Felicita -> RE: vprašanje...pomoč (28.12.2012 16:36:26)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka jaz bom pa takole povedala - ko sem govorila z babicami na švedskem glede uživanja plesni med nosečnostjo, so me opozorile, da naj pazim. da so lahko posledice na otroku nekaj let po rojstvu zaradi uživanja določenih plesni med nosečnostjo (ne zanalašč seveda). in tukaj odsvetujejo kakršnokoli uživanje plesnivih izdelkov med nosečnostjo (sploh); tudi recimo brija, camembera.. ipd. samo v vedenje. samo tako v vedenje - vsa plesen, ki se namerno nahaja na prehranskih izdelkih (predvsem siri in salame), ki so regulirano v prodaji - torej 'plemenita' plesen mora biti dokazano netoksična in neškodljiva za VSE skupine uporabnikov - tako za starejše, otroke, nosečnice, imunokompromitirane... teta EU tako zahteva. Za čisto vsak sev. enako velja npr da morajo biti vsi mlečni in mesni izdelki vsaj pasterizirani oz. iz pasteriziranih surovin (torej v Mercatorju ne bi smel človek najdt ničesar iz npr. nepasteriziranega mleka in jest tut še nisem. pa sem se nekoč močno trudila) Večina plesni, ki se naredi na hrani nenamerno pa izloča aflatoksine (in nekatere druge glivne toksine), ki so hepatotoksični (karcinogeni) ali renotoksični. Nič od tega ne povzroča takojšnjih simptomov, dolgoročno pa je najbolj 'opazen' efekt rak jeter. Kar je še bolj zaskrbljujoče je a) zadeve so odporne proti toploti (jih s kuhanjem/pečenjem ne uničiš) b) zelo dobro difundirajo v živila, tako da npr če kruh plesni in ga odrežeš na drugem koncu jih ravno tako dobiš; c) so lahko prisotne preden vidiš puhasto plesen na površini... Plesni v splošnem so precej zlobne zadeve, ki se jim načelno lahko izogneš samo v določeni meri (FDA in afaik posledično tudi teta EU tudi predpisuje da je še 'varna' koncentracija aflatoksinov za človeško uporabo 50 ppb v zadevah ki jih testirajo...) - ker pač zadeve ne vidiš in je ne okušaš in ima 'samo' dolgoročne posledice... pač izogneš čemur se lahko (tistemu kar vidiš) ostalo pa...
|
|
|
|