Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


Monstera -> Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (10.12.2012 22:26:46)

Zdravo punce.
Jaz bi samo na nekaj rada opozorila tiste podoče mamice, ki prejemajo pokojnino. Naj prej povem, da razumem, da tako pač je, vendar jaz tega enostavno nisem vedela in bi zato to rada sporočila naprej, ker vem, da nisem edina.
Prejemam družinsko pokojnino po mami in se seveda še šolam ter nisem zaposlena. Zato sem seveda zaprosila za starševski dodatek (ne zamenjat z otroškim dodatkom), ki sem ga dobila. Nisem pa vedela, da v tem pripemeru pokojnine ne dobim več. Brez besed so mi jo ukinili (kljub temu, da je ta višja od dodatka in če bi to vedela, zanj sploh ne bi zaprosila). Po klicarjenju in teženju končno ugotovimo, zakaj je bila ukinjena - zaradi starševskega dodatka. Tako sem za prejemanje pokojnine mogla zopet zaprosit in ukinit prejemanje starševskega dodatka. To je bilo pol leta nazaj, naj dodam, da v primeru, da se ti pokojnina ukine in obstaja še drugi opravičenec do pokojnine (moj brat) mora ta dobiti višji znesek (določen procent) in tega še zdaj ni dobil pokritega.
Druga stvar pa je bila ta, da sem septembra dopolnila 26 let. Pri teh letih ti pokojnina več ne pripada. Ampak v primeru kakšne bolezni ali rojstva otroka ti jo lahko podaljšajo. Klicarili in težili smo 3 mesece, tako dolgo so rabili, da smo dobili odločbo (oz. 4 naekrat....), po telefonu so skoz govorili, ja bo bo evo drug teden bosta odločba in denar. Kaj se je zgodilo. V odločbi piše, da ker sem ves čas do zdaj imela status, do podaljšanja pokojnine nisem opravičena, ker šolanja nisem prekinila zaradi rojstva otroka. Dodatnega denarja moj brat ravnotako ni še dobil.
Tako, starši garajo za svoje otroke, umrejo, mi ki pa delamo šolo in imamo zraven še otroke pa ni šans da dobimo tisto za kar so naši starši živeli. Taka so izgleda pravila pri nas, nimamo kaj.




Anonimen -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (10.12.2012 22:56:21)

Kakšno utemeljitev pa so ti dali, da ti zaradi starševskega dodatka ne pripada več pokojnina?

Men to ni logično, ker pokojnina temelji na vplačanih prispevkih (torej ni nikakršna socialna pomoč), dodatek je pa socialni transfer, na katerega premoženjsko stanje ne vpliva. Torej ga kot študentka dobiš, tud če imaš 3 nove mercedese pred hišo. Kakšno zakonsko podlago so navedli?




Monstera -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (11.12.2012 8:55:58)

Piše ker sem postala uživanlka starševskega dodatka in s tem pridobila lastnost zavarovanke.




Inigo -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (11.12.2012 10:07:21)

tako je že nekaj časa in če bi dobro preštudirala stvar, bi videla, da se dohodka izključujeta, saj je vsepovsod to še posebaj poudarjeno.

pred 4 leti sem bila v enaki situaciji. izbrala sem pokojnino. letos pa sem dopolnila 26 let in so mi pokojnino podaljšali za samo 90 dni. tako je po zakonu in s pritožbami ne dosežeš nič.





petea -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (11.12.2012 10:11:42)


IZVIRNO SPOROČILO: Monstera
...
Druga stvar pa je bila ta, da sem septembra dopolnila 26 let. Pri teh letih ti pokojnina več ne pripada. Ampak v primeru kakšne bolezni ali rojstva otroka ti jo lahko podaljšajo. Klicarili in težili smo 3 mesece, tako dolgo so rabili, da smo dobili odločbo (oz. 4 naekrat....), po telefonu so skoz govorili, ja bo bo evo drug teden bosta odločba in denar. Kaj se je zgodilo. V odločbi piše, da ker sem ves čas do zdaj imela status, do podaljšanja pokojnine nisem opravičena, ker šolanja nisem prekinila zaradi rojstva otroka. ...



Kako nisi prekinila, če imaš za vmesni čas izdano odločbo za starševsko nadomestilo?




Monstera -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (13.12.2012 16:25:13)

petea to je bilo samo en mesec, ker sem potem nazaj za pokojnino zaprosila.
Inigo jaz nikjer nisem tega videla niti pomislila nisem na to.




pattaya -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (15.12.2012 17:49:25)

Tudi jaz sem bila pred dobrimi tremi leti študentka in sem dobivala družinsko pokojnino po očetu. Ko sem se šla pozanimati kaj vse mi pripada ob rojstvu otroka so me opozorili na to, da se ta dva dohodka izključujeta in seveda sem obdržala pokojnino, ki je bila višja. Statusa študenta nisem prekinjala, sem naslednje leto ponavljala letnik. Družinska pokojnina mi je prenehala ob dopolnjenem 26 letu. Sedaj sem spet noseča, še vedno študentka in mi pripada starševski dodatek.

Kot izgleda je bila velika napaka na strani CSD saj bi te morali opozoriti na to izključevanje, malo pa tudi na tvoji strani ker se nisi najprej malo pozanimala po internetu. Jaz najprej vse stvari pregledam po internetu, da pri vsaki stvari vem kaj lahko pričakujem in grem potem na CSD ter postavim konkretna vprašanja da še dobim dodatne potrditve.




Mariposy -> RE: Opozorilo bodočim mamicam s pokojnino (13.9.2013 11:44:36)

Pozdravljene,
sem ravno tako študentka mamica (prejemam pokojnino po obeh starših) in bi rada opozorila vse ostale študentke mamice, da so s 1.1.2013 ukinili možnost podaljšanja prejemanja pokojnine po 26. letu, če ste vmes že rodile otroka. Prav tako se vam pokojnina neha izplačevati z mesecem, ko dopolnete 26. let. Me pa zanima, če bi zaprosila za podaljšanje prejemanja pokojnine zaradi študija in vzdrževanja otroka ali obstaja možnost odobritve? Zahvaljujem se za odgovor!
[sm=smiley13.gif]

Mariposy





Stran: [1]