ronja -> RE: Želiva si drugega otroka (27.5.2013 10:45:30)
|
Anonimna, odvisno od tega, kako zdaj pridete skozi. Če glih komaj seštukate mesec z mesecem, potem počakajta; če ne drugega, bosta bolj mirna. Če imata na mesec še vsaj 50€ rezerve, (še boljše pa recimo 100€ rezerve potem si lahko po moje čisto mirna), potem pa je po moje ni problem. Drugi dojenček res veliko manj stane - kupiš še kako oblekico včasih, če sta rojena v drugih sezonah ali pa če sta različnih spolov, vendar se to da precej poštukat s podarjenimi cotkami (za malega recimo nisem še nobene kupila). Kakšna stvar se vmes razbije ali uniči, pa moraš kupit novo, pa recimo ko bo prerasla lupinico, boste morali kupit še en avtosedež, ker tavelika verjetno še ne bo prerasla svojega. Sprotni stroški so v glavnem plenice, kremice, krpice, kakšna otroška hrana, če te stvari uporabljaš. Nekaj vseeno nanese (plenice recimo če jih porabiš 8/dan (na začetku lahko gre še več), nanese to cca 36-40€/mesec, pa prištej še krpice in kremo, fiziološko, na začetku kupiš še mandljevo olje, glavniček za temenca, mogoče aspirator za smrkeljčke, če ga velika še uporablja (to dvoje je fajn, da ma vsak otrok svojega), male zadeve, samo se nabere... Zato pravim, da je fajn imet cca 50€ rezerve - otrok ne bo stal toliko, je pa v to potem všteto še če greste na morje kak dodatek za plačilo itd... Saj dojenčkom večinoma niti ni treba nič plačat, se pa vedno najdejo kake izjeme, kjer pa je treba. Predno se katera vtakne: da se brez vsega tega, kristalno mi je jasno, imela sem tamale brez plenic, fiziološko zdaj kuham sama, kremice sem tudi sama delala... Vendar: za dojenčka sem fiziološko vseeno kupila, da je sterilna tista mala količina in vedno pri roki. Večina ljudi vseeno uporablja plenice. Nekatere še dodajajo ali sploh ne morejo dojit in tam stroški za hrano hitro letijo v nebo. Mene mali (tretji) ni stal skoraj nič - obleke sem večinoma imela še od punc, nekaj sem jih dobila, dojim ga, tako da nisva potrebovala adaptiranega mleka, hrano sem sama kuhala, tako da nismo rabili kašic, plenic nisem uporabljala do mesec pred vrtcem, da se jih je navadil, s tem ni bilo treba krem itd... Tako da ja - zanj sem res zapravila 24€, če se ne motim. Razbili smo banjico, pa kupila sem mu seveda sveže mandljevo olje, fiziološko itd... Vem, da se da, vem pa tudi, da je to izjema, ne pravilo... Vseeno pa pride kdaj še kak neplaniran strošek: mali je na dopustu zbolel in smo morali kupit inhalator - zadeva sploh ni poceni, dojenček pa še ne more drugače vpihnit aerosola. Takrat je pa fajn met tistih 50€ rezerve, da ti ni problem kupit tega za otroka. Pri nas bi to mogoče dobila zastonj, vendar vrnejo ti pa ne (sem dala vlogo, vrnejo samo denar za zdravilo). Ti pa tudi tu zdravniki kdaj svetujejo kako plačljivo stvar: ali kremo za kake izpuščaje, ali operil za ušesa, posebno drago (in res ful boljšo) flaško za nosek spirat, parafinsko olje, ma, maš teh reči. In je fajn, da takrat lahko to kupiš in ne gledaš, od kod boš zdaj to vzel. Zato je nekaj rezerve fajn met. Naše zdravstvo bo namreč vedno manj stvari krilo in je fajn met malo rezerve za take primere. Ker vse te reči so pa drage! Vem, lahko se zgodi katastrofa in toliko skoraj nihče nima našparano, da bi kupil invalidski voziček, itd... A teh primerov je hvalabogu malo, na vse pač ne moremo bit pripravljeni. Male neprijetnosti se pa zgodijo praktično vsakemu otroku in takrat je fajn met za tisto, kar bi mu pomagalo. Če se opeče, se dobi dermatitis, če rabi aerosole, itd... to je pa pogosto. Orhis, mene sicer ni bilo strah poroda, vendar je to precej pogosto. Vseeno je to en dan in da zaradi enega dneva ne bi imela otroka, če si ga želiš, nima smisla, ne?;) Hčerka je zelo aktivna in navezana name, zato me skrbi da ji ne bi mogla dati dovolj pozornosti, ko bi bila dva. En čas gotovo ne - ker nimamo neomejeno energije. Vendar to traja samo kratek čas in otroci kmalu ugotovijo, da te je še vedno dovolj za vse:). Poleg tega dobijo potem precej pozornosti od sestric/bratcev, kar ni isto kot mama, vendar tudi šteje (včasih še več).
|
|
|
|