liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka Lilana, daj ne teži, ker ne jamram, da nimam za preživetje, tega od mene ne boš doživela. Bajdovej ne smučam, na morju sem pa zastonj. In ne nimam nobenega vikenda tam. Pač se dobro z dobrim poplača in vse kar imam sem si zaslužila z lastnim delom tudi po 15 ur/dan po 14 ur zapored z 250 - 300 ur na mesec in brez jamranja delodajalcu. In ja, sem napredovala s trdim delom in izobraževanjem med delom, ker si drugače nisem mogla privoščiti niti karte za vlak v LJ na študij. A zato sem nagrajena? Zato, da če več delaš ti več odvzamejo? Še enkrat si preberi, kaj sprašujem in ne opletaj v tri dni. Spraševala si v bistvu to......: IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka Vljudno vas naprošam, če mi lahko nekdo odgovori na par mojih vprašanj za katera nikakor ne najdem odgovorov. Ne vem. Predstavljam si če se lahko izrazim malo bolj grobo, neko delovanje države kot neko podjetje, vlado, oblast pa kot vodstvo v podjetju, itn. Mi zna kdo prosim odgovoriti, kdo je odgovoren za stanje v državi, tako kot je npr. odgovoren direktor za stanje v podjetju? Kakšni so kriteriji oz. kje je zapisano, kakšen rezultat mora vlada (oz. mogoče kdo drug, ker ne razumem več ničesar) doseči, da se smatra, da je uspešna oz. ni? Na podlagi česa se ocenjuje uspešnost vlade? Vsako podjetje ima določeno vizijo, cilje, strategijo, dolgoročni in kratkoročni plan itn. Kakšna strategijo ima naša vlada? Cilje, plane? Ne razumem. Do zdaj sem bila namreč prepričana, da je za uspešno vodenje, napredovanje, pozitiven rezutat, uspeh potrebno ne samo z glavo racionalizirati stroške, ampak predvsem ugotoviti oz. najti način kako povečati prihodke, torej če se preprosto izrazim: več zaslužiti. Če pogledam stanje v naši državi, ukrepe vlade se mi zdi, da naša vlada ne oblada osnov ekonomije. Ali je mogoče to kakšna višja, nova matematika, ekonomija? Ne razumem. Zakaj vlada jemlje ljudem tiste ugodnosti, pravice, za katere so se v preteklosti izborili naši starši in zakaj ne opravlja svojega dela in “trži”? Kako je lahko nekdo, na čelu države, če je ne zna krmariti, voditi, ne opravlja svojega dela? Zakaj namesto, da bi voditellji naše države prebedeli ure v službi zato, da ugotovijo kako čim več zaslužiti in povečati prihodke, razmišljajo kako še več pobrati svojim državljanom. Ok, saj to še nekak razumem, glede na to, koliko diplom je ponarejenih. Razumem tudi, da zaradi tega rabijo razne svetovalce za svetovanja, ne razumem pa glede na število in višino teh svetovanj kako so sploh prišli do vodstvenih funkcij? Ja, saj to še tudi nekak razumem, ker ljudstvo itak nima možnosti neke pametne izbire, pa četudi določenega izvoli, se potem samo v naši ljubi državi lahko zgodi tudi nevolja ljustva. Pa toliko dobrih ekonomistov imamo. Zakaj že ti ne kandidirajo? Ok, to je vsem jasno. Še nečesa ne razumem. Tile zakoni o socialnih transferjih itak niso več nikomur razumljivi in je ena sama solata nastala zaradi vseh teh urgentnih ukrepov varčevanja... A mi lahko nekdo razloži, zakaj tukaj tako ekstremna varčevanja na najšibkejšem delu prebivalstva in zakaj hrati tako razsipniško “življenje” pri slovenskih gozdovih, lesu, utaji davka? Zakaj ne pobere država tukaj, kaj ji pripada, zakaj ne iztrži od sosednjih držav več? Zakaj se torej otroci v Avstriji grejejo zastonj, torej jim naša država nekako “financira” ogrevanje, naši otroci so pa v šolah lačni? Še eno vprašenje glede glede uveljavljanja pravice za znižanje plačila vrtca in uveljavljanje otroškega dodatka. Jasno je, da se v premoženje družine upoštevajo tudi vozila. Bi pa prosila obrazložitev neslednjega, ker meni logika tukaj povsem odpove. Vsi namreč vemo, da vrednost avtomobila iz leta v leto pada. Kako se lahko potem pri izračunu fiktivnega dohodka upošteva povprečna letna obrestna mera v višini 3,86%. Razumem, da je zakon tako napisan, ne razumem pa, kaj je s tem mislil tisti, ki je tak zakon pisal oz. kaj so počeli tisti, ki so ga sprejeli? Kako lahko torej predvidevam, da bo moj dohodek v tem letu, iz naslova vozila, povečal, ko pa vem, da bo moj avto izgubil vrednost? Kar se pa tiče vrednosti vozila.... Če se avtomobil z manjšo vrednostjo od cca. 8.000 evrov ne šteje v premoženje, zakaj se potem avto z vrednostjo 8.900 evrov v celoti šteje v premoženje. Namesto, da je tukaj 900 evrov razlike, je razlika med dvema skoraj enakima avtomobiloma 8.900 EUR (kar je pri določanju plačilnih razredov vrtca OD ogromno). Glede na to, da mi je država kljub temu, da so se prihodki družine v letu 2011 zmanjšali napram letu 2010, odvzela še pravico do OD, katero sem imela lansko leto, sem primorana kot dober gospodar povečati prihodke te familije. Lahko tudi začnem razprodajati svoje premoženje, lahko prodam stanovanje, za katero sva z možem garala 10 let in bova še nadaljnih dobrih 20 let zanj plačevala kredit in grem v najemniško, lahko pa se grem sivo ekonomijo. Kaj je država dosegla s tem? Kaj me je naučila? Ne vem kaj je vas, ampak mene je to, da se nikakor ne splača delati, varčevati, si ustvarjati, temveč vse zapraviti, iti v osebni stečaj in živeti na račun države in s sivo ekonomijo ali pa začeti krasti. A je to vizija naše vlade? Naj mi nekdo lepo prosim to razloži, ker jaz več ne vem, a sem tako neumna, da ne premorem osnove logike ali kaj? In ne vem kaj te zdaj jezi......odgovorila sem ti kar na nekaj vprašanj, ki so te razžirala.......
|