nananaja -> RE: olajšava - otrok (4.1.2013 11:47:38)
|
Zagotovo se bolj splača, da delita tako, da ima za določeno število mesecev oba otroka mož, za določeno pa oba ti. Za drugega otroka je namreč višja olajšava. Kaj se splača med letom? Če ne marata stalno prijavljat in odjavljat olajšavo med letom pri svojih delodajalcih, jih ima lahko celo leto prijavljene mož, nato pa januarja preračunata, kako bi bilo najbolje (razdelitev po mesecih), ter to potem napišeta na vlogo za vzdrževane družinske člane. Na ta način bo sicer mož moral vračat dohodnino, ti pa boš dobila vrnjeno, a boš dobila verjetno več, kot bo plačal mož. Preračunaj, mogoče se vama že letos splača, da kak mesec uveljavljaš ti, razen če si imela samo minimalno plačo. Pri nas ima mož nižjo plačo, a vseeno plača nekaj davka po drugi davčni stopnji. Jaz pa nimam tako visoke plače, da bi pri dveh olajšavah za otroke po plačevala še drugo stopnjo. Deliva si ponavadi 9 mesecev jaz, 3 mož, imam pa jaz sedaj celo leto uveljavljeno olajšavo med letom, zato bom potem vračala dohodnino, mož pa dobil nazaj.
|
|
|
|