HIPOTEKA NA HIŠO (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

lory05 -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 13:53:24)

Pozdravljeni,
mene zanima, če ima kdo izkušnje s stanovanjskimi krediti zavarovanimi s hipoteko. Kako je z ukinitvijo hipoteke po odplačilu? Jaz se tega malo bojim, da potem nočejo izbrisat hipoteke. Kaj vi pravite?

Lep pozdrav vsem.

rija -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 13:56:38)

Če odplačaš celotno obveznost, se nimaš kaj bati. Izbris sledi brez problemov.

rija -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 13:56:51)

Če odplačaš celotno obveznost, se nimaš kaj bati. Izbris sledi brez problemov.

baguSka -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 14:23:49)

Se strinjam z rijo. Ampak res odplačaj, ker ob najmanjšem dolgu, ti lahko hišo vzamejo in prodajo.

LARIKA -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 14:46:14)

midva sigurno ne bova zavarovala kredita pri nakupu stanovanja s hipoteko,ker v primeru da bi ga hotela prodat pred izplačilom,ga nihče ne bo hotel kupiti s hipoteko

pupika -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 14:49:49)

Tudi jaz si ne bi upala gradit hiše in jo imeti na hipoteki. Nikol ne veš kaj pride in ne veš kaj te čaka.

Zato dobro premisli.

Anonimen -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 14:58:37)

No midva z EX sva kupila stanovanje s hipotekarnim kreditom. Kredit je vzel ex. Zavarovanje kredita je bilo s hipoteko, jaz pa sem morala kot solastnica bit solidarnostni porok. Šlo je pa tako:
če ex ne bi odplačeval oz. ne bi imel na računu denarja oz. drugega premoženja, bi trgali z moje plače. Šele nato bi šli v sankcije. Res pa jhe, da ti ne prodajo takoj stanovanja ampak skušajo dobiti denar. Šele, ko večkrat ne poravnaš prodajajao.

Ob ločitvi je nastal ta problem, da jaz kot porok garantiram za odplačevanje. Glede na to, da stanovanje ostaja ex, bi rada da me skenslajo s hipoteke oz. s kredita. Pravna pisarna je rekla, da je to pač poslovna odločitev vsake posamezne enote, ker je stanovanje zavarovano s hipoteko. Hipoteka sama se piše kot obremenitev na C list v Zemljiški knjigi. Ko je vsa dolg poravnan se poda na ZK vloga za izbris hipoteke in to se tudi potem vpiše v ZK oz. se izbriše hipoteka.

S to ekspertizo sem ti hotela sam rečt, da se nimaš česa bat. Saj če imata redne prihodke je itak vseeno. Nepremičnina, pač ni tvegan posel. Tako, da kar pogumno. Ko bom kupovala (če) sebi stanovanje, bo treba tudi s hipoteko. Pač nekateri moramo stavri reševati na tak način. In če stvar v tujini funkcionira že desetletja, bo tud tle. Druga pa je, da posle zavaruješ s hipoteko na svojo hišo ali kaj drugega - takrat je to rizično.
No razen če ne misliš plačevati kredita

baguSka -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 15:02:07)

LARIKA je napisal/a:

midva sigurno ne bova zavarovala kredita pri nakupu stanovanja s hipoteko,ker v primeru da bi ga hotela prodat pred izplačilom,ga nihče ne bo hotel kupiti s hipoteko

Sej sploh NE SMEŠ prodajat dokler je pod hipoteko.

baguSka -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 15:04:19)

Ok.. pikec potem smo mi rizični..

Anonimen -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 15:07:08)

LArika ni res!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pri prodaji stanovanja pod hipoteko se že v kupoprodajni pogodbi napiše, da se del kupnine nakaže banki (ostanek ki ga je treba plačat), in banka še isti dan da izbrisno pobotnico in stanovanje je bremen prosto. Ta del kupnine je pač en del dinamike plačevanja, saj jast dosedaj še nisem slišala, da bi se kdaj plačalo 20,30al 40 mio keš na roko. Ali v enkratnem znesku.

Najprej se dejte pozanimat pol pa dejte strašit ljudi.
Hipoteka je samo eden izmed instrumentov s katerim se recimo zavaruje kredit. Drugi so zavarovanje pri zavarovalnici, tretji pa življensko zavarovanje izplačljivo banki. A to pa mislite, da je kar tako?

Midva sva ga hotela prodajat pred izplačilom hipoteke in mi je 5 pravnikov in 3 uslužbenke na kreditih zagotovilo, da je to brez dodatnih stroškov in problemov izvedljivo.

Se opravičujem, če sem bila preostra. Nisem mislila nič slabega. lp

Anonimen -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 15:11:13)

Ne kurent...
Poznam modela, ki se je šel mal poslovnih mahinacij in je dal komplet vse kar je imel pod hipoteko: hišo, posl. prostore, avte...

Pol je pa spušil in je banka prodajala.

TO je rizično.

Valjda vsi so pa tulili, da je kriva hipoteka. Ne ni bila kriva hipoteka bila je kriva slaba poslovna odločitev, da je tako tvegan posel zavaroval s hipoteko na vse svoje premoženje. Pa so on in družina ostali brez vsega. Pa so bili ornk premožni.

Žal to je pač tako... KDOR NE RESKIRA NE PROFETIRA.
Včasih se izide, drugič pač ne. Če bi mu ratalo bi bil pa ultrabogat.

zoya_ -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 19:21:08)

lory05 je napisal/a:

Pozdravljeni,
mene zanima, če ima kdo izkušnje s stanovanjskimi krediti zavarovanimi s hipoteko. Kako je z ukinitvijo hipoteke po odplačilu? Jaz se tega malo bojim, da potem nočejo izbrisat hipoteke. Kaj vi pravite?

Lep pozdrav vsem.

Če plačaš vse obveznosti, ti bodo zbrisali plombo... Ne vem, zakaj ti je ne bi. Če te kaj več zanima o hipotekah, najbolj da se odpraviš na več bank, pa ti bodo strokovnjaki razložili, kakšen je postopek...
Ni se ti pa treba nič bat.

zoya_ -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 19:34:16)

Ne vem, zakaj delate iz hipotekarnega kredita cel bav bav. Pol mi pa razložte, kako priti do stanovanja, če nimaš ravno veliko našparano, živiš v najemu, starši ti ne morejo pomagat?
V tujini so hipotekarni krediti nekaj običajnega, tako kot pri nas npr. za marsikoga kredit (kot kredit). Saj če "običajnega" kredita ne plačujete, vam tudi "zaplenijo" plačo, če ni dost, vam lahko pošljejo rubežnika, ki vam lahko premičnine proda... A tega pa ni nobenga groza, al kva? Če ne plačuješ položnice, imaš lahko celo štalo. Sem delala na pravnem oddelku neke firme in sem videla, kako lahko iz 10 jurjev v letih nastane ogromen dolg, kako potem ljudje dobijo rubežnika in noben izgovor - nisem bil obveščen, ne pomaga... Pol pa rubežnik, pa prodaja avtomobila, pa oblačil, televizije,... Vse živo se dogaja.... Pa ne strašim nikogar, samo hočem vam povedat, da lahko nekoga dobite za vrat zaradi navadne neplačane položnice.
Midva bova imela pod hipoteko parcelo in bajto, ki jo bova gradila in ne vidim v tem nič slabega. Si moraš pa prej preračunati, a ti bo zneslo, ne samo mislit, sej bo... Še vedno, če nama zagusti, lahko prodava in poravnava kredit, samo delava vse na tem, da nama ne bo, ker sva se tudi zadolžila le za 1/3 najinih prihodkov. Če pa kaj pride... če bomo ljudje tako razmišljali, potem sem lahko 24 ur na dan v stanovanju in čakam, če bi slučajno kaj prišlo, potem niti na cesto ne smem stopit...
Včasih se je treba o stvareh malo bolj pozanimati in potem ugotoviš, da le ni tak bav bav.... Moj fotr je zagnal celo paniko okrog hipoteke.... moja babi, ki je dosti starejša od njega... RAZUME, zakaj, ker ve kako je mladim zdej težko, mojmu fotru so pa vse v rit utaknil in se ni nikoli ubadal s problemom kot je streha nad glavo...

tesa -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 19:46:57)

Tudi midva nočeva vzeti kredita na hipoteko. No jaz bi si verjetno še upala tvegati, moj pa je tko ziheraš, da niakakor ne. Vedno nekaj pravi,kaj pa če se naredi to,,,al pa to....Skratka v tem času itak dobiš že kar precejsnje vsote tudi brez hipoteke.

digi -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 20:03:09)

Eh sranje so ti krediti.... Samo kaj, ko pa če nimaš 500 jurjev plače po glavi, pa še pet porokov ne dobiš kredita- malo pretiravam, ampak saj veste kaj mislim. Kaj ti potem preostane razen hipoteke?!

zoya_ -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 20:21:31)

tesa je napisal/a:

Tudi midva nočeva vzeti kredita na hipoteko. No jaz bi si verjetno še upala tvegati, moj pa je tko ziheraš, da niakakor ne. Vedno nekaj pravi,kaj pa če se naredi to,,,al pa to....Skratka v tem času itak dobiš že kar precejsnje vsote tudi brez hipoteke.

Če se zgodi to pa ono.... Midva se bova zavarovala za vsoto kredita, ker če se slučajno komu kaj zgodi, da ima drugi toliko, da je preskrbljen in da poplača kredit...

LARIKA -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 20:47:26)

baguSka je napisal/a:

LARIKA je napisal/a:

Sej sploh NE SMEŠ prodajat dokler je pod hipoteko.

Moja najboljša prijateljica in njen mož,sta se zanimala za stanovanje,ki je imelo hipoteko. Lahko se prodaja če se kupec strinja,da bo nase prevzel hipoteko- tako jima je razložila posredovalnica

tesa -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 20:47:29)

zoya_ je napisal/a:

tesa je napisal/a:

Če se zgodi to pa ono.... Midva se bova zavarovala za vsoto kredita, ker če se slučajno komu kaj zgodi, da ima drugi toliko, da je preskrbljen in da poplača kredit...

Ja Zoya saj je veliko variant, da se upa tvegati. Od tega kot ti praviš, pa tudi v večini se že da zmenit, da imaš prednostno pravico pri prodaji. Ma da se vse sorte, sam dopovej to mojemu
Zato pa še vedno stojimo na mestu in čakamo, kaj bo potuhtal, da gremo končno v hiško.Manjka nam samo še malenkosti pa se nikamor ne zmigne. Joj kr se tiče cincanja je pa moj ta nartabulš

snorlax -> HIPOTEKA NA HIŠO (9.9.2005 21:50:26)

Midva sva se tudi dolgo otepala kredita s hipoteko. Sedaj sva ga pa vzela, ker drugače ne gre. Loto ne špilava, bogate tete v Ameriki nimava, tako da ostane kredit. In če hočeš dobit eno spodobno vsoto, moraš vzet dolgoročni kredit.

Drugače je pa tako. Tudi če je kredit zavarovan preko zavarovalnice, zavarovalnica povrne banki kredit, a mislite, da zavarovalnica vas pa časti? Isto hočejo dobit svoj denar nazaj, se pa oni vsedejo na tisto, kar imaš.

Pametno je tudi življenjsko zavarovanje. Če že komu kaj pride, lahko vsaj odplačaš del dolga. Edino to ne vem, kako je z izplačilom v primeru naravne smrti.

Pa bolje, da razmišljamo pozitivno!

zoya_ -> HIPOTEKA NA HIŠO (10.9.2005 0:53:10)

snorlax... saj o tem govorim, življenjsko zavarovanje. Sicer pa to takoj, ko imaš družino, moraš imet, že zaradi otrok...

Marogica -> HIPOTEKA NA HIŠO (10.9.2005 8:22:53)

Se strinjam s pikec0 in zoyo. V tujini je to normalen pojave. SEm živela v Švici, pa vem, da razen bogatašev (velikih), vsi tako naredijo, ker tudi tam drugače nikoli ne bi prišli do svoje hiše/stanovanja.

tesa -> HIPOTEKA NA HIŠO (10.9.2005 8:27:46)

Punce kakšen pa je ponavadi strošek življenskega zavarovanja? Pri vseh stroških in še obrokih kredita bi si težko privoščila še kakšen velik obrok življenskega zavarovanja na mesec
Jaz imam itak garancijo v stanovanju v katerem živim.Če bi kaj zaštekalo mi ta še vedno ostane.
Zidamo pa zato, ker je ta hiša v kateri živimo že stara in lastnikov preveč

Naja31 -> HIPOTEKA NA HIŠO (10.9.2005 8:53:38)

Snorlax, saj zivljenjsko zavarovanje je tudi za primer naravne smrti.
Ne velja edino ce naredis samomor, ce umres pri adrenalinskih sportih in ce umres na vojnih obmocjih. Tako pise pri mojem zavarovanju.

2ursae -> HIPOTEKA NA HIŠO (10.9.2005 14:08:58)

midva sva vzela kredit pri eni od avstrijskih bank, kjer se jim je zdelo totalno logično, da bajto daš pod hipoteko. Mislim, da sploh ne prakticirajo drugače - takšna je pač praksa v tujini.
Pomislekov nisva imela, še sploh pa ne potem, ko se je izkazalo, da je hipotekarni kredit dosti ugodnejši - nižja obrestna mera .

Mislim, da smo pri nas še malo za cajtom, se strinjam z vsemi puncami, ki pravijo, da se ti tudi pri drugih kreditih upniki vsedejo na imetje - pač ne direkt na bajto ampak na plačo in ostalo. Po mojem vedenju se banka nerada spusti v dejansko prodajo zastavljene nepremičnine, ker so stroški visoki in postopki dolgi. Pred tem poskuša z dolžnikom nekako rešiti situacijo.

A ste kdaj zasledila v ameriških filmih, kjer ljudje vzemejo celo drugo al pa tretjo hipoteko na isto nepremičnino? Najbrž je to tam čisto normalno.

pozdravček

snorlax -> HIPOTEKA NA HIŠO (10.9.2005 20:39:18)

Nama so na banki rekli, da naj takoj javiva, če bi prišlo do česa, da ne bi bila zmožna odplačevati kredita, npr. izguba službe, bolezen.... V tem primeru ti za nekaj časa zamrznejo kredit, s tem se ti podaljša doba odplačevanja, nič drugega. Tako kot je rekla 2ursae, njim ni v interesu zasečt nepremičnino in prodat, poskušajo prej še druge variante.

L.p.

Stran: [1]