Zora* -> RE: Gliste - podančice (14.3.2013 13:29:00)
|
Catt mi zelo dolgo nismo pogruntali, da jih ima. Če sedaj gledam nazaj je že par mesecev občasno rekel, da ga malo boli trebuh. Ni bilo hujšega, zato smo to pripisovali enkrat lakoti, enkrat temu, da se je prevec najedel pa da ga tišči kakat. In navadno je bilo nato res boljše. Zelo ga je napenjalo, imel je res veliko vetrov in pojavil se mu je jutranji zadah iz ust. Zadnji teden ga je parkrat čez dan srbela ritka. Ker si že nekaj časa sam briše ritko po kakanju sem seveda najprej pomislila, da si je slabo obrisal. In dvakrat je bilo res tako, nato pa povsem čista ritka, ki srbi. Ko sem ravno razmišljala, da moram poklicat pediatra, pa se je ponoči zbudil zaradi neznosnega srbenja okoli zadnjične odprtine. Sredi noči sva naredila vse mogoče, tudi pod tuš sva šla, pa ni bilo boljše. Šele takrat mi je postalo jasno, da ima najbolj verjetno podančice. Ves ta čas pa nisem videla nobene. Pa sem gledala, verjemi! Naslednji dan smo pri P že dobili zdravila in hudega nočnega srbenja ni več. Sem pa v tem času kar nekaj prebrala o tem. Podančice imaš lahko tudi brez kakršnih koli znakov. Ugotovijo se s pregledom vzorca prvega jutranjega blata ali pa s pregledom odtisa zadnjične odprtine pod mikroskopom, kjer iščejo jajčeca, ki jih tja odlagajo samice. Samo te preisave niso 100%. Če je narejena le 1x je 50% verjetnost, da se dokažejo, če jih imaš. Torej 50:50, kot bi metal kovanec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] - ne prav zanesljiva reč. Zato svetujejo, da se ob negativnem izvidu, pregled ponovi vsaj 3x, še boljše 5x. Potem je le še 10% verjetnost, da se jih zgreši, če jih imaš. Aja, škripanja z zobmi pa pri nas ni bilo in tudi nisem tega zasledila med možnimi znaki.
|
|
|
|