ker pa bova večino stroškov za otroka krila midva sama, se mi zdi logično da olajšavo za otroka koristi en od naju (in ker sem zaposlen samo jaz...). Kako je s tem? (dvomim da je to logično tudi DURS) - prosim za kakršen koli nasvet/informacijo v zvezi s pravnimi dilemami skrbi za otroka (trenutno še) izvenzakonske partnerke. Saj ne da bi to karkoli spremenilo, resnično pa me najbolj zanima bolniški dopust za otroka (punca sicer trenutno še ni zaposlena, vendar ko bo...) Ali se kaj spremeni po poroki? Hvala in LP!
|
|
|
|