ronja -> RE: praznovanje bozica (19.12.2012 22:35:54)
|
Smrekico postavimo, ko jo dobimo,kar je vsako leto drugače[sm=jezicek.gif]. Jaz bi najrajiš uvedla, da bi krasili in postavili smrečico 21., ker potem bi to šlo verjetno tudi, ko bi bili že starejši in hoteli vsak na svojo žurko (21. se ipak še ne začnejo). Sicer nismo verni (kar že vsi veste;), tako da božiča kot takega ne praznujemo. Delamo pa vsako leto takrat karamelizirana jabolka, v spomin na Newtnov rojstni dan (po enem štetju, po drugem ga ma januarja) in anekdoto, kako mu je jabolko na glavo padlo - to čisto resno, vsako leto karameliiziramo jabolka za božič. Adventni venček si vsako leto obljubim naredit, pa mi nikoli ne znese. Mogoče ko enkrat ne bom mela dojančka doma[sm=smiley36.gif] (bojo pa mladi kužki al pa kaj takega, že vidim[sm=jezicek.gif]). Se mi zdi fajn tradicija pletenje venčka, upam, da mi rata, doma tega nismo imeli. Adventni tovornjaček imamo in not so letos raznorazni "nizkoproračunski" poizkusi v glavnem. Tega tudi doma nismo imeli, samo sem že uspešno (zelo uspešno:) uvedla. Tovornjaček polnijo škratki in vile. Smrekica - ko pride, jo postavimo. Če gremo k dediju za novo leto, pa jo postavimo tam in se je že zgodilo, ad je doma nismo imeli, ampak sta bili še mali, zdaj verjetno kar nekaj časa vedno bo. Okraševanje stanovanja: kakor katero leto, odvisno od časa, nimamo datuma, do kdaj je to treba, včasih malo po malo, včasih vse naenkrat. Sam božič: fraj dan, delamo kaj skupaj ali gremo kam ali se samo fajn mamo pa crkljamo:). Zadnje čase je mami želela, da se takrat dobimo, pa tašča tudi, letos to ne bo šlo. Darila prinese dedek Mraz, 31. zvečer. Ko bojo kasneje otroci silvestrovali drugje, pa bomo verjetno prestavili na 21., ker je ravno solsticij in je taka fajn zadeva, vredna praznovanja. Mimogrede, na Julovo (21) vedno naredim Julovo deblo, ker pač ne moreš ignorirat nobenega razloga za čokoladno rolado s čokoladno filo, prelito s čokolado[sm=jezicek.gif]. Pri nas se to šteje az smrtni greh[sm=smiley36.gif]. "Ponarejene jaslice" pa bomo imeli, ker mislim, da ga skoraj ni otroka, ki mu ne bi bile všeč in ker vem, da bi bile mojima strašansko všeč (tudi meni so bile všeč, ko sem bila mala:). Pač ne bojo verske, ampak ena taka naravna scena, verjetno s škratki itd... To bi tudi rada obdržala, ker bo po moje zabavno ustvarjat to vsako leto z njimi[sm=smiley1.gif]. Trenutno smo še bolj v fazi pucanja, okrasili smo samo okna v njuni sobi. Pa seveda tovornjaček je in.
|
|
|
|