srecna_zvezda -> porodniska, bolniska in prispevki... (3.6.2013 14:23:23)
|
Pozdravljeni! Malo sem ze iz vaje, tudi ne vem ali sem se obrnila na pravo stran foruma, pa vseeno. Ali mogoce veste, kako je v primeru, da se brezposelna, NEnoseca oseba zaposli (v prijateljevem podjetju) in po prvih 3 mesecih placevanja prispevkov ZANOSI ter gre v bolniski stalez. Prvi mesec bolniske mi je jasno, da prispevke placuje se podjetje (tj. jaz), potem pa kdo? Drzava? Drugo vprasanje se pa glasi; v kolikor bi ta oseba zelela po porodu dobivati polno porodnisko, mora imeti prilive zadnjih 12 mesecev. Ali to pomeni zadnjih 12 mesecev pred nastopom porodniske (torej 28 dni pred PDP) ali na dan poroda? Ce se ta oseba odloci placevati minimalne prispevke (torej ji prijatelj nakazuje minimalno placo, v skladu z zakonom) ali lahko zaradi bolniske (80% placa od minimalne place) racuna dejansko tudi na toliko nizjo porodnisko? Skrbi me da bi zaradi bolniskega staleza v celotni nosecnosti potem prejemala se nizjo porodnisko od minimalno zakonsko dolocene place. Vsem se v naprej zahvaljujem za odgovore. lp
|
|
|
|