benika -> RE: Odnos do hrane v šoli (25.11.2012 13:03:34)
|
IZVIRNO SPOROČILO: lily32 Že nekaj dni se razburjam ob pogledu na vozičke, ki prihajajo iz razredov na naši šoli ob koncu malice. Včasih je polovica pripravljene malice nedotaknjena, v smeti roma vsaj 80 celih in zaprtih jogurtov, cele štručke kruha … Ob tem me kar stisne pri srcu. Zdaj nam je že učiteljem prekipelo in smo začeli celotno zadevo fotografirati in bomo stanje predstavili na naslednjem roditeljskem sestanku. Po televiziji se dela cel pomp, kako so otroci prikrajšani, lačni … po drugi strani pa je na številnih šolah podobna situacija. Ni več pravega spoštljivega odnosa do hrane. Pa še ena stvar me moti. Iz dneva v dan se povečuje število staršev, ki »ne zmorejo več plačevati« položnic za šolsko prehrano, njihovi otroci pa imajo dlančnike, odlične telefone … Zdi se mi, da v naš družbi ni več jasno, kaj so osnovne stvari, ki so potrebne za preživetje, in kaj ne. Vem, da bodo odzivi taki in drugačni. Hotela sem le dati ven iz sebe, kar me muči že nekaj dni, in predstaviti vsaj delček druge plati zgodbe, ki se tako pompozno pojavlja na malih ekranih. No tako. Jaz delu te zgodbe čisto verjemem (to je del o tem, da otroci nimajo pravega odnosa do hrane (kar je mimogrede napaka staršev) in da se ogromno hrane vrne. Po drugi strani pa to, da vsaj 80 celih, neodrtih jogurtov roma v smeti ni res. Ti jogurti se lepo pospravijo v hladilnico in se porabijo ob drugi priliki. Tudi sadje, ki ostane in je nedotaknjeno, ne roma v smeti. porabi se ob drugi priliki. Je pa res, da v odpadke roma kruh, pecivo.... Vsa ostala, nedotaknjena živila, pa se porabijo. Ampak kot učitelj ti tega ne moreš vedeti. Ker ne delaš v kuhinji. Jaz pa delam (oz. sem delala še ne dolgo tega, v podjetju, kjer smo skrbeli za prehrano kar nekaj vrtcev ter za prehrano dveh gimnazij. To, da imajo otroci nove dlančnike, za hrano pa doma nimajo....ah dej nehaj no. Pa tudi če je temu tako, so si sami krivi, če nimajo popredalčkanih prioritet. v tem primeru je tvoja skrb v takem primeru odveč. Namesto da zlivate gnojnico na otroke, starše, kuharje....poskrbite raje v šoli za sklad, kjer se bo nabiral denar, ki bo poplačal malico otrokom, ki si pa tega stroška dejansko ne morejo privoščiti. In prepričana sem, da bi tudi učitelji marsikateri porabljen € lahko namesto kako nepomembno stvar dali v tak sklad. Pa brez zamere, nisem te želela karkoli napadat osebno.
|
|
|
|