josephine27
|
IZVIRNO SPOROČILO: jar IZVIRNO SPOROČILO: josephine27 Do zdaj sem slikala vedno na Avto al pa s pomočjo programov zdaj sem si pa zadala, da se naučim še Manual. Prebrala sem si par knjig, v glavnem pa se učim s spleta. Osnovne stvari ( iso, zaslonka, ss) poznam. Vem, da je treba v prvi vrsti veliko vaje ampak vseeno me muči kopica vprašanj. Trenutno se ukvarjam z Metering pa kar ne dojamem v čem je bistvo oz. kdaj je pametno kateri način izbrat. METERING.... svoje znanje si začela nabirati pri najtežjem poglavju. Upam, da ti bom razložila pravilno: MATRIX METERIG je najbolj običajna nastavitev in večina amaterjev imamo 99% posnetkov narejenih s tako nastavitvijo. Pomeni matrično merjenje, kaj je matrika pa veš... nekako meri v vseh točkah. SPOT METERING se uporablja kadar je del slike zelo temen/svetel in želiš, da se svetloba meri v tistem področju (torej meri tam kjer ti rdeče sveti AF-točka, seveda ne smeš imeti nastavljeno na auto). potem je še CENTRAL METERING, kar pa sploh ne vem zakaj naj bi rabila. Lahko ti povem kaj je meni najvažnejše: Vedno imam aparat nastavljen na enake nastavitve. Torej, ko začnem je vedno WB - AUTO (če je sončno je ok, ampak je bolje popravit na sonček, če je oblačno obvezno prestavi na oblak, zaradi barv) ISO - 100 (če veliko fotografiraš notri imej prioriteto 200, poleg tega imam jaz hitri gumb nastavljen na Iso, pri D5200 je tak gumb Fn - torej, da sama odločim katero bližnjico imam tam) AF-A (tu še nisem raziskala kdaj kaj uporabiti) SINGLE POINT AF (ostrim vedno z eno točko, ki lahko zamrznem s polpritiskom na sprožilec; kadar fotografiram živali ali šport prestavim na dynamic) MATRIX METERING SET PICTURE CONTROL VIVID - majbolj žive barve, ni pa ravno primerno za slikanje ljudi. Standard ima premalo kontrasta in preblede barve, se pa da tudi to nastavit, jaz sem na SD povečala kontrast in saturation) Vedno imam nastavljeno na A - prednost zaslonke. f8 - f11 pri večini objektivov da najostrejšo sliko. Slikanje z roke je še ostro pri 1/60 sec, kar je dlje samo če si res mirna; pri objektivu 200 mm je najkrajši čas krajši, kar je pod 1/125 lahko pomeni streseno sliko. Če ti kaže daljši čas od priporočljivega je bolje, da bolj odpreš zaslonko (namesto f16 daš na f8) ali povečaš ISO (iz 100 na 200). Najslabše fotografije so za AUTO, vsak kompakt naredi lepše. Obstaja veliko tečajev ampak jaz nisem bila na nobenem. Mi je predrago. Vse je kar okrog 200 eur. Če imaš voljo in dovolj samokritičnosti se da naredit dobre fotke tudi brez tečaja. Veliko denarja boš namreč porabila za ostalo foto opremo, zagotovo boš kmalu prerasla kit-objektiv. Res hvala za pojasnilo, sploh kar se Meteringa tiče. Saj nisem čisto tam začela samo tam se je nekako ustavilo, ker če ne razumeš še vadit ne moreš . Hvala tudi za ostale namige. Imam pa še eno vprašanje k že vidim da obvaladš. Kako povečaš kontrast pri standard? Ker vivd je meni zelo všeč samo barva kože pride bolj tako, da kar večinoma standard uporabljam.