nejcko -> RE: 4. vseslovenska vstaja (7.3.2013 21:38:51)
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Take neoliberalistične reforme je recimo zadnja sprejela v Evropi Nemčija pred 10 leti.....in kaže danes gospodarsko rast, ima rekordno brezposelnost po združitvi obeh Nemčij...... Vprašajmo se raje, zakaj Nemčija tako zelooo cveti (čeprav po vseh podatkih tudi njeno stanje niha, vsaj kar se brezposelnosti tiče). res je, da so oni sprejeli te reforme že deset let nazaj, res pa je, da je bila prav Nemčija med tistimi glavnimi, ki so diktirali, kako naj se gospodarstvo v EU razvija. Medtem ko so drugim državam diktirali, katero gospodarsko panogo naj ohranijo in katere ne, so sami večji del proizvodnje ohranjali in s tem tudi del. mesta. Prav tako so velike nemške korporacije rastle tudi na račun privatiziranih (prevzetih) vzhodnonemških fabrik. Res se je Nemčija šla neoliberalizem že 10 let nazaj - v Berlinu so celo privatizirali javni vodovod. Danes V privatizacijo vode silijo Grčijo, celo Italijo, ki je privatizacijo zavrnila na referendumu, Slovenijo in še marsikatere države - a glej ga zlomka - sami v Berlinu vodovod nacionalizirajo nazaj. Le zakaj, le zakaj, če pa je prosti trg takooo zelo fajn [sm=zmeden.gif] Ampak druge pa še kar silijo v te bedarije, čeprav so se sami opekli. In Nemčija je skozi zgodovino vedno rasla na račun tujih delavcev. Po 2. svet. vojni so neško gospodarstvo na noge pomagali spravljati številni gasterbajterji. Deset let nazaj, so ji pa te isti lpriseljenci sila narobe začeli hoditi. Zdaj pa spet novači mednarodne študente, cvet evropske inteligence k sebi, ker ima bolj ali manj le ona sama zdravo gospodarstvo. Kaj ni čudno, da samo Nemčiji tako zelo dobro gre od držav, ki tudi nekako prisegajo na neoliberalizem. Anglija je v podnu, Francija takisto, ZDA niha iz ene skrajnosti v drugo ... samo neoliberalističnim Nemcem tako fino gre [sm=zmeden.gif] In glej ga zlomka, fino gre tudi državam, ki ne prisegajo na neoliberalizem. Skandinavske države čisto fajn furajo svoj socialni kapitalizem dalje. Torej je tudi to recept za uspeh, se ti ne zdi? Mene Nemci ne prepričajo. Zaradi mene se lahko zadavijo s svojim bogastvom. A ne na račun drugih. Druge naj pustijo pri miru. Me prav zanima, kako bogati bojo brez svoje večne izkoriščevalske politike. Pa še nekaj glede kreditov. Ja, res je, da se je folk nenormalno kreditiral za avte, hiše itd. Ne samo pri nas, več kot pol Američanov je do grla v pufih. Toda finančne krize nsio povzročili navadni kreditojemalci. Ga ni boga, ki bi me v to prepričal. Ker vsak navaden državljan prvič niti ne more kar tako dobiti kredita (niti ga nikoli ni mogel), drugič, ga mora kar lepo odplačevati, drugače se mu banka takoj usede na dohodke ali premoženje ali kakorkoli izterja svoj dolg. Tako da tukaj kvasiš neumnosti, če misliš, da so navadni državljani z nekaj tisoč evri spravili bančni sistem na kolena. Bančni sistem so na kolena spravile velike korporacije, lobiji, vojska, države kot take, ne pa navadni ljudje. Navadni ljudje prekleto preplačajo svoje kredite.
|
|
|
|