Felicita -> RE: Vsevedke - vrsta samostalnika (22.5.2013 13:16:41)
|
IZVIRNO SPOROČILO: petea IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga Samostalniki označujejo bitja, stvari in pojme. Kam spada beseda gozd? Stvari opredeljuje tisto, kar obstaja ali bi naj obstajalo. Torej tudi sonce, zrak, rastline, gozd, drevo ... spadajo sem. Pojem opredeljuje tisto, kar je tvorba naših misli, npr. razne definicije (narod, umetnost ...), verjetno tudi čustva. Pri teh dveh uporabimo pri moškem spolu 'neživo obliko tožilnika', t.j. tista, ki nima končnice. Primer skladatve samostalnika hrast (drevesne vrste): hrast, hrasta, hrastu, hrast , o hrastu, s hrastom. (Pri ženskem in srednjem spolu imamo samo eno obliko tožilnika.) Bitja so tista, ki živijo in pri katerih uporabimo 'živo obliko tožilnika', t.j. tista, ki ima končnico, praviloma -a. Rastline slovnično ne spadajo sem. Primer sklanjatve osebe, imenovane Janez Hrast: Janez Hrast, Janeza Hrasta, Janezu Hrastu, Janeza Hrasta, o Janezu Hrastu, z Janezom Hrastom. Še primeri uporabe: Koga vidim? Janeza Hrasta sredi ceste. Kaj vidim? Visoki hrast sredi gozda. Boš pil sok? Si videl Antona Soka? Kupujem gašper, da mi bo grel sobo. Občudujem Gašperja kot športnika. Jem matevž (hrana). Čakam brata Matevža. Gledam draguljarja Janka Kamna, kako preučuje dragi kamen. Velikokrat odrasli v pogovoru z otroki poosebljajo stvari in posledično uporabljajo napačno obliko tožilnika, npr.: 'Ti kupim bagra ali balona?', 'Mihec ima traktorja Claasa.', 'Boš jedel sladoleda?', 'Glej vlaka, kako drvi!'. a potem Nataša Kamen ni bitje, ker se jo sklanja (koga ali česa) Nataše Kamen, (komu ali čemu) Nataši Kamen, (koga ali kaj) Natašo Kamen...? Pa Jožica Hrast in Ana Sok? ti si tole sklanjanje imen in priimkov malo pomešala z živim in neživim sklanjanjem. Imena in priimke se sklanja tako zato, ker je v slovenščini pri ženski priimek desni neujemalni prilastek, pri moškem pa desni ujemalni prilastek (na kratko - pri ženskah se priimka ne sklanja (oz. se sklanja po ničti sklanjatvi), pri moških pa ja; stvar se sicer malo zakomplicira pri 2. moški sklanjatvi, pa vednar). Tko da sta ustrezna in pravilna primera živega in neživega sklanjanja samo tale dva: Kupujem gašper, da mi bo grel sobo. Občudujem Gašperja kot športnika. Jem matevž (hrana). Čakam brata Matevža. kakorkoli, za petošolca je po mojem mnenju dovolj, da loči, da so pojmi neotipljive stvari, bitja so zadeve, ki se premikajo in predemeti vse, kar se da prijeti. tako se izogneš zadregi okrog rastlin [sm=smiley1.gif] (ki so po tej definiciji predmet in ne bitje).
|
|
|
|