Maja0505 -> Dieta - 37. dan! (13.9.2005 11:14:38)
|
bobek05
pri beljakovinkem dnevu moraš pazit, da med sabo ne mešaš beljakovine. Če za kosilo ješ meso, ga moraš tudi za večerjo, samo pol manj. Ne smeš jest meso in sir...
Tole je s strani kjer predstavljajo to dieto.
Kaj spada pod beljakovine:
Meso, sir, jajca, mleko, špinača, ohrovt, brstični ohrovt, repa, cvetača, soja, sojini kalčki, zelje, paradižnik, pesa ...
Beljakovine so velike molekule, sestavljene iz manjših enot imenovane aminokisline. Aminokisline navadno najdemo v rastlinskih ali živalskih beljakovinah. 8 aminokislin telo ne more samo proizvajati, zato jih moramo dobiti iz hrane, ki jo jemo. Beljakovine so potrebne za ohranjevanje tkiva in za vzdrževanje rasti, saj so naša telesa (lasje, mišice, nohti,..) v glavnem zgrajene iz njih. Služijo tudi za izdelovanje hormonov in drugih psihološko aktivnih sestavin.
Prehranjevanje:
ZAJTRK:
za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ...
Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!!
KOSILO:
Za kosilo je potrebno jesti beljakovine. Primeri jedilnikov:
1. 2 kuhana ali pečena nemastna svinjska zrezka (tudi govedina, perutnina, ribe ali morski sadeži) temu dodajte kos kruha in zelenjavo (lahko kuhano - korenček, ohrovt, brokoli, ... ali pa neomejeno količino sveže zelenjave - solata, paprika, zelje, ...)
V solato ne mešajte fižola, koruze ali graha, ker je to škrob in spada pod škrobni dan!!!
2. 2-3 večje kose sira, košček kruha, solata, voda
3. 2-3 jogurte (čisti jogurt), solata, kos kruha, voda
4. 2-3 kuhana jajca, solata ali kuhana zelenjava, voda ali nesladkani čaj
Ob vsakem jedilniku na koncu pride še čista juha (zelenjavna ali goveja, kokošja, gobova, brez rezancev, fritatov ali drugih nezelenjavnih dodatkov). Juho je potrebno popiti na koncu, ker se prebavlja dlje kot ostala hrana.
VEČERJA:
Za večerjo pojeste polovico tega kar ste pojedli za kosilo! Obvezno je da pojeste samo polovico in nič več.
|
|
|
|