Anonimen -> RE: Papirji za CSD (25.2.2013 21:03:20)
|
anonimna Cestitke za tvojo nosecnost! Midva sva bila nekako na podobnem kot vidva. Torej preselila sva se v Slovenijo, ko sem bila jaz 7 mesecev noseca, moz je tujec. Jaz sem se takoj zaposlila in dobila placo za sva meseca in potem sla na porodnisko. Porodniska je bila izracunana na podlagi ene place, ter za 5 mesecev nazaj 50% minimalne slovenske place, ker je bilo to obdobje ko v tujini nisem bila zaposlena. Koncala sem doktorat in sem potem ostala se nekaj mesecev v tujini, da sem do konca spisala tezo. Pri izracunu porodniske moza seveda niso upostevali. Potem pri otroskih dokladah je bila totalna zbrka in sploh ne vem kaj so upostevali, ker na koncu je prislo ven tako, da sva dobila najvec mozno ven, enako tudi za vrtec. So pa gledali takrat za 2010, ko sva midva se vsaj pol leta zivela v tujini, ostle pol leta pa sem imela jaz 2 placi in potem porodnisko, moz pa ni bil zaposlen, delal je na avtorsko pogodbo. Jaz mislim, da minimalna porodniska ti pripada, pa potem takoj oddaj za otroski dodatek. Pazita pa pri vrtcu, ker nekatere obcine nimajo nic posebnega za tujce. Kot tujec pa ne mores imeti stalnega prebivalisca, kar pomeni da izgubita lahko veliko tock. Tako sva jih midva in lepo izvisela pri vrtcu. Pa sem jim skusala povedat, ampak itak ne stekajo kako je ce si porocen s tujcem, da pac ne more imeti takoj stalnega prebivalisca [sm=zmeden.gif]. Upam, da sem ti vsaj dala kaksno idejo kako in kaj. Ti pa kar realno povem, da je za tujce zelo tezko v Sloveniji, se predvsem ce ne govori slovensko in ceprav ima visoko izobrazbo. Midva sva se odlocila, da jo zapustiva [sm=smiley20.gif] in sedaj npr. vidim da kjer smo je npr. meni konkretno lazje kot tujki! Srecno!
|
|
|
|