Lili2010 -> RE: Toksoplazmoza (27.3.2013 9:27:38)
|
Zdravo, sama sem vegetarijanka, tako da težav s tem delom toxe nisem imela (glede mesa), zelenjavo sem pač večkrat in fajn oprala, preden sem jo zaužila. Bi pa komentirala tole glede mačk. Sama imam 3, večkrat sem v obdobju do nosečnosti tudi nameščala izgubljenke in tiste, ki so iskale dom, med drugim tudi nedonošene mladiče, ki naj bi bili celo največja nevarnost za prenos okužbe. Sedaj sem v 38 tednu, 3 testiranja so pokazala, da toxe še nisem prebolela in ko sem se v ambulanti APN, kjer me vodijo zaradi povsem drugih stvari, pozanimala, kako je to možno, sem dobila točno tak odgovor: "Če boste hodila po njivi, pa zagledala napol mrtvo, garjasto mačko, kako žveči okuženo miš, šla do nje, počakala, da se pokaka, potem boste prijela ta drek, ga zalučala na drugo stran njive, zraven pa si veselo obliznila prste ... takrat bo verjetnost, da se okužite (oz plod). Mislim, da nekateri ginekologi, pa tudi starši, babice in ostali,mnogo preveč krivijo mačke za prenos okužbe, saj moraš biti res strašno nemaren človek in si po božanju ali čiščenju iztrebkov mačke, ne umiješ rok in šariš po ustih, da lahko resno cvikaš zaradi okužbe. Jaz se sicer same okužbe kljub dejstvu, da sem obkrožena z mačkami, nisem bala, saj skrbim za higieno enako zdaj, kot prej, ko še nisem bila noseča ..... me je pa ta pripomba ginekologinje tam še toliko bolj pomirila. Upam, da bo tudi katero izmed vas. Skrbite za higieno, saj je žalostno, da še zmeraj končajo mačke v zavetišču ali na ulici ravno zato, ker nekdo dobiva same pametne nasvete glede okužbe v nosečnosti. Lep pozdrav!
|
|
|
|