razširjen votli sistem ledvic pomoč (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


dani33 -> razširjen votli sistem ledvic pomoč (24.11.2012 18:33:47)

A je imela katera otročka z prirojeno razširjenim votlim sistemom ledvic in zoženim sečevodom. Mi smo naročenina scintigrafijo in me je kar zelo strah. Prosim, javite se mi tisti, ki mate s tem izkušnje.

Hvala




eva1 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (24.11.2012 20:27:06)

Moj sin je imela ja, razširjen votli sistem ene ledvice in zožan sečevod..mislim da kar nekaj pa nas je že na RR ki imamo s tem izkušnje! Kaj pa te zanima? Ali je zožitev enostranska ali na obeh straneh? Koliko pa je razširitev?




dani33 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (25.11.2012 10:25:38)


Ima razširjen sistem desne ledvce do 8 mm in razširjen sečevod do 9 mm po vsej dolžini. Vidna je zožitev na vstopu v mehur. Zanima me ali je bil tvoj fantek operiran in koliko je bil star takrat. Ali ta zožitev lahko okvari ledvico oziroma kolikšna je ta okvara. Kakaj več o operaciji ? Kje poteka rez? Koliko čsa traja ? Ali otrok to lahko preraste ? Reflusa naš mali nima star je pa 3 mesece.
Eva že v naprej se ti zahvaljujem za odgovor, veš se ful sikiram.





eva1 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (25.11.2012 14:19:01)

No ko bodo imeli izvid scintigrafije bodo vedeli več kako naprej! Naš mali je imela tako zožitev, ampak pri njemu je scintigrafija pokazala da je ledvička čisto okvarjena(prva scinti je pokazala 13% delovanje, 2 meseca kasneje pa 6%-če je funkcija več kot 10% potem razširijo sečevod , drugače ne), tako da so jo samo ven dali, drugega se ni dalo narest!
Operacija je podobna kot tista kjer "popravijo" napako! Glede tega kdaj je se odločijo za operacijo je odvisno od ledvičke otrokovega stanja..itd...naš je bil operiran pri 4 mesecih!
Glede operacije, sedaj delajo tako , vsaj meni so tako razložili še predno so vedeli kako in kaj, da se tisti zožan del odstrani in poveže sečevod konec-s koncem! Ponavadi se vstavi še stent notr, za boljšo oporo! Rez je zadaj, tam kjer poteka ledvica, velik okoli 5-7 cm, je pa tako da brazgotina kar z otrokom raste! Mi smo bili v bolnici 3 dni, ena punčka ki je imela tako operacijo pa tudi 3 dni, tako daje podobno(prerastit pa tega otrok žal ne more, ker je to prirojena napaka in zožitev se samo po sebi ne more razrešit(kot se lahko refluks))..po OP vstavijo za kakšen dan ali dva še drenažo iz rane in to je to! Otrok je najbolj "prizadet" dokler po anasteziji ne pride k sebi, potem je bolje..če imaš občutek da ga boli, mu dajo proti bolečinam in to je to..našega ni kaj dosti bolelo, ker se je sukal in preobračal po postelji kot da ni nič!
Če te karkoli še zanimal le vprašaj! Pa nič bat, tudi samo z eno ledvičko se da normlano živet, ampak pri vas glede na zožitev ledvica pomoje ne dela tako slabo in se bo vse dalo popravit! Kako pa UZ kažejo?




dani33 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (25.11.2012 18:36:01)

Po uz je razširjen votli sistem desne ledvice je minimalno, ta ledvic je tudi malo manjša, sečevod je kar precej razširjen vse do vstopa v mehur ker se zoži. To so napisli na uz izvidu '. A je vaš mali imel zožen sečevod zgoraj pri ledvici (pielouretralno ) ali spodaj pri mehurju (hidroureter)?




eva1 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (25.11.2012 22:11:19)

Ja naš mali ni imel hidrouretra(čeprav ko sem bila noseča,ko so ugotovili za hidronefrozo so skoz govorili tudi o hidrouretru, ki pa se je po rojstvu izkalao da to ni to)! naš je imle pielouretralno steznozo! Čepra mislim da zdravljenje je enako , edino če ne gre za uretrokelo(ko se sečevod pod sluznico mehurja, kar pa glede na napisano pri vas ni)..no ne vem , bodo urlogogi kaj več povedali ko boste upravili scintigrafijo!
Kam pa hodite k nefrologom?




dani33 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (25.11.2012 23:23:20)

K nefrologu hodimo v ljubljano k dr. Megličevi na pediatrično kliniko. Pri urologu še nismo bili,

Kdo pa je operiral vašega malega, mislim kateri zdavnik ? Kolikokrat ste pa morali na scintigrafijo, je pa kar sevanje a ni




eva1 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (26.11.2012 9:04:14)

Mi smo imeli scinti 2x..ja valda da je sevanje, ampak ni bilo druge, ker našje imel zelo hudo hidronefrozo! Mi hodimo tudi k dr. Megličevi! Ko bodo vsi izvidi in če bo mali mogel na OP, se potem oni na urološko-nefrološkem konziliju zmenijo in potem dobite datum za OP! Našega je operiral dr. Tršinar, baje pa malčke operira tudi dr. Sedlar(malo mlajši, a baje tut ok)! Sedaj hodimo samo še na letne kontrole k Megličevi in to je to...HB nimamo nobenih težav!




dani33 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (29.11.2012 11:17:57)

opravili scintigrafijo, izvida še nimam , me pa fajn skrbi. Nič mi niso hoteli povedati tisti inžinirji na scintigrafiji Sem pa videla na tistem ekranu, ki se vidi kako poteka tista radioaktivna snov po telesu , kokr ene pikice, verjetno veš, kaj mislim. Pomoje da so bile to ledvičke pa sečevod, na eni strani je fino temno, na drugi pa skoraj nič. Sem pa pokukala na ekran in videla en graf a kaj veš kaj bi pomenilo, in sicer rdeča črta je fina krivulja, ki poteka od zgoraj proti dol , modra črta pa je čisto spodaj in skoraj ravna. Kako je bilo pri tebi prikazano a si kaj videla ?




eva1 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (29.11.2012 11:50:38)

Meni so že takoj povedali kako in kaj kaže na scintigrafiji, tudi izvid sem dobila v roke, ker sem tako zahtevala!
Tiste črne pikice tisto ki so kopiči kaže, da tam ni dober pretok in manjša funkcija ledvice...naš je imle na levi strani skoraj vse črno, na desni pa se skoraj ni opazilo...škoda k nisi malo več vrtala , pa spraševala , da bi ti vsaj približno povedli na čem si! Za tisti graf pa ne vem, nisem bila pozorna na njega!




dani33 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (13.12.2012 11:31:20)

Dobila sem izvide od dr. Megličeve
scintigrafija ledici delata 50 % leva in 50 % desna, hvala bogu Desno se prikaže močno razširjen ureter po katerem radioktinost primerno iztelka iz votlega sistema desno. Levo iztekarnje radioaktivnega.. je spontano. Mnenje: primerna funkcija ledvic, brez znakov za obstrukcijo v odtoku urina, desni ureter je močno razširjen.

A mogoče veš kaj pomeni to, da ni zožitve oziroma stenoze na desnem sečevodu ?
A mogoče veš ali se na scintigrafiji vidi zožitev pred vstopom v mehur, ker so na to najprej pomislila, zdaj pa nevem a so to z to preiskavo izključili. Naredili smo tudi preiskavo za reflux umcug, pa so rekli da refluksa ni. Zdaj pa je na izvid napislala, da zopet sumi na refluks. A je možno, da se refluks enkrat vidi enkrat ne, oziroma da ga ima otrok občasno.

Lep dan




sisi77 -> RE: razširjen votli sistem ledvic pomoč (11.1.2013 9:10:02)

scintigrafija

mene pa zanima kako poteka scintigrafija. mi jo imamo drug teden.




Stran: [1]