dskubin
|
kako izgleda ucenje jezikov pri tamalih? Mi jih pa kr nismo nič učili, namenoma... no, naučili smo jih "survival" English - kako jima je ime, lačen, žejen, WC. Takoj v vrtec (samo 3 ure na dan pa oba skupaj - napaka, ker sta se pogovarjala večinoma samo med sabo). No po 3 mesecih je šel sine v šolo, hči sama v vrtec in mislim, da sta se nekje decembra že prav konkretno lahko sporazumevala (torej po slabih 3 mesecih). Sicer so zaenkrat samo dvojezični, naslednje leto pa pri nas v šoli začnejo z Italijanščino. Besedni zaklad imata precejšen (rey dosti beremo), izgovarjavo boljšo, kot midva z možem, samo gledaš, kako to vpijajo. Če imaš možnost, obdrži to učenje skozi igro, kateregakoli tujega jezika, nikoli ne bo odveč. Pravijo, da se dvo (več) jezični otroci tudi kasneje lažje učijo še novih jezikov, izkušenj sicer še nimam, ampak vidim, da ko jima damo italijanske risanke kar povezujeta besede, ki so podobne angleškim, nekaj sama zgruntata, sprašujeta, super! Tamali pa je glihkar dopolnil 3 leta in gre v ponedeljek prvič v vrtec. Tudi sem ga naučila samo survival English, ampak je pa v prednosti pred sorojencema, ker je zrastel v tem okolju in sliši na TV in pobira od kdo ve kje. Tako, da je pred kake pol leta kar z drugimi začel komunicirat v svoji sicer polomljeni Angleščlni, ampak moram rečt, da ga ljudje kar razumejo. Doma namenoma govorimo samo Slovensko (ampak to je drugače, kot pri mateyki, ker sva midva pač oba Slovenca), pa vsaj tavečjima vseeno kdaj zaškripa pri kakšni besedi, tvorjenju kakšnega stavka... Žal mi je, ker ne bom glih mogla spremljat koliko hitreje se bo zaradi bolj zgodnjega stika z jezikom tudi dejansko hitreje "učil" ot taprvihdveh, ker se vračamo domov... Aja, mateyka tik tak boom je v Ang Pass the bomb (obstaja junior in "navadna" za malo večje)
< Sporočilo je popravil dskubin -- 11.4.2013 12:45:03 >