Tesla ali Edison? (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

Stanislava_ -> Tesla ali Edison? (3.3.2013 22:31:34)

Kdo je večji?

nejcko -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:30:44)

Nimam pojma, koliko je bil kateri velik/visok [sm=zmeden.gif]

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:35:29)

Še 1x - kdo je večji znanstvenik?

nejcko -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:37:42)

Saj vem, kaj si mislila [sm=smiley36.gif]

Vsak na svojem področju. Vsak je doprinesel en delček, brez katerih danes ne bi imeli vsega tega, kar imamo, zato sta zame oba enako velika in pomembna.

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:40:07)

Samo eden mora bit. In vprašanje je že skoraj nujno.

nejcko -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:42:09)

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Samo eden mora bit. In vprašanje je že skoraj nujno.

Nikoli in nikdar ne pristajam na pomembnost zgolj in samo ene osebe. Nujno pa je samo umreti [sm=smiley2.gif]

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:44:12)

Pomembna sta oba, ampak od obeh . kdo je največji?

nejcko -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:50:16)

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Pomembna sta oba, ampak od obeh . kdo je največji?

Čakaj čakaj, zdaj pa že zavajaš ... prvotno vprašanje je bilo, kd je večji, zdaj pa sprašuješ po tem, kdo je največji [sm=smiley36.gif]

Na to stroko se ne spoznam toliko, da bi lahko presojala, čigave iznjadbe so bile bolj pomembne in veličastnejše, sem pa prepričana, da bi brez DaVincija oba tenko piskala, tako da ... evo, ni kure brez jajca kakor ni jajca brez kure [sm=smiley36.gif]

nananaja -> RE: Tesla ali Edison? (3.3.2013 23:56:41)

Najbrž sta v vojni Tesla - Edison danes zmagovalca oba, vsaj iz strokovnega vidika.

Če pa štejemo poslovne dosežke, prijavljene patente, to nam pa google odgovori.

mateyka -> RE: Tesla ali Edison? (4.3.2013 0:01:20)

Tesla VALJDA!!! kako lahk sploh prašaš..

For example, Edison did not invent the light bulb. Joseph Swan was installing them in homes and landmarks in England years before Edison got his light bulb patented and working. Edison was buying out other people’s patents and when Swan eventually sued Edison and won, Edison had to take him in as a partner in Edison’s British company.

Edison and Tesla came to technological blows in the late 1800s when Tesla’s AC (alternating current) power systems that are used all over the world today came into competition with Edison’s DC (direct current) power systems. As it turns out, Tesla’s system was the better one.

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (4.3.2013 21:20:19)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

Tesla VALJDA!!! kako lahk sploh prašaš..

Med samimi pametnimi vprašanji [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] se najde tudi takšno.

Navijam za Teslo, itak [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]....samo vem pa ne, kdo je večji,če jih'merimo'.

mateyka -> RE: Tesla ali Edison? (4.3.2013 22:23:36)

well, če govorimo o telesni višini;
- tesla je bil velikan med inžinirji - 1.98 metra, skoraj 2m.
- edison je bil povprečne višine, 177cm afaik..

ronja -> RE: Tesla ali Edison? (5.3.2013 10:14:20)

Zame Tesla. Edison je imel res ogromno patentov, vendar jih je precej pokradel, to ni ravno skrivnost... Tesla pa je imel nekaj zelo originalnih zamisli in rešitev, nekaterih mu žal ni uspelo uresničit in jih je odnesel s seboj. Sama bi si želela njegov prenos elektrike na daljavo (brez žic).

Vijoličarka -> RE: Tesla ali Edison? (5.3.2013 10:33:45)

Edison v bistvu niti ni bil znanstvenik, ampak poslovnež. Zanj je delalo cca 40 znanstvenikov in če se ne motim, neko obdobje tudi Tesla. Žarnica se je razvijala že dolgo pred Edisonom in se mu ni pojavila, tako kot Pink Pantru, v nekem svetlem trenutku nad glavo, poleg tega gre tukaj bolj za patent, kot za resničen znanstveni prispevek, podobno kot pri Marconiju.

Edisonov cilj je bil dobiček, Teslin napredek. Edison je sovražil Teslo, ker mu je slednji zmanjšal dobiček. Edisonov enosmerni tok (in večina patentov je bila povezana z njim) enostavno ni imel za burek proti Teslinemu izmeničnemu toku.

Tesline sanje o izkoriščanju energije sonca in zemlje pa začenjamo uresničevati šele sedaj.

Po svoje je bil Tesla res frajer. V časih industrijskih in predvsem naftnih baronov je on na glas sanjal o zastonj energiji.

Edison je bil dolgo ameriški nacionalni junak (ima vse potrebne značilnosti: reven deček je obogatel), zanimivo pa je, da mu v zadnjih časih ugled pada, medtem ko Tesli raste in raste. Edisonov ugled je temeljil na pridobljenem bogastvu in samopromociji, Teslin ugled temelji na spoštovanju njegovega dela in njegove življenjske filozofije (poleg tega je pisal čudovite eseje).

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (5.3.2013 20:53:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Edison je bil dolgo ameriški nacionalni junak (ima vse potrebne značilnosti: reven deček je obogatel), zanimivo pa je, da mu v zadnjih časih ugled pada, medtem ko Tesli raste in raste. Edisonov ugled je temeljil na pridobljenem bogastvu in samopromociji, Teslin ugled temelji na spoštovanju njegovega dela in njegove življenjske filozofije (poleg tega je pisal čudovite eseje).

Od kje ti ta podatek?

Torej, Tesla je odgovor, hvala.

nejcko -> RE: Tesla ali Edison? (5.3.2013 21:17:02)

No, pa sem se tudi jaz nekaj novega naučila.
Navsezadnje niti so tele neštete teme še za nekaj koristne [sm=bravo.gif]

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (5.3.2013 21:25:20)

O Tesli zaenkrat samo dobro [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] - še nisem prebrala nič slabega, ne v knjigah ne na netu. DZS ima v ponudbi knjigo o njem (ampak je zavita in se nisem mogla odločit kupit jo na slepo). Hm.

Vijoličarka -> RE: Tesla ali Edison? (6.3.2013 11:51:21)

Od kje podatek? Splošno stanje, bi rekla. Knjige, dokumentarci. Na Viasat History so pred kratkim imeli prav luštno dokumentarno serijo o razvoju  uporabe elektrike in Edison je izpadel prav trapast s svojim vztrajanjem pri DC (in posledično elektrarni za vsakim vogalom) ter zloben z antipropagando priti AC.

Tukaj imaš pravega Teslinega oboževalca, ki najbrž čustveno pretirava, ampak hkrati ponuja kratek pregled Tesline inovativnosti: malo za šalo malo zares

Če se sprehodiš po internetu, boš našla ogromno pozitivnih razprav o Tesli, ne vem pa, če boš našla kakšno o Edisonu.

Sploh zadnje čase se dosti govori o razliki med ''odkriti nekaj, razviti nekaj'' in patenti. Nas so v šoli učili o ljudeh, ki so prijavili patente, kar pa ne pomeni, da so bili v resnici tudi iznajditelji. Na črni listi sta predvsem Marconi in Edison.

Tukaj imaš še film Orsona Wellesa Secret of Nikola Tesla  Malo slabše kvalitete, najbrž je malo preveč romantičen, ampak je tudi informativen.

Pa še en dokumentarec: The Untold Story

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (6.3.2013 21:48:46)

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Od kje podatek? Splošno stanje, bi rekla. Knjige, dokumentarci. Na Viasat History so pred kratkim imeli prav luštno dokumentarno serijo o razvoju  uporabe elektrike in Edison je izpadel prav trapast s svojim vztrajanjem pri DC (in posledično elektrarni za vsakim vogalom) ter zloben z antipropagando priti AC.

Tukaj imaš pravega Teslinega oboževalca, ki najbrž čustveno pretirava, ampak hkrati ponuja kratek pregled Tesline inovativnosti: malo za šalo malo zares

Če se sprehodiš po internetu, boš našla ogromno pozitivnih razprav o Tesli, ne vem pa, če boš našla kakšno o Edisonu.

Sploh zadnje čase se dosti govori o razliki med ''odkriti nekaj, razviti nekaj'' in patenti. Nas so v šoli učili o ljudeh, ki so prijavili patente, kar pa ne pomeni, da so bili v resnici tudi iznajditelji. Na črni listi sta predvsem Marconi in Edison.

Tukaj imaš še film Orsona Wellesa Secret of Nikola Tesla  Malo slabše kvalitete, najbrž je malo preveč romantičen, ampak je tudi informativen.

Pa še en dokumentarec: The Untold Story

Hvala.
Knjižnica ni prav bogata s knjigami o Tesli, sem pa našla neko novo naprodaj v DZS. Bila je zapakirana in je nisem želela kupiti na pamet, ampak glede na to, da se piše samo dobro, bo verjetno vredna.
Nisem pa ljubiteljica neta..mi je knjiga še vedno zakon za informacije daljše od 5 minut.

Vijoličarka -> RE: Tesla ali Edison? (6.3.2013 22:57:38)

Ja, zapakirane knjige ni prijetno kupovati.

Za katero knjigo pa gre in kdo je avtor? Poskusi najti angleško verzijo na Amazonu, kjer je običajno možno 'pokukati v knjigo' (prebrati prvih nekaj strani) in malo preuči mnenja bralcev.

Preberi predvsem tiste z eno zvezdico (človek hitro ugotovi, če gre za prenapeteže ali za relano kritiko) in tiste  s tremi zvezdicami (mnogi lepo izpostavijo pluse in minuse). Sama sem se na tak način izognila že marsikateremu slabemu nakupu.

ronja -> RE: Tesla ali Edison? (7.3.2013 22:46:00)

Stanči, saj ti knjigo odvijejo, če prosiš, da bi jo pogledala;). Mene so še čudno gledali, ko sem samo vzela in kupila - češ, če je ne bom prej nič pogledala... Ampak sem bila 99,9999%, da bo očetu všeč in sem jo samo kupila (za rd). Ko gremo kaj k njemu, jo pogledam, pa poročam.

Sicer pa ima Vijoličarka prav - da je Edison kradel patente ni ravno skrivnost, da je nagajal Tesli, ker je bilo že očitno, da bo dvosmerni tok zmagal, tudi. Mu pa štejem v dobro to, da je na koncu vendarle priznal napako in podprl dvosmerni tok. Sicer se pa to učiš v OŠ ali SŠ, a ne? Se ne spomnim, da bi ju kdaj googlala... Imaš pa o Tesli par knijg. Pa nekoč, ko sem bila še mala micena, je bila neka nadaljevanka, smo si sposodili tv, da smo jo lahko gledali![sm=smiley36.gif]

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (8.3.2013 17:01:45)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Stanči, saj ti knjigo odvijejo, če prosiš, da bi jo pogledala;).

Prodajalka ni želela..je bila pa edina, bojda. Ali grem pogledat še v kakšno večjo ali pa jo kar kupim. Glede na prebrano je težko nevredna nakupa.

Btw, ste že videli razstavo o DaVinciju na GR?

petea -> RE: Tesla ali Edison? (10.3.2013 6:49:46)

rtvslo piše o Tesli

šrimpf -> RE: Tesla ali Edison? (10.3.2013 8:59:30)

ko že govorimo o knjigah, Sanje so pred kratkim izdale tole:
http://www.sanje.si/knjigarna/moji-izumi.html

Stanislava_ -> RE: Tesla ali Edison? (10.3.2013 18:42:11)

IZVIRNO SPOROČILO: šrimpf

ko že govorimo o knjigah, Sanje so pred kratkim izdale tole:
http://www.sanje.si/knjigarna/moji-izumi.html

Točno to sem gledala :).

[image]http://www.sanje.si/images/dela/moji_izumi_tesla.jpg[/image]

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>