znižanje standarda pri čiščenju (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Matejusska -> znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 11:45:24)

Enkrat sem tukaj na rr prebrala v eni debati o tem, kako folgajo mamice z več otroki in je ena napisala da so pač malo standarde pri čiščenju znižali. Zadnjič sem pa tudi zunaj eno mamico slišala ko je drugi rekla, da je malo standard pri pucanju znižala potem pa še z nasmeškom dodala, da že prej ni bil bogve kako visok. No pa me zanima kako je pri vas, ste s prihodom otrok tudi znižale standarde v gospodnjstvu? Pri meni se ni nič spremenilo.




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 11:53:24)

Jaz tudi, ko še nisem imela otrok, sem si zaobljubila, da ne bom suženj gospodinjstvu. In tako je tudi bilo, tako je bilo, ko je bila mala majhna, tako je zdaj, ko ni več majhna, in tako bo tudi v bodoče, ko bom stara in betežna.

Vsi imamo radi čisto (no, večina) in da je čisto, to ne pomeni, da mora biti laboratorij. Ne maram prostora, kjer se vse sveti, ker to meni jemlje domačnost. Ne maram teroriziranja samega sebe in tudi otroke, da s smetišnico letaš za otrokom in loviš v luftu smokije, da ne bodo zapacali ravnokar zglancanih tal. enostavno v prostoru se mora čutiti, da je živ. Pa če to pomeni majhen pajkec na stropu, ali pa nezlikan kup perila.

Počisti se toliko, da je čisto (to ti pa vzame max pol ure na dan), da se človek prijetno počuti v domu kjer živi. Vse kar je več, je za moje pojme pretiravanje. Da bi pa vsak dan glancala, prala, likala, kuhala, pospravljala, mi na kraj pameti ne pride. V življenju so še druge stvari, mnogo bolj dragocene, trenutki, ki se ne vrnejo nikoli. In če te zamudim, zaradi čiščenja, se bom kesala. Tega si pač ne dovolim.

Mnenja sem tudi, da četudi kakšno stvar ne postoriš takoj in jo odložiš, za dan dva, ali pa cel teden, vas bo počakala [sm=smiley36.gif] Brez skrbi.





takotako -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:05:25)

Evo midva mava glih zdaj te dni debato z mojim. Ker je on ima rad tud tipitop pospravljeno ne samo čisto. Jaz imam rada čisto ampak me ne moti razmatano...In na dva dni s sesalcem mi ni problema it čez stanovanje ker imam hitro končano.
Standarde sem znižala ampak samo v tej meri da ko sta doma imamo razmatano. Kar pa se umaže pa grem pobrisat več ali manj takoj...




alda -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:18:41)

Čisto imam lih ko prej!
Normalno, da lahko funkcioniram-o,da nam ni lih treba stvari premikat in se prebijat čez goro krame, če kaj rabimo.
Sterilno ni in tudi želje nimam nobene po tem.
Ker normalno "razmetano" stanovanje je znak, da so tu doma razposajeni ljudje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


...kar se pa tiče sobe moje najstnice sem pa tako al tako že zdavnaj opustila kakršne koli standarde [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...če ji tako paše !




sončnica24 -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:21:44)

Pri meni je obratno[sm=smiley36.gif] - prej me ni motlo če je kje kaj odležalo, zdaj pa mi gre vse na živce. Nimam niti približno kot v laboratoriju pa tudi perilo me počaka kaka dva tri dni da se spravim likat ampak predno grem zvečer spat pa morajo biti tla čista pa posoda prospravljena. Če pa je slučajno moj otrok cel dan doma pa boljše da sva sama ker igrače ležijo vsepovsod samo jih zvečer pospravima.




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:22:58)

...kar se pa tiče sobe moje najstnice sem pa tako al tako že zdavnaj opustila kakršne koli standarde user posted image ...če ji tako paše !


[sm=smiley36.gif]
O ja!

V tej smeri bi se pa dalo debatirat [sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




tečla -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:24:32)

Tippi, podpis če dovoliš.





alda -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:26:29)

IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

...kar se pa tiče sobe moje najstnice sem pa tako al tako že zdavnaj opustila kakršne koli standarde user posted image ...če ji tako paše !


[sm=smiley36.gif]
O ja!

V tej smeri bi se pa dalo debatirat [sm=bravo.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]


ne samo debatirat,doktorsko disertacijo napisat :kako preživeti v popolnem kaosu in ne imeti nobenih mentalnih in fizičnih posledic [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:28:16)


IZVIRNO SPOROČILO: tečla

Tippi, podpis če dovoliš.




Vesela, da nisem sama v svojem razmišljanju! [sm=bravo.gif]




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:28:59)


ne samo debatirat,doktorsko disertacijo napisat :kako preživeti v popolnem kaosu in ne imeti nobenih mentalnih in fizičnih posledic user posted image


[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Točno tako! [sm=bravo.gif]




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:35:02)

IZVIRNO SPOROČILO: alda

IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

...kar se pa tiče sobe moje najstnice sem pa tako al tako že zdavnaj opustila kakršne koli standarde user posted image ...če ji tako paše !


[sm=smiley36.gif]
O ja!

V tej smeri bi se pa dalo debatirat [sm=bravo.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]


ne samo debatirat,doktorsko disertacijo napisat :kako preživeti v popolnem kaosu in ne imeti nobenih mentalnih in fizičnih posledic [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]


Nikoli ne pozabim, ko mi je enkrat dvignila pokrovko, tam nekje pri 13tih in sem z enim zamahom roke, od konice prstov, do ramena, vse kar je bilo nastlano na mizi in nizki omarici, zmetala v vrečo in odnesla v smeti. Sploh nisem gledala kaj je vmes bilo. Denar, cedejke, takšne in drugačne malenkosti, brez pardona sem nesla dol. Jasno, da je letela vsa v solzah za mano in da bo pospravila. Da obljubi. Sem rekla prav. Neseva celo vrečo nazaj gor (to je bila konkretna vreča, velikosti žaklja za krompir [sm=smiley36.gif]) in je vse lepo zreducirala, spucala, posortirala, čez en teden sem jih slišala, da odkar ma pospravljeno nič več ne najde. jaooo. sva se dogovorile po sistemu "A je to", da se ne pritaknem več njene sobe, pa če se ji ščurki zarastejo in se je dejansko nisem. Sedaj je malo bolje, se vidi, da so že resnejše zadeve v igri, fantje pa to[sm=smiley36.gif]




ronja -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:35:05)

Jaz sem ga znižala, ja. Verjetno vsakič malo[sm=jezicek.gif]. Malo pa že ko sva začela skup živet, ker je tudi fajn, da mata partnerja približno usklajeni skali, ker ni fer, da en drugega jaga, da mora spucat do njegovega šajnanja ali pa da samo en puca. Se prilagodimo:)
Moja mami je enkrat rekla, da ji je bilo žal, da je več čistila kot se z nami ukvarjala, da bi zdaj naredila drugače (se ji je malo zareklo;). Nočem delat te napake. Stanovanje se umaže nazaj v cca 15 sekundah, če imaš več otrok, časa z otroki mi pa nihče ne bo vrnil in nihče jim ne more dat mame, ko so bili mali, razen mene. Tako da - zame to ni glih računica. Vsak po svoje. Enim znese ful spucat (očitno tebi tudi), pa pač nimajo drugih hobijev. Jaz rajši delam kaj drugega, pucanje mi je muka in to naredim zato, ker pač moram, lubi isto. Tako da smo bolj na izi;).




Najaa -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:40:25)

Se strinjam s Tippi. Nimamo zglancano v nulo, pol ure na dan pa lahko rečem da si vzamem, da je pospravljeno toliko, da vse ne leži okoli. Rada imam red ampak ne tako, da se vse šajna. Ker pol tudi jaz nič več ne najdem. [sm=smiley36.gif] Je pa res, da sesam pa skoraj na 2 dni, ker se drugače toliko prahu nabere in samo nosi okoli... Perilo me ne gane, če stoji par dni nezlikano in ga pospravim lepo v eno omaro, da ga ne gledam. [sm=smiley36.gif] Edino na igrače sem alergična, če ležijo povsod, ker imamo majhno stanovanje. In to tamali (ali pomagam) pospravita kamor spada. Aja pa posodo vsak večer pomijem, če prej ne morem.




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:42:32)

Perilo me ne gane, če stoji par dni nezlikano in ga pospravim lepo v eno omaro, da ga ne gledam. user posted image


Manj ga gledaš, boljš se počutiš. jaz tud [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Katy78 -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:46:17)

Ljudje imamo različne standarde in kar je nekomu visok standard čistoče, je lahko za nekoga minimum. [sm=smiley2.gif] Trenutno sem na porodniški in zalaufam robotkota vsak drug dan ker je prahu ogroooomno in enostavno ne prenesem tistih prašnih muck na tleh pa še ta mali mi prepuza celo stanovanje tako da je nujno, da robotko posesa. Prav tako vsak dan posesam blazini, ki jih imata malčija na tleh za igrat ker so takoj polne raznih smetk. Drugače pa se po rojstvu 1. otroka ni dosti spremenilo kar se tiče "tekočih" opravil kot. npr. sesanje, brisanje prahu, čiščenje kopalnice, le da sva prej to naredila npr. v soboto dopoldne, zdaj pa zvečer, ko mala dva zaspita. Je pa zato manjkrat kot prej na vrsti generalna, okna pomijem max. 2x letno, ravno tako zavese, prej sem večkrat vse iz omaric ven zložila in pomila, zdaj to naredim 1-2x letno ipd. Likam pa itak samo najnujnejše (beri skoraj nič) pa še to sproti, predno se obleče.




Paštetka -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:51:45)

Jaz ga pa nisem znižala [sm=jezicek.gif]
Žal mi je. Res sicer ne letam skoz s krpo, ampak otroke učim in pričakujem, da pospravljata za sabo. To pomeni, da z mize pospravita krožnike v umivalnik, kozarce, pribor. Pričakujem, da imata pospravljene sobe, pomeni, da jima že od zelo zgdaj govorim, da ko se nehata z eno igračo, igro igrati, da jo dasta na mesto in vzameta potem drugo. Prav tako npr. Pri umivanju zob, da z rokami potegne po umivalniku v primeru, da je kaladont gor ostal. Ko se slačita za tuširanje, razsortirata umazano perilo v ustrezen koš. Jesta pri mizi ali pultu. Zaradi mene lahko tudi na kavču, brez krožnika, vendar v tem primeru posesata, če drobita. Pravtako, če polijeta, vesta, kje vzameta krpo in pobrišeta.

Sicer ne zgleda tako strogo kot se bere, ampak če to izvajaš in učiš dovolj zgodaj,postane to otrokoma samoumevno. [sm=smiley36.gif]
Moja mala npr. Še v vrtcu pospravlja za drugimi, pomaga jim pripraviti ležalnike...je vzgojiteljica rekla, da nekateri otroci sploh ne znajo kaj je pospravljanje in zmečejo vse igrač skupaj. Moja dva vesta, da ima vsaka igrača svoje mesto,predal, škatlo in točno tam jo najdeta.

Nismo sužnji svojega stanovanja, vendar je lažje, če vsak takoj pospravi za sabo, kot da se vse na enega zgrine.
Perem recimo ob vikendih, takoj posušim in zložim (otroka si svoje oblačila sama zložita v omare) v omare, zlikam. Če je delo dobro organizirano, ni dosti pucanja in ostane precej prostega časa.
Sesamo večinoma vsak dan. Včasih na tri dni, včasih 3x na dan. [sm=smiley36.gif]




Najaa -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:57:10)

Pospravljanje krožnikov z mize in pospravljanje za sabo to itak, to tudi jaz delam oz. tamali navajam, da delata. Govorila sem o tistih malo večjih pospravljanjih, recimo likanje in ko se skoz neki nabira na kuhinjski mizi... 1x teden recimo vse zložim kamor spada, pol se pa spet nalaga... S tem pospravljanjem za sabo niti nimamo toliko problemov, ker mož je ful precizen in res pospravi za sabo kot da ga ni, tamali sta tudi kar osvojili to (razen igrač včasih).




naja17 -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 12:57:38)

O ja podpis pod Tippi [sm=bravo.gif].

Moj je Monk v tej smeri, da ko jaz dajem otroka spat, pridem nazaj, ni posode, kavč z vso dekoracijo pospravljen, igrače vse na svojem mestu, velike packe pospravljene. Sesa, ko ima čas, 1x tedensko akcija v kopalnici, ostalo sproti, sej pa če pospraviš za sabo, nimaš kej met razmetano [sm=zmeden.gif]

Najbolj mi je pa trapast, ko nekdo ob lepem sončnem dnevu tera deco domu, ker mora narest generalko [sm=zmeden.gif]




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 13:01:39)

Paštetka strinjam, če se organiziraš, če otroka od malega učiš, tiste osnove, je potem minimalno dela! Na žalost pa puberteta (če govorimo o otrocih) potem prinese svoje, in zamaje še tako dobronamerno vzgojo, ki jo izvajamo glede čistoče, ko so otroci majhni. [sm=smiley36.gif] Potem pa se odločiš, ali pubertetnika pustiš, da ima tako kot pač ima, čeprav ti to ni všeč, ali pa ga vsak dan teroriziraš, da mora pospravit in tako vnašaš slabo voljo, v že tako razrahljane vezi na relaciji starš - pubertetnik [sm=smiley36.gif] Jaz sem se odločila za tisto prvo. [sm=smiley36.gif]
To je podobno kot z učenjem. Bolj mu govoriš, kako je to pomembno za njegovo prihodnost, manj te bo poslušal, zdaj ko je deloma dozorela v tej smeri, se gre učit sama. In s pospravljanjem je podobno. Ko vidi, da več ne gre, naredi čistko, generalko.

Želela sem povedati, da ene stvari lahko naredimo po svojem merilu, po svojem okusu, sploh dokler so otroci majhni, ko enkrat pridejo v fazo, kjer je tudi kaj drugega še pomembno, poleg pospravljanja, takrat je pa malo težje "uveljavljati svojo voljo". No, ne glede na otroke, pa smo si vsi enotni. vsi imamo radi čisto, pospravljeno in urejeno. eni za to porabijo več časa, ker so bolj zahtevni, drugi porabimo manj, ker nas npr. kup nezlikanega perila ne moti, četudi je tam v omari en teden. Obstajajo pa seveda še tisti tretji, ki pretiravajo [sm=smiley29.gif]




Paštetka -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 13:07:42)

Puberteta? [sm=zmeden2.gif] na rit mu bom naložila in ključavnico zamenjala[sm=smiley36.gif]
Sanja svinja kukuruz [sm=smiley36.gif]

Sem pa mojemu ravno včeraj rekla, ko je ena govorila, da je morala zjutraj ob pol petih po 16 letnika, da pa tega se ne grem. Jok brate...




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 13:17:14)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Puberteta? [sm=zmeden2.gif] na rit mu bom naložila in ključavnico zamenjala[sm=smiley36.gif]
Sanja svinja kukuruz [sm=smiley36.gif]

Sem pa mojemu ravno včeraj rekla, ko je ena govorila, da je morala zjutraj ob pol petih po 16 letnika, da pa tega se ne grem. Jok brate...


Do pol petih? Šestnajstletnik? Pajade! Jaz sicer nikoli nisem in nikoli ne bom postavljala ure, ker ni bilo potrebe, ker pride še vedno ob 00.00 domov (pol ure gor al pa dol), ampak zato ker ji je dolgčas, ker so vsi njeni vrstniki nazizani do amena, in potem nima z njimi kaj počet. se dolgočasi. Izjemoma ostane malo dlje, če ima pravo ekipo, kjer pač ni alkohola. in mamica je čist srečna. [sm=smiley36.gif] In takrat mi je ni problem it iskat. Ma se je to zgodilo dvakrat. S frendi se usede v taksi in jih razvozi na vse konce.




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 13:20:20)

Puberteta? user posted image na rit mu bom naložila in ključavnico zamenjalauser posted image
Sanja svinja kukuruz user posted image


Bo držal ja [sm=smiley36.gif]

Moja je zadnjo fljosko po riti dobila deset let nazaj [sm=smiley36.gif] Če bi se zdej jo spravila po riti užgat, bi mi socialno na vrat nakopala [sm=jezicek.gif]




malaMravljica -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 13:22:28)

I also have Mr. Monk at home. 3 years old [sm=smiley1.gif] uff ja, mali ne je naprej, ce si je umazal rokice in ga glih navajam, da naj jih kar oblizne. No, pa posoravljat ga itak ucim ze res od malega in to pridno obvlada in dela. Drugac pa so se tudi moji standardi znizali, ker ne morem vec vsak dan s sesalcem letat, pomivat in prah brisat, tko da to naredim ene 2 x na teden, ce pa sam enkrat vcasih pa tudi prezivimo. Pospravljeno pa imamo tako, da mi ni nikol nerodno, ce kdo pride, sam ker pac zivimo v stanovanju ni kot v razstavnem salonu. Pozimi mi zivce kravzlajo arasidi, moz je zacel zdej jih pa se mali obozuje in to jesta in luscita in drobita v dnevni, kar pomeni, da imam zraven ponavad se jedilnco in notranje stopnice polno tega [sm=zmeden2.gif]
Je pa se neki, ce imas stanovanje 60 kvadratov ali pa 200 je tudi razlika.




Tippi -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 13:26:01)

Je pa se neki, ce imas stanovanje 60 kvadratov ali pa 200 je tudi razlika.


Ja! Res je razlika. Pri večji kvadraturi je manj vsakodnevnega pospravljanja! [sm=smiley36.gif] V manjšem stanovanju ga je več. Ker je več kljudi na kvadratni meter in se posledično bolj umaže.[sm=smiley36.gif]

Hecno, ampak drži.Mam oboje in vem kako stvari laufajo, kje je več pucanja in pospravljanja. Je pa res, da je v bajti več dela zunaj, kar ga recimo v stanovanju v bloku ni.

So pa generalke daljše pri večji kvadraturi.




m_o_i -> RE: znižanje standarda pri čiščenju (19.12.2012 14:03:36)

ravnokar koncala z generalko: pobrisan prah(tudi pod sedezno in postlo), posesano, pobrisano. to izvedem enkrat na teden(moski del populacije gre k prednikom, mati pa v akcijo;zdaj sem pac doma in to delam sredi tedna-drugace je to sobota popoldan)
najbolj me ubijajo[sm=smiley34.gif] tiste macke, ki se naredijo ma na dva dni [sm=smiley26.gif] dnevno sicer pometam(ker se mi res ne da tistega tezkega vorverka vlacit naokoli, pa za vsak macji dm menjat nastavke), ampak vseeno.
aha, sem si pa ravno danes nabavla viledinega virobija[sm=smiley32.gif], tak da bom jutri(se se fila) vidla, kak se obnese pod sedezno in pod posteljo [sm=smiley1.gif]

stene so umazane od prstkov, na dveh stenah (tiste ozke pri vratih) so ze napisane stevilke(na eno sedem, na drugi osem-tak pravi mulc; naceloma so pa cickecacke od kemicnega). v kuhinji imam dekoracijo iz tini mini pikic prstnih barv-se ne obremenjujem. aja, pa tudi belili se kako leto, dve ne bomo; enostavno nima smisla. vsa ogledala imajo lustne odtise majhnih rokic(ko to vidim, si vedno zacnem pet tisto siddhartino male roke[sm=smiley36.gif]).

da ne bom predolga: ne dramatiziram. prej kot sterilno je pri nas umazano. ce pa koga moti, imam pa tudi v predsobi nastavljen sesalec in metlo v enem kotu[sm=smiley16.gif]




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>