nananaja -> RE: Izračun neto dohodkov -CSD (29.12.2012 23:20:32)
|
Akontacija dohodnine je le znesek, ki ga delodajalec odvede pri izplačilu, zato dejanski neto znesek plače posameznega meseca ni nujno enak netu, ki se upošteva, še posebno velike razlike so, če olajšavo za otroke uveljavljaš za nazaj pri dohodnini. Pri regresu delodajalec odvaja akontacijo dohodnine po povprečnem davku glede na plačo. Če olajšave za otroke ne uveljavljaš čez leto, delodajalec odvaja višjo akontacijo tako pri plači kot pri regresu. Potem pa januarja oddaš vlogo za olajšavo za nazaj in dobiš vrnjeno preplačano dohodnino, tudi ta znesek se prišteje neto plačam, ki jih prejmeš v letu in se seveda upošteva pri izračunih na csdju. So pa še drugi primeri. Avtorska pogodba izven delovnega razmerja naprimer: meni naročnik od bruto zneska odšteje normirane stroške 10%, potem pa odvede 25% akontacije davka, meni pa potem pri dohodnini bodisi določijo doplačilo davka do 27% (če dosežem tako visok dohodek) ali pa mi vrnejo, kar je bilo preplačano, če imam tako nizek dohodek da plačam le dohodnino po stopnji 16%.
|
|
|
|