Hope2 -> RE: OTROŠKI TIKI ? (12.4.2013 13:22:18)
|
Naš fant jih ima. Začelo se je pri 2,5 letih in sicer z roko. Z roko si je ves čas glavo dotikal. Izgledalo točno tako kot če bi ga lasek ali muha požgačkala in si je z roko pač pogladil po laseh, po očeh, nosu... kjer je pač prišlo. Začelo se je nekje poleti, ko je bilo vroče in so mu kapljice tekle po glavi in smo sprva mislili, da ga to moti, si briše. Kmalu pa smo opazili, da največ počne ko je skoncentriran, ko je mal v strahu... tudi v vrtcu so nas opozorili, da to počne in tudi tam najbolj, ko je kaj šival, natikal makarone, barval.... Ta mal se sploh ni zavedal... Se je učil vozit bicikel brez pomožnih koles in sva imela kar malo težav, ker mu je od nervoze roka non stop na glavo uhajala in z 1 roko se težko uči vozit. Ampak je šlo in to celo ekstremno hitro. V glavnem zaradi tega ga ne držimo nazaj, ne kompliciramo, vidim, da mu uspeva veliko stvari, kljub tem tikom. Zdaj po 1,5 letu so tile tiki z roko precej mili, skoraj jih ni. Sem se že razveselila, upala da je konec. No pa je začel čudno dihat. Ok, diha že ok, nima probleme z dihanjem, ampak vsake kvatre mal čudno zrak not potegne, tak da se sliši še slina- kot da bi srkal.... najprej sem mislila da se igra in mu je to všeč- pač ena fora. Na kar opazim, da spet to počne, ko pade not npr v risanko, ko sploh ne razmišlja o dihanju... Sva šla k zdravniku (zaradi drugih stvari), omenim še to dihanje. Takoj ko ga pogleda pove, da ima mali tike. Mali je ravno v tistem trenutki z vekami nekontrolirano mežikal. Je rekla, da je tudi tisto dihanje tiki. To je bilo zdaj ravno prejšnji mesec. Rekla je, naj ga pač naprej ignoriramo. Pozornosti nisem nikoli preusmerjala, ker se mi zdi, da bi ga samo zmedla in vlačila ven iz svoje koncentracije. Tile tiki so pri njemu bili pogosti in če mu vsako minuto preusmerjam pozornost, se mu bo zrolalo. Pač ustvarja, vozi bicikel, barva, gleda risanko, zlaga konce v svojem miru....., on vmes opravi kar še ima[sm=smiley36.gif] in to je to. Gre za nekontrolirane gibe, ki jih nehote izvede, tak da ne vem kako bi uspevalo preusmerjanje pozornosti. Mene zdaj malo firbec in se bom spustila mal v razne razprave in izkušnje drugih... spomnim se da sem že nekje slišala, kako se lahko omili. Za mojega še nekako ni moteče, tudi drugi sploh ne opazijo (razen roke v preteklosti),tak da se še zaenkrat ne sekiram in si še dajem čas, pa vseeno moram mal bolj naštudirat zadevo[sm=smiley1.gif] Zdravnica me je edino vprašala, če je bil veliko bolan ali če je prebolel neko bolezen- ki bi lahko imela posledico tike. Niti zapomnila si nisem katero bolezen[sm=smiley13.gif]. Naš ni bil nič kaj veliko bolan, samo 1x antibiotik v 4,5 letih, nobene hujše bolezni, nobene otroške bolezni.
|
|
|
|