Spanje 2,5 letnika (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

m_o_i -> Spanje 2,5 letnika (24.12.2012 9:29:10)

od samega zacetka "zagovarjam", da je treba otroka poslusati in upostevati njegov ritem. zdaj pa me vedno bolj zre:
zjutraj vstane ob osmih(pol ure gor ali dol; prej dol), okoli dvanajstih gre pocivat, kar traja najveckrat tri ure. zvecer pa...pred pol enajsto nikak da zaspi.
v vrtec ne hodi. septembra gre spet.
po enournem dnevnem pocitku zacnem ropotat, hodit po sobi ipd (ajd, s pokrovkami res ne tolcem skupaj)-mulc spi. on pac odspi svojo kitico.

ce ga ne dam spat(morava it ven, drugace gre spat), je sicer utrujen in rahlo siten kako uro, potem se pa razzivi-do sedme zvecer, ko pa itak pade v posteljo.

poanta je v tem, da ob pol enajstih tudi jaz padem v postlo. in priznam, da bi mi vcasih sedlo kako uro zase met...po drugi strani mu pa nocem pocitka jemat.

torej-kaj bi storile ve!?

klavdika -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 9:44:38)

Tudi jaz imam doma skoraj 2,5 letnika in sedaj, ko je doma (bili smo bolani) ne hodi v vrtec imam tudi "težave" z večernim spanjem, prej je hodil ob osmih spat sedaj pred deseto ne more zaspat in tudi popoldan spi po 2,5 ure. Tako, da jaz če imam le možnost ga poizkušam čim bolj zamotit, da prebrodi krizo spanja in potem ob osmih zaspi ko topek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Drugače sem ga pa tudi jaz  že dala ob 11 spat ( zbudil se je ob pol sedmih zjutraj ) spal dve urici in potem je tudi zvečer šel prej spat, tako da lej če imaš možnost ga poizkušaj motivirat, da bo cel dan buden in tako boš tudi ti kak večer lahko imela za sebe[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
sicer pa saj veš kamlu bo prišel čas, ko sam od sebe ne bo hotel več spat tako da.....

malaMravljica -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 9:47:16)

Jaz ti lahko povem kaj bi naredila. V dani situaciji bi kot mama, ki mojega otroka najbolje poznam naredila kot mislim, da je otroku najbolj ok.

Ti povem kako je pri nas. Tudi moj se ni v vrtcu in malo pred 2 roj dnevom je cez dan nehal spat, zvecer ga spravim spat ob 8h in gledava knjigico, pol pa kar naenkrat ze spi. Se pa pri nas vsake kvatre enkrat zgodi, da mi popoldne zaspi in ponavadi se zelo pozno, recimo ob 5h popoldne [sm=zmeden.gif] tudi meni takrat ni fajn, ker on bi spal do 8h pol pa akcija naprej. Jaz ga pustim spat kaksno urco,potem se ulezem k njemu, ga stiskam, ljubckam ali dvignem in grem z njim po stanovanju, tako da ga zbudi mamina ljubezen v bistvu in potem morem takoj neko akcijo zacet, da nima casa zacet tulit, ker bi se spal. No in v tem primeru ga ne dam spat ob 8h ampak greva tam ob 8.30 se kopat, potem ko je v pizami gre ze sam v posteljo sam ne more se spat in pac nori po postelji in ko ga umirim gledava knjigice dokler ne zaspi takrat zaspi nekje do 10 h.

Ko bo vrtec bo pa itak druga pesem pela, sedaj si pa lahko vsake tok kaj takega privosciva. Je pa res, zvecer tudi meni pase met cas zase.

m_o_i -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 9:55:13)

do maja je hodil v vrtec, ampak takrat je hodil spat ob sestih zvecer (opoldan je tudi spal).
potem se je raztegnilo do osmih zvecer, jaz cela srecna, ker poleti ni sel spat, ko je blo lih primerno za iz stanovanja za it [sm=smiley36.gif], kar naenkrat pa pol enajst[sm=zmeden.gif]

vecerna rutina se pri nas zacne ob osmih (sem poskusala ze tudi prej, ampak nima smisla, da se mucimo v kopalnici, ce mulc nori)-tusiranje, pizama, umivanje zobkov... knjigice pri nas niso aktualne; zaspi tako, da lezim z njim(brez komentarjev[sm=smiley36.gif]-se prehitro me bo vrgel iz sobe) in se pogovarjava, kaj se je cez dan dogajalo, kaj se bo jutri dogajalo, gledava sence na stenah in stropu(ki ga cuvajo skupaj z angelcki, medtem ko spi)

tulpek -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 10:16:24)

MOI, pri nas je enako, če čez dan odspi vsaj pol ure! do enajstih odprte očke, pa magari ga prej dam v posteljo. Tak da pri nas ni spanja čez dan (razen če zaspi v avtu ali kar sam od sebe - ampak spada v kategorijo znanstvene fantastike)... že nekje eno leto, torej od 2 in 3 mesece.

Lahko ga pa zjutraj prej zbujaš [sm=smiley13.gif]

aprilčica07 -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 10:45:50)

Pri nas je bil podoben problem.  Dve in pol je bil naš fant star, mala je bla pa glih rojena. In je blo isto kot pri vas. Zjutraj spat do 8, popoldan je spal cca 2 urce, zvečer pa akcija tudi do polnoči. Enostavno ni šlo več tako naprej, ker meni se je od utrujenosti mešalo. Preprosto smo ukinili popoldansko spanje. Na začetku je blo sicer hudo, ampak se je znormaliziralo po enih 10 dneh. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]   Zvečer ga je pa itak zmanjkalo okrog 20 ure.

m_o_i -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 10:47:30)

hvala, punce

alea acta est-kocka je padla - nic vec spanja cez dan [sm=bravo.gif]

hedviga -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 10:55:53)

Hmm, do kdaj pa običajno spijo čez dan? Naša dva sta stara skoraj 4 leta, pa ćez dan še spita. Včasih (doma) celo 3 ure, v vrtcu pač manj, ker ni toliko miru. Zjutraj vstanemo ob 6:30, zvečer pa ne glede na količino spanja čez dan zaspita malo pred 21 uro...

aprilčica07 -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 11:39:29)

Mi smo sicer ta velikemu "pomagali" da je nehal spat čez dan [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], tamala pa pomoči ni rabla. Ne spi že več kot eno leto (avgusta je bla tri) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], v vrtcu sicer počiva in leži na ležalniku, zelo redko pa zaspi. Je pa res, da zvečer okrog 19 30 že prosi za spat..

Najaa -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (24.12.2012 12:10:17)

Moji dve tudi spadata med tiste lumpe, ki rabijo res zelo malo spanja. Tavecja ni spala vec cez dan od 2.leta, tamala pa doma ne spi tudi ze ene 2 leti skoraj, v vrtcu pa zaspi za ene pol ure. Smo se tako zmenili, ker drugace je doma raztur do polnoci. Pa tudi tezko obe zaspita cez dan. Ze pri tavecji je bil dnevni pocitek eno samo matranje od 1,5 leta. Trajalo je tudi po 2 uri, da je zaspala, za eno uro, zvecer pa ne spat...

Katy78 -> RE: kaj bi naredile ve!? SPANJE 2,5 LETNIKA (25.12.2012 9:42:13)

Jaz bi mu tudi poskusila ukinit opoldansko spanje. Saj par dni bo verjetno kriza, tako kot npr. takrat, ko začnejo čez dan spati samo 1x namesto 2x, se potem po nekaj dneh navadijo. Drugače pa pri nas ne spi čez dan od nekje 2 ali 2,5 leta ampak ne po moji volji. Enostavno ni in ni hotel/mogel več zaspati, tudi po več kot 1 uro sem se največkrat trudila da je zaspal, potem ko je pa končno zaspal, je bila ura že skoraj 14 in bi pa spal 2-3 uri, zvečer pa juhuhu akcija in ne ob normalni uri zaspat. Zato smo opoldanski spanec ukinili in presenetljivo popoldne sploh ni imel krize, ni bil siten, zvečer je pa ob 19h že spal in lepo do jutra brez zbujanja. Ko je šel s 3 leti v vrtec, je pa tam brez težav opoldne zaspal, po moje zato, ker je moral zjutraj bolj zgodaj vstati in tudi ker je videl druge otroke, doma pa zvečer potem pred 20-21h ni mogel zaspati. Čez vikende doma seveda ni spal. Tako je še danes, ko je star 4 leta. Zjutraj za v vrtec vstaja ob 6.30, v vrtcu spi, zvečer pa ga spravim v posteljo okoli 19h, obvezno sledijo knjigice kakšne pol urce, potem pa še sam s sabo malo debatira in zaspi do 20.30. Ko je pa doma, se pa zjutraj zbudi kot za v vrtec (6.30) [sm=smiley29.gif], k sreči nas ne zbudi in gre v dnevno in se igra, čez dan ne spi, zvečer je pa ob 19.30 že koma.

Stran: [1]