Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


simona2 -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 13:51:38)

Ojla,

mene pa zanima, kako je z nohtki, kdaj se lahko prvič postrižejo. Naša Maša ima namreč zelo dolge in prav tre nohtke, tako, da se potem popraska po obrazku.

Prav tako me zanima, kako je z ustno higieno, meni je patronažna danes rekla, da nič ni potrebno še sedaj, da nima glivic in da je to to, pa me vseeno zanoma ali imate ve kakšno drugačno izkušnjo.

Pa še nekaj. KAj mi svetujete glede sprehoda. Sedaj so tako lepi dnevi, da je za znoret, jaz se super počutim tamala pa je tudi OK, samo mi je patronažna rekla, najmanj 14 dni oziroma celo 3 tedne ne ven. Maša je sedaj stara 13 dni in jaz mislim, da bi bilo čisto OK iti na kratke sprehode, kaj pa ve mislite?




CUKRČEK -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 13:55:40)

Jaz sem že prvi dan, ko sva prišli domov, šla ven s tamalo in sva šle na sprehod v vozičku. Tako, da ni panike.

Nohtke sem pa tud postrigla takoj, ko je mela tako dolge, da se je opraskala. Tud ni panike





marjanaR -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 13:57:03)

Nohtke postrizi po prvem mesecu, prej ne, saj se sami scufajo.
Ustna higiena pri novorojenčku še ni potrebna. Potem ji brišeš ustka, ko začneš z gosto hrano oz. ko dobi prvi zobek.
Na sprehod pa mislim, da lahko mirno greš. Jaz sem rodila januarja, pa smo po 14 dneh šli za 10 oz. 15 minut, potem pa stopnjevali. V tem vremenu pa mislim, da sploh ne bi smelo biti problema. Kar pogumno.




kalbo -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 14:00:26)

Pa jest ne vem, kaj je s temi patronažnimi. Naša je rekla, da lahko že po enem tednu za par minut ven v voziček, potem pa zmeraj več. Zdaj pa vedi, kaj je v redu. Naš mali je bil pri enem mesecu trikrat na dan na sprehodu. Zdaj je star tri mesece in je tečen zvečer, če ne gremo nič ven. Bil je pa pri dveh mesecih na morju in tri noči prespal v šotoru. Podrl je vse rekorde v spanju, pa še noska ni imel zamašenega zjutraj.
Po mojem lahko počasi začneš hodit ven, najprej za kratek čas, potem pa zmeraj dlje.
Pozimi je pa seveda vse drugače, takrat je treba biti bolj previden.




urška -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 14:02:26)

našemu je nohtke postrigla patronažna že ta prvič, ko je prišla in od takrat naprej strižemo
nega ustne votline še ni potrbna, mi smo začeli ko je dobil prvi zobek umivat s ščetko
za sprehod se pa sama odloči: po moje je pametno da počivaš kolikor lahko; lahko pa daš otročka v voz in si z njim zunaj na klopici pred blokom oz. hišo. veš kolk bo še prilike da s sprehajata, po moje je fajn da počivaš; sicer verjamem da se dobro počutiš, ampak pomisli tudi na "zrela" leta.




lex -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 14:12:27)

Midva sva bila na prvem sprehodu mesec po rojstvu ampak samo zato, ker je februarski in se mu v bistvu tud popek ni celil hitro. Mislim, da lahko gresta za enih 10 minut danes - jutri za 15 itd,...




kati1 -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 14:26:23)

ojla

če bi bila taka prepoved svež zrak, nas tud iz porodnišnice ne bi spustili ven vsaj tri tedne ... takrat si verjetno tud šla ven, vsaj od porodnišnice do avta in od avta domov ... mislim, da je to še stara šola ... če sta obe OK - vreme je res enkratno - ji bo sprehod kvečjemu koristil




Lana_s -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 14:56:44)

Ko se je Tini nohtek zatrgal, sem ji ga samo do konca dol potegnila - upam da veš kako mislim malo čudno se sliši da sem ji nohtek dol potegnila Tak so mi sestre v porodnišnici naročile. Ko je bila stara približno 1.5 meseca pa sem ji prvič z otroškimi škaricami postrigla. Takrat so že bili bolj trdi.
Patronažne so res ful čudne. Ne morem verjet kak se razlikujejo. Meni je že na prvem obisku rekla (ko je bila stara 1 teden), da lahko grema ven. Najprej 10-15 min, potem pa vedno več.
Za ustno higieno pa je še prehitro - še nimaš kaj čistit

Lep pozdrav in veliko užitkov s svojo pupo.




simona2 -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 15:02:35)

Ej hvala vam. Definitivno gremo jutri ven, ko bo Maši stara 14 dni, vsaj za 10-15 minut. Danes sem že tudi razmišljala, pa smo se prvič kopali pa nisem čisto sigurna ali bi bilo ok. Če sem čakala do sedaj, bom pa še do jutri.

So pa res patronažne čudne. Meni je tudi rekla, da "no way" druge hrane, ko mleko do 6 meseca. No bom še videla kako bo. Upam, da bo mleka dovolj, če ne pa bo treba kaj.




tina104 -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 17:14:05)

ustna higiena - ko dobi prvi zobek.
nohti - patronažna in v porodnišnici so mi rekli, da vsaj en mesec ali kakih 6 tednov naj nič ne režem
sprehod- jaz sem šla, ko je bil moj star mislim da 11 dni. mi je patronažna sama svetovala. če bi se bila sposobna prej spravit ven, pa bi tudi šla. od začetka kakih 10 ali 15 min, potem vsak dan več. pa vsaj dve uri po kopanju ne ven!
glede mleka in druge hrane: če do 6 mes. je samo mleko, mu naj ne bi nič manjkalo, je pa bolje, če začneš uvajat kako drugo hrano že po 4. mes., ker naj bi takrat otrok bil bolj sposoben sprejemati nove okuse - tako mi je rekla patronažna. kasneje postane nekako bolj izbirčen. pa o tem tudi veliko piše v knjigi Dojenček- kaj lahko pričakujem prvo leto




viv_ -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (13.9.2005 23:16:52)

Ah te teorije... Dve patronažki ne povesta isto, vsaka generacija ima neka svoja pravila... Včasih so pri 3 tednih začeli s sadnimi sokovi, zdaj bog ne daj do pol leta kaj drugega kot mleko... Na začtku si prav zgubljen in ne veš kako in kaj, koga bi poslušal, kaj bi bral,... Potem pa se stvari nekako uredijo.

- Nohtki se ponavadi res kar "pocufajo", lahko jih pa tudi postrižeš. Pazi samo, da ne boš zarezala kožice ob robu.

- Mi smo šli na prvi sprehod po 3 tednih, ampak je rojena konec decembra in smo čakali na lep dan, da ni bilo pod ničlo. Sama sem bila pa zunaj dva dni po tem ko sem prišla iz porodnišnice - sem morala nabavit še nekaj novoletnih daril, ker sem rodila 3 tedne prezgodaj. Ampak priznam, sem se zelooooooooo utrudila.

- Dokler ni zobkov se ne obremenjuj z ustno nego. Jaz ji redno umivam zobe nekje od enega leta, pa ima super zobke. Prej jih nisem brisala s plenico. Tamala je sicer imela tiste gumijaste krtačke, pa jih je včasih malo glodala, ampak nič resno.




Jessy -> Nohtki, zobna higiena in prvi sprehod (14.9.2005 13:59:49)

Meni je patronažna en dan po prihodu iz porodnišnice rekla, da naj jo peljemo kar ven, ker je lepo vreme. Časovno nam ni nič omejevala, tako da smo bili tudi po dve uri ven.
Nohtke ji je ona ta prvič že postrigla, za zobno higieno mi ni pa nič rekla, tako da ne vem. Midve še nič ne delava na tem.




Stran: [1]