Stanislava_
|
IZVIRNO SPOROČILO: petea IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ IZVIRNO SPOROČILO: petea Dejansko mislite, da veljajo za vse na vseh področjih enaka merila? Ja, dejansko na dolgi rok je tako, ker drugače ne gre kot da za večino veljajo enaka merila. Ali če hočeš drugače, da za manjšino ne veljajo bistveno drugačna merila od večine in da ta merila ne odstopajo toliko od pričakovanega, da bi motila večino. Ali drugače, to, da sam napišeš diplomo, velja za vse. To, da ni VIP priimek, in ne Marija Novak, pomeni samo to, da se lahko za nasvet, lažje, vsaj običajno, obrneš na več kredibilnih ljudi. A to še ne pomeni, da diplomo prepišeš, še vedno jo napišeš sem, je pa toliko lažje, ker imaš običajno več telefonov. In to je lahko maksimalna drugačnost (kot posledica tega, da si v življenju navezal več kvalitetnih stikov). In še nekaj, na kratek rok so tudi bližnjice v redu, na dolgi pač veljajo profesionalnost, vložen trud in znanje. Pri meni je tako, in verjamem, da še pri veliko ljudeh. Zakaj je pri tebi drugače, ne vem. Povej. Eno so pričakovanja ljudi, kako bi zadeve morale funkcionirati in kako so zastavljene, drugo pa je, kaj se potem v praksi dejansko dogaja. Če ostanemo samo na področju študiranja - za vse izpite bi se morali učiti sami, jih opraviti s svojim znanjem. Pa samo malo pomislite, koliko raznih plonk listkov študentom pomaga opraviti določene izpite. Koliko je ponudnikov, ki za denar napišejo diplomske naloge. In v končni fazi, koliko je vedno več nekih zasebnih fakultet, kjer se da z vedno manj vloženega truda in časa pridobiti tako velecenjeno, a vedno bolj razvrednoteno potrdilo o pridobljeni visokošolski izobrazbi. In sama se bližnjic zelo malo poslužujem (ne morem reči, da jih nikoli in nikjer ne), a po drugi strani velikokrat pridem do cilja po konkretnih daljšnicah, saj včasih drugih, lažjih poti ali ne poznam ali pa imam veliko zadržkov pred njihovo uporabo. Vidim pa velikokrat primere, ko se ljudje poslužujejo raznih bližnjic, na mnogih področjih, na mnogih položajih. In o tem sem pisala. Kaj razmišljaš, kaj počneš in s kakšnimi ljudmi se družiš, je na tebi. Običajno se najdemo v krogu, ki odraža naša razmišljanja. Btw, plonk cegelce sem napisala za en izpit na faksu (en kup statističnih podatkov). Na izpitu je bilo eno samo statistično vprašanje. Potem sem se odločila, da nisem toliko neumna, da bi morala plonkat. Se pa odloča vsak sam, to je pa res.
|