OH, TO POLIVANJE (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček

Sporočilo

PBJ -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 11:28:01)

Danes je moj fantek dopolnil 2 meseca.Se dojiva. Že skoraj od začetka po vsakem obroku nekaj mleka polije nazaj.
Včeraj in danes pa je je to polivanje zelo obilno, tako da ne vem več ali poliva ali bruha. Tudi če kupček podreva po petih minutah, skupaj s kupčkom tudi polije, tako da sva mokra oba. Sedaj me že skrbi, če mu sploh kaj ostane v želodčku, ker imava tetra plenico, ki jo imeva za zaščito, skoraj celo mokro.
Ali je to polivanje mogoče obilnejše zaradi kakšne hrane, ki sem jo jaz pojedla ali kaj? Zadnje dni sem namreč pojedla več malo več nektarin, ki jih obožujem, sedaj pa bom nehala, da vidim, če je mogoče tu vzrok.
Se mi zdi, da pa manj poliva, če ga ne dvignem, ampak ga obrnem na trebušček in ga rahlo masiram po hrbtu.

Ali mi zna katera kaj svetovati??

Včeraj smo bili tudi v posvetovalnici in je zrasel za 5cm in se zredil za 1,5kg. Bili smo bili pohvaljeni, da lepo napreduje.Imamo pa napotnico za urologa, ker ima na obeh modih vodno kilo, ki še ni izginila.Upam, da ne bo rabil na op. Zdravnica je rekla, da ponavadi do 6.m izgine,ampak naj gremo za vsak slučaj še po mnenje h urologu.Ali ima katera kakšno izkušnjo s tem.

Zdravnici sem povedala, da poliva, pa je rekla, da naj vsakih pet minut podremo kupček. Smo poskusili, pa ni nič bolje
Upam,da je to prehodno in bo minilo.

Vsakega nasveta bom vesela.

Lep dan in naj vam sije sonček.

PBJ -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 11:30:04)

Se opravičujem za napake, ker sem hitro pisala...

Anonimen -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 11:38:23)

za nektarene ne vem če k tem kej pripomorejo . prej ne kot ja. naša punca je polivala pol leta al clo več. pač dokler ni bila mišica zapiralka dovolj zrela in močna da je začela zadržvat vsebino želodca. in tega ne morš nič pospešit. pač poliva, če lepo napreduje ni panike. sam prat morš mal več. lahko mu pa dvigneš ležišče za 30*.

za moda pa ne vem k mamo pupo

lp, lara

sky -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 11:39:31)

Bi ti svetovala, če bi znala, pa se ubadva z istim problemom . Jaz sem se že kar sprijaznila s tem polivanjem. Včasih bolj poliva, včasih manj. Nama je že pri prvi posvetovalnici svetovala podiranje kupčkov na 5 minut (ko je videla kako hlastno se je spravila k dojki), pa nič ne pomaga. Kvečjemu še večkrat polije, ker jo bolj "premetavam" gor in dol. Pa po pol ure v pokončni položaj po hranjenju . Imam levo roko že ful nabildano. Je pa tako,da je kakšen dan čisto lepo in ji rata 2x, 3x, drug dan pa cel dan, tako da je vse mokro in kislo . napreduje pa čisto O.K..
Upaj, da bo kmalu minilo. LP,Saša

Kety -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 12:26:54)

Pri nas tudi močno polivamo in je tudi odvisno od dneva,. Včasih cel dan 1x, včasih pa po vsakem obroku. Na začetku je pomagalo, da ga nisem takoj dvignila (se dojiva leže), zdej je pa nujno takojšnje podiranje kupčka in mi včasih celo uspe ostati suha! Če bi ga dala na trebušček, bi mi polival še bolj!! Fora je v tem, ko je že 1 ura po hranjenju in kar zlepa nekja pricurlja iz ust! Groza!!

Mi še nismo imeli posvetovalnice in upam, da malček dobro napreduje! Bomo videli!

Lp Kety

p&b -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 12:43:21)

Tudi moj fantek je vse od rojstva pa tam do 5-6 meseca zelo veliko polival(za mojim hrbtom je kar teklo po tleh),sem tut povedla patronažni sestri in pediatrinji in sta mi obe povedali,da mu še pač ne dela mišica zapiralka in da se bo že samo uredilo,sicer pa dokler pridno rastejo in se redijo ni panike.Po 5 mes.ko sem mu začela uvajati gosto hrano pa je šlo počasi na bolje,včasih par dni ni skoraj nič polival,sem že mislila,da je mimo,pa je spet kakšen dan bolj.

SaaS -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 13:05:13)

Tudi mi smo imeli takšne težave. Nehalo se je pa nekje pri 7m. Mali je bruhal, ne le polival. Sem bila kar zaskrbljena. Na posvetovalnici pri 6t, sem pediatrinji razlagala kako poliva oz. bruha in je dvakrat bruhnil, ko ga je dvignila in videla da ne pretiravam.
Isti čas je bil tudi pikast (kar ni nič neobičajnega), zato so mu delali teste za alergije. Pa ni alergičen na nič. So mi rekli, da če lepo napreduje v teži, ni za skrbeti. Kar lahko narediš je to, da redno po hranjenju podirata kupčke. Je treba včasih malo vztrajati. Pa pol ure po hranjenju ga je dobro držati v pokončnem položaju. Vem, da se tele pol ure lahko zelo vleče, ampak malemu narediš veliko uslugo.. Pa dvigni mu vzglavje. Ležišče naj bi bilo nagnjeno za 30˙. Jaz sem mu sicer malo manj, ker mi je ponoči dol lezel, če je bilo toliko nagnjeno. Čez dan pa sem imela kar precej dvignjeno in s kakšno dekco ali pleničko sem ga pri ritki podprla, da ni lezel dol.
Pa nabavila sem 10 slinčkov, ki jih je imel ves čas gor, ker drugače sem ga lahko vsake pol ure preoblačila. Pri vsakem podiranju kupčkov sva pomazala dve ali pa tri plenice..
Dojenčki še nimajo dobro razvitega prebavnega sistema. Kot pravi Lara, mišica zapiralka ne dela še dobro. So mi rekli, da se to uredi najkasneje do 8-9m.
Ne si delat preveč skrbi, bo minilo. Če se lepo redi, pomeni, da mu dovolj ostane v želodčku.

BigWhale -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 13:20:42)

Sem enkrat ze napisal. Naredi experiment, pusti otroku, da bruhne/polije (madonca kak butast izraz) po plenici. Potem vzami cisto in suho plenico in nanjo zlij toliko mleka kot ga otrok spije.

Potem pa primerjaj plenici.

SaaS -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 13:36:44)

BigWhale, zanimiv predlog, samo v kakšnih primerih ni nikakršen pokazatelj oz. je neizvedljiv.
Moj ni bruhnil samo enkrat ali dvakrat po hrani, bruhal je kar vsake toliko brez vnaprejšnjega opozorila. Tudi še urco ali celo dve po dojenju.
Druga stvar je pa v tem, da če dojiš, pojma nimaš koliko je pojedel. Razen, da ga zvagaš pred in po obroku. Ampak večina mamic nimamo tako natančnih vag doma, na tisti v kopalnici, pa se 80 ali 120g ne da stehtati.

marjanaR -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 13:52:29)

Naša je polivala do skoraj 8. meseca. Zdaj je precej bolje (8 mes. in pol), se pa še zgodi. Smo se navadili. Pač je vedno imela slinček.

simona2 -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 13:56:23)

Tudi naša Maša veliko poliva, kar je po vsej verjetnosti pač rezultat tega, da slabo podremo kupčka. No sedaj je že nekoliko bolje, pa kljub temu.

Lahko je tudi problem v tem, da pri sesanju dobi preveliko zraka in potem so težave tu. Meni je patronažna rekla, da obstaja tudi verjetnost, da se otrok preveč naje in ga potem tišči, zato pač izbruha.

Upam, da bodo težave počasi minile. Moramo pač malo potrpeti in počakati.

urška -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 14:35:08)

fantek od moje sestrične je ful polival. ko je patronažna vidla kolk polije ji je takoj rekla naj kupi milupino mleko, ki je prov za otročke ki polivajo veliko. po tistem mleku nikoli več ni polival.
sicer glede na to da raste in se redi...po moje ni problem

SaaS -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 15:17:21)

Ja, obstajajo mleka za dojenčke ki polivajo. Ampak glede na to, da doji, ne pride v poštev. Vsaj meni so na pediatrični v Ljubljani svetovai dojenje naprej in tisto mleko le ko dodajam ali kasneje s kašicami. Je več vredno to, da se otrok doji, kot pa da se gre na adaptirano mleko in neha polivat. Jasno, če normalno napreduje s težo in je drugače zdrav. Smo pa potem pri kašicah začeli uporabljati Novalac AR (anti refluks).

giti1 -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 19:23:22)

Ne se sekirat. Naša pupa je bruhala do skoraj dveh let. Pa nič zato, smo se navadili. Na začetku smo se tudi mi sekirali. Naša je po bruhanju vedno nazaj spila skoraj isto količino. Mislim, da je bila požerušček in je jedla več kot je bilo mesta v želodčku. Je prava bucka. Zdaj pa imamo spet malo pikico, ki pije zelo malo in tudi včasih poliva. Smo že navajeni tega. Če normalno pridobiva na teži ni blema.
Pa uživajte.

Talija -> OH, TO POLIVANJE (13.9.2005 23:26:31)

Nekateri otroci pač polivajo-nekateri manj-drugi bolj. Naš mali je sodil v skupino, ki je ogromno polivala- bolje rečeno bruhala . To je izgledalo npr. tako, da je bila popolnoma mokra velika tetra plenica, slinček, jaz; na tleh pa se je ob tem še svetila velika luža- včasih svežega-včasih pa že lepo sesirjenega mleka .
Bila sva celo v bolnici na preiskavah, kjer so mu strokovno potrdili t.i. gastroezofagealni refluks. Pa ni bilo zato nič bolje, le da sem vedela pri čem smo. Posebne terapije za to zadevo itak ni- razen dvignjenega vzglavja in vztrajno (beri -do nezavesti) podiranje kupčkov....Mučno, a naj ti z veseljem povem, da mine brez posledic. Pri nas je sedaj, ko imamo že skoraj devet mesecev ostal na tiste čase le še nekoliko kiselkast spomin.
Pa veliko se crkljajte z vašimi politimi sončki

PBJ -> OH, TO POLIVANJE (14.9.2005 5:58:13)

Hvala za vaše odgovore. Sem pomirjena,ker vidim,da vas je kar nekaj, ki se ubadate s enakimi težavami. Včeraj zvečer je bilo spet malce bolje in smo minimalno polivali . Vam pa povem, da je slabše, če kupčke podiramo vsakih pet minut, ker takrat samo "lije" iz ust. Manj ga dvigujem boljše je. Kupček podremo bolj proti koncu podoja.
Še enkrat hvala in čim manj mokrih slinčkov in plenic

Stran: [1]