Farmacevtka - nujno antibiotik (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

Paštetka -> Farmacevtka - nujno antibiotik (21.2.2013 16:24:47)

A je torej kakšna farmacevtka tukaj?

Ena flaška antibiotika, ki sem jo hranila v hladilniku, se je stisnila zadaj na steno in je vsebina zmrznila. [sm=hudicek1.gif]

A je tak antibiotik še uporaben? Sem klicala v našo lekarno in ne vedo povedati, kaj se je kemijsko zgodilo, če ima še učinek?

Felicita -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (21.2.2013 16:34:24)

Jest sicer nisem po izobrazbi farmacevtka, ampak delam v farmaciji.

Rekla bi, da ni ok. Po mojem mnenju raztopina ni stabilna pri tako nizki temperaturi (pod lediščem). Zadeva je (lahko - kot rečeno, v farmakologiji nisem domača) verjetno razpadla na razkrojne produkte, zato koncentracija samega antibiotika ni več dovolj visoka (glede na to, kakšna naj bi bila). Tudi sama suspenzija se verjetno drugače obnaša (se slabše/sploh ne meša, ne moreš dobiti enakomerne koncentracije, ....).

Dashenka -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (21.2.2013 16:50:03)

ni panike, pocasi segrej, da se stali in dobro prmesaj. antibiotiki pri nizkih temp ne razpadajo.

taška30 -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (21.2.2013 20:41:55)

Jaz bi tudi rekla tako kot Dašenka.
Načeloma je pa tako, da če bi zmrzovanje škodilo zdravilu, bi to opozorilo moralo biti navedeno na embalaži in v navodilih. V sklopu stabilnostne študije naj bi se preverjal tudi vpliv zmrzovanja, npr. med transportom zdravil. Učinkovine v večini razpadajo pri povišani vlagi in temp. , ne pri nizkih temp.
Čisto natančno za vsak izdelek ne moremo reči (je pač potrebna študija zadaj), ampak načeloma se pri oralnih suspenzijah ne zgodi nič pretresljivega, ko se segrejejo nazaj na sobno T, bolj je kritično pri raznih raztopinah za injiciranje, da se kaj izkristalizira na nizki T, tega pa itak doma ne uporabljamo.

tof1 -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (22.2.2013 22:29:35)

Zakaj pa v lekrnah potem nadzirajo delovanje hladilnikov (termometer)? Jaz ga nebi uporabila?

mala zirafa -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (22.2.2013 23:34:06)

Da ne bi blo slučajno pretoplo, morda.

mateyka -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (23.2.2013 0:17:11)

poklič že v lekarno, lepo prosim [sm=jezicek.gif]

LEJLA -> RE: Farmacevtka - nujno antibiotik (23.2.2013 22:27:36)

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Sem klicala v našo lekarno in ne vedo povedati, kaj se je kemijsko zgodilo, če ima še učinek?

V biokemijskih laboratorijih smo imeli vse antibiotike shranjene na -20C. (za delo z bakterijami)

Stran: [1]