RE: Oči, ti si moj chef (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Hope2 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 10:47:46)

Kaj zdaj, kolk vode gre v ta kalbov kruh. Kaj lahko prosim prečekiraš kalbo? prosim[sm=smiley1.gif]




saska27 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 10:50:07)

[img]http://shrani.si/f/3S/uq/1P0yKKxq/snap2012121210h45m03s001.png[/img]





Hope2 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 10:51:56)

hvala saska[sm=smiley1.gif]




saska27 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 10:52:52)

Ne vem, no, meni testo res ne pride fuul pacasto, pa je še malenkost več vode kot v originalu. In kruh je dober kar nekaj dni.




saska27 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 10:53:56)

Malenkost, Hope2 [sm=smiley1.gif]




mateyka -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 11:02:20)

ej saska, kakor komu paše. če vam je ok in ti lahko to zamesiš, ti je dobro in si zadovoljna z receptom, zakaj pa ne, a ne? [sm=smiley1.gif]




uškinamama -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 11:04:51)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

ej saska, kakor komu paše. če vam je ok in ti lahko to zamesiš, ti je dobro in si zadovoljna z receptom, zakaj pa ne, a ne? [sm=smiley1.gif]


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image] po mojem se to ne mesi ampak meša.




saska27 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 11:06:35)


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

ej saska, kakor komu paše. če vam je ok in ti lahko to zamesiš, ti je dobro in si zadovoljna z receptom, zakaj pa ne, a ne? [sm=smiley1.gif]


Itak [sm=smiley1.gif]




kalbo -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 11:16:12)

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

Kruh iz pocas_tega testa (recimo 7-8 dcl vode na 1 kg moke) je v resnici slasten - ampak samo prvi dan. Potem postane pa nekako "čigumast". Res, probite, nam je ful dober, ga vedno spečem na ta način npr. za obiske (ker vsega isti večer pojemo). Seveda pa se tistega "poca" ne da oblikovati kot običajno testo - jaz ga kar z žlico nadevam na peki papir, da nastanejo take male žemljce. Če jih potreseš še s kakšnimi semeni, al pa slanino, sirčkom, je čista zmaga. Priporočam!


To testo po tistmule receptu ni čisto nič pocas_to, če je, daš malo manj vode oziroma mu dodaš moko, pač po občutku in odvisno od moke. Ne sme bit zbito, ne sme bit pa tekoče tolk da se ti na roke ne prijemlje ko mesiš, itak popapa tok moke, kot je potrebuje. Voda v receptih za testo je vedno cca in ne točno.
Pocas_to oziroma tekoče testo je za čabato.




PeggyBundy -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 18:50:39)


IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

ej saska, kakor komu paše. če vam je ok in ti lahko to zamesiš, ti je dobro in si zadovoljna z receptom, zakaj pa ne, a ne? [sm=smiley1.gif]


T
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image] po mojem se to ne mesi ampak meša.


Točno to sem mislila: se meša.
Spraševala sem zato, ker se mi je zdelo, da nekaj ni v redu. Masa se mi je lovila na prste in je bila res kot neka pašteta, samo lepljivo. Za kruh pa imam v podzavesti, da ga moram mesiti.

Danes je ta kruh naravnost odličen.




Paštetka -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 19:43:03)

Jaz delam kruh iz 600 g moke (300 ržene +300 bele), 4 dcl vode, kvas v vrečki, žlička cukra, žlička soli, pa eni 4 žlice semen, v aparatu. Vse to zmečem skup v dveh minutah. Pa speče se po 2 urah sam. [sm=jezicek.gif]

Saj se spravljam pečt tudi v pečici, če pa je ta tak preprost in dober. [sm=smiley36.gif] lenuh sem.




ronja -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 19:47:28)

Predno se sklofate glede tega slavnega kalbotovega kruha: a ste že slišali za čabato?[sm=jezicek.gif] Tisto testo je res tekoče, v proizvodnji ga kar vlivajo v kalupe - pa je super kruh[sm=smiley1.gif]. pri kruhu je tako fajn, ko ne moreš kiksnit - vse je dobro, še brez kvasa se ga da naredit (včasih pa malo dlje traja - recimo kak teden ali dva[sm=jezicek.gif])




saska27 -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 19:57:32)


IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Predno se sklofate


[sm=smiley36.gif] Nič bat [sm=smiley1.gif]




ronja -> RE: Oči, ti si moj chef (12.12.2012 20:50:19)

To je bilo ljubkovalno[sm=smiley1.gif], tako tudi svojim frockom rečem[sm=jezicek.gif]. Saj vem, da se mate radi[sm=smiley1.gif]. in mate radi kruh[sm=smiley36.gif]




kalbo -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 9:40:31)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Predno se sklofate glede tega slavnega kalbotovega kruha: a ste že slišali za čabato?[sm=jezicek.gif] Tisto testo je res tekoče, v proizvodnji ga kar vlivajo v kalupe - pa je super kruh[sm=smiley1.gif]. pri kruhu je tako fajn, ko ne moreš kiksnit - vse je dobro, še brez kvasa se ga da naredit (včasih pa malo dlje traja - recimo kak teden ali dva[sm=jezicek.gif])


Ha ha, osnova za ta slavni kruh je itak iz knjige Kuhinja do nazga od Jamija Oliverja, pa malo je prirejeno mojim potrebam. Osnovo nardim z mešalnikom, gnetem na roke, se ne sme pocat na roke.

Nekje mam en recept za čabato, kjer nardiš predtesto, pa ga pustiš do naslednjega dne, da se spaca, pol pa domešaš še sestavine in tisto dobesedno vliješ na pekač....zakon, ratajo take velke luknje, okus pa božanski.

Tisto bres kvasa je pa tud zanimivo, sam da to v bistvu ni brez kvasa, ampak si s kislim testom v bistvu vzgojiš kvas iz divjih kvasovk, ki so vse okoli nas. Okus je neprimerno boljši.




Julija08 -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 11:31:31)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] včeraj sem naredila kruh po Kalbovem receptu in je ratal fulllllllllll dober in ful lep.

Pa sem že velikokrat pekla kruh, ampak tale je pa res ekstra!!!!

Bravo Kalbo!!!

Se priporočam še za kak recept!!!

Me pa zanima a se sploh da naredit rženega, koruznega....brez dodane bele moke???




kalbo -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 12:06:57)

Testenine iz voka:

En piščančji file
en paket šampinjonov (boljši so rjavi)
Sol
Mleti suhi ali svež sesekljani česen
Peteršilj
por
Testenine
kisla smetana
Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo polijemo z olivnim oljem in v zelo vročem voku na hitro popečemo in stresemo v krožnik in pokrijemo. Prepražimo por, in gobice, ko se gobice skrčijo in oddajo vodo dodamo meso, solimo po potrebi, dodamo česen in peteršilj in še nekaj časa pražimo. Dodamo kislo smetano in segrejemo samo tik do vretja in nato dodamo skuhane in odcejene testenine dobro premešamo in postrežemo. Če je malo preredko, lahko dodamo malo vode od testenin, samo zelo malo.

To je to.




Hope2 -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 12:07:55)

IZVIRNO SPOROČILO: Julija08

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] včeraj sem naredila kruh po Kalbovem receptu in je ratal fulllllllllll dober in ful lep.

Pa sem že velikokrat pekla kruh, ampak tale je pa res ekstra!!!!

Bravo Kalbo!!!

Se priporočam še za kak recept!!!

Me pa zanima a se sploh da naredit rženega, koruznega....brez dodane bele moke???


kolk vode si pol dala[sm=smiley36.gif]

Seveda se da narediti kruh samo iz ene moke, ampak to potem ni več tisti kruh, ko smo ga vajeni, mehek, dober okus... jaz sem pred leti imela posebno dieto in sem si pekla le iz ržene ali iz ajdove moke. To so zbiti kruhi ali celo pocas_ti, v glavnem če le ni nuja, je bolje dodat belo moko. razen če se že navadiš in so ti všeč taki kruhi. Čisto Ržen je še najbolj normalen od teh mok




kalbo -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 12:29:58)

Ajda in koruza sta brez glutena (ne vem za koruzo če čisto) in zato ni prožno in ne haja. koruzo je pa za lep in dober kruh treba poparit preden gre v testo.




Julija08 -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 12:43:26)


[/quote]

kolk vode si pol dala[sm=smiley36.gif]

Seveda se da narediti kruh samo iz ene moke, ampak to potem ni več tisti kruh, ko smo ga vajeni, mehek, dober okus... jaz sem pred leti imela posebno dieto in sem si pekla le iz ržene ali iz ajdove moke. To so zbiti kruhi ali celo pocas_ti, v glavnem če le ni nuja, je bolje dodat belo moko. razen če se že navadiš in so ti všeč taki kruhi. Čisto Ržen je še najbolj normalen od teh mok
[/quote]



dala sem 7, 5 litra vode (moka tip 850) ampak je bilo preveč in sem morala dodati še dobro pest moke...bom pa naslednjič delala iz pol kile, ker pride ogromen hlebec, ki ga mi ne moremo tako hitro pojest ;)))))

Kako se pa to popari koruzno moko????

Pa ne delam žgancev tko da ne vem[sm=jezicek.gif] predvidevam, da se da v posodico in na sopari nekako to poparimo al kako [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]




ronja -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 12:50:50)

Tisto bres kvasa je pa tud zanimivo, sam da to v bistvu ni brez kvasa, ampak si s kislim testom v bistvu vzgojiš kvas iz divjih kvasovk, ki so vse okoli nas. Okus je neprimerno boljši.

Odvisno, kalbo: maš kislo testo, pa droži, pa čisto nevzhajane kruhke, ki jih je cela Indija, recimo[sm=smiley1.gif]. Saj pravim, da ne moreš falit. Jaz na morju veliko delam s kislim testom, ker so fajn pogoji (toplo pa čas mam). Maš pa malo morje teh test, ni samo kislo testo, pa tudi narediš jih lahko različno, niso vedno to te kvasovke, je cela znanost;). Vse kar se razmnožuje in potem oddaja CO2, pa da ni strupeno in slabega okusa, deluje:).




Hope2 -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 12:56:21)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Ajda in koruza sta brez glutena (ne vem za koruzo če čisto) in zato ni prožno in ne haja. koruzo je pa za lep in dober kruh treba poparit preden gre v testo.

Isto ajdovo moko

zavreš vodo in poliješ po moki, pol pa z vilicote žgance-grude razdrobiš na čim manjše drobtince. vodo dolivaš postopoma, da ne bo preveč, ne sme bit tekoče, samo toliko da s evsa moka sprime v velike kepe. za ajdovo to govorim




kalbo -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 13:06:45)

Popolnoma enak postopek je s koruzno, uporabljam pa navaden mešalnik z nastavki za testo.




kalbo -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 13:10:11)


IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Tisto bres kvasa je pa tud zanimivo, sam da to v bistvu ni brez kvasa, ampak si s kislim testom v bistvu vzgojiš kvas iz divjih kvasovk, ki so vse okoli nas. Okus je neprimerno boljši.

Odvisno, kalbo: maš kislo testo, pa droži, pa čisto nevzhajane kruhke, ki jih je cela Indija, recimo[sm=smiley1.gif]. Saj pravim, da ne moreš falit. Jaz na morju veliko delam s kislim testom, ker so fajn pogoji (toplo pa čas mam). Maš pa malo morje teh test, ni samo kislo testo, pa tudi narediš jih lahko različno, niso vedno to te kvasovke, je cela znanost;). Vse kar se razmnožuje in potem oddaja CO2, pa da ni strupeno in slabega okusa, deluje:).

Ja prav imaš. ti si itak polna idej, pa vsakič ko tvoj blog pogledam si rečem, da te moram vprašat, kje kupiš tiste dodatne ure v dnevu, da ti vse to uspe :)

Ko si pa rekla, da je OK vse, kar se razmnožuje pa proizvaja CO2 si me pa spomnila na pivo. Tud tam je kvas izrednega pomena :) Maš kvasovke za lager, ki delujejo malo nad lediščem, pa za Ale, ki delujejo na 20 stopinjah, pa delajo višje alkohole, podobne kot v prezreli banani in podobno...haha




ronja -> RE: Oči, ti si moj chef (13.12.2012 13:24:25)

Ko si pa rekla, da je OK vse, kar se razmnožuje pa proizvaja CO2 si me pa spomnila na pivo. Tud tam je kvas izrednega pomena :) Maš kvasovke za lager, ki delujejo malo nad lediščem, pa za Ale, ki delujejo na 20 stopinjah, pa delajo višje alkohole, podobne kot v prezreli banani in podobno...haha

Eee, vidiš, o tem pa jaz nič ne vem, o alkotu sem čisti analfabet. Nadlje sem s pivom prišla, da sem ga dala v pivsko testo ali pa v kruh (to pa fajn pride, priznam:). Je pa res, včasih smo kupovali un kvas v kockah, ko ti je gospa pri siru odrezala košček, pa zavila - to je bil str. produkt pri pivu - zato smo pa delalli kvasec, da si videl, ali so kvasovke še žive in delajo ali ne bo delalo -da nisi celega kruha uničil z nedelujočim kvasom. Zato ga zdaj ni več treba delat (jaz ga nikoli), ker itak kvas vedno dela:).

kar se dodatnih ur tiče: nekaj jih napraskam ponoči (na dolgi rok ne priporočam pretiravat s to tehniko[sm=jezicek.gif]), sicer pa ne zezaj - veš, koliko mi jih manjka? Jaz mam obupno slab rezultat realizacije, ne naredim niti 10% tega, kar bi rada, objavim pa tudi 10% tega kar naredim, tako da... there's A LOT OF ROOOM FOR IMPROVEMENT[sm=jezicek.gif]




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>