RE: praznična peka (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


blaža -> RE: praznična peka (18.11.2012 21:27:12)


IZVIRNO SPOROČILO: rozilu

Uh sem vam kar fouš, letos bom najbrž malo štrajkala pri peki (no, že lani sem menda?). Kak vikend se bova s tamalo že lotili česa, ampak načrtno **** vrst ne bo šlo [sm=smiley13.gif]. Mam pa že po vseh knjigah in revijah označeno kateri so bli dobri in se jih splača še kdaj pečt, če kaj uspem nardit, bom objavla (tega pa res nisem nikoli slikala in mi je kar malo žal...).



Ne sekiraj se. Glavno je, da z otroki spečeš vsaj kake piškotke, ni treba, da je ne vem kolko vrst. Jaz ponavadi z njimi spečem ene dvojne, trojne, ostale pa spečem itak sama. Sigurno je pa to za otroke res nekaj, kar si bojo zapomnili za celo življenje,.. vsaj tako jaz mislim, če ne prav piškotkov, pa vonja v kuhinji, mamino toplino, ko ste skupaj pekli,.. neprecenljivo.

Jaz se npr. spomnem, ko smo pekli otroške piškotke v vrtcu. Stara sem bila 4 leta in se spomnem, kot, da je blo včeraj.[sm=smiley1.gif]




pelin -> RE: praznična peka (18.11.2012 21:30:56)

Joj, Blaža vedno znova ugotavljam da si res prava kuharska čarovnička....skozi tvoje oči in roke pride vse tako enostavno...čudovito....čarobno....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]eh...še k sreči da so pri meni zadovoljni tudi z mojim daleč slabšim rezultatom...če ne bi se človek kar razjokal [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




blaža -> RE: praznična peka (18.11.2012 21:34:35)

[sm=jezicek.gif].

zadnjič sem jedla en štrudelj pri kolegici. Mi ga je ponudil njen fant,( na novo sta zaljubljena), in pol jo je blo kao sram, da mi ga je ponudil, ker ve, da pečem, bla,bla,bla.

Ok, testo se ji res ni lih tolko posrečlo, ben, ma ona je zdravnica, ni slaščičarka. Vam pa povem, da sem ga tako z guštom pojedla, in to zato, ker mi ga je njen fant z takim ponosom ponudil, da sta ga ona dva včeraj spekla in sem ju kar vidla kako ga pečeta, med tem, ko sem ga jedla, s tako ljubeznijo,.. da je bil mega.[sm=smiley1.gif]




mateyka -> RE: praznična peka (18.11.2012 22:18:56)

mi se na začetku decembra glih preselimo, tko da po moje začnem pečt tam okol petnajstega [sm=smiley36.gif]

ok, recimo temu pekarski plan za 14 dni [sm=jezicek.gif]
torej:

keksi;
- "kuhani" orehovi rogljički (da poročam kok so ok)
- linški keksi (zame in za moža, tamala ne mara marmelade)
- mehki cimetovi keksi (čokoladni premaz in okrasje - za tamalo) http://www.kulinarika.net/recepti/9457/sladice/mehki-cimetovi-keksi/
- ponarejeni rženi hlebčki (za tamalo - s kokosom) http://www.kulinarika.net/recepti/5890/sladice/ponarejeni-rzeni-hlebcki/
- lunice (ker jih pogrešam) http://www.kulinarika.net/recepti/9596/sladice/lunice/

"hoch" pecivo:
- gerbeaud (žarbo) kocke (en pekač z orehi, en kokos)
- potica (za eksotičen pridih - moram se še odločit katera je primerna predstavnica, verjetno z madljevo z filo iz goljatove knjige Potice: [img]http://s0.mojalbum.com/17371680_17528497/andrej-goljat-potice-kmecki-glas-nova.jpg[/img] )




mini86 -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:21:58)

cokoladne polnjene s cololado,


js bi tud ta recept proooosim[sm=smiley9.gif]




mini86 -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:31:48)

tale pomarančna kolesa so tudi ful dobra, še ne vem, če jih bom letos
http://www.kulinarika.net/albumslika.asp?hash=FJvx1KL6HLsuKzEq



a se da pomarančni liker s čim nadomestit..da nebi celga litra kupovala za eno žlico[sm=smiley9.gif]




Tutan -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:35:39)

Pa saj majo male flaške tut [sm=smiley1.gif] ...
če ne bi bila v [sm=nosecka.gif] stanju, bi ti svetovala, da bi dala not žlico likerja, ostalo pa spila [sm=smiley36.gif]
Drugače pomojem lahko BP uporabiš pomarančno aromo ali pa nastrgano pomaračno lupinico oziroma še bolje - pomarančni koncentrat (v smislu pomarančnega soka za razrečit)




Tutan -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:37:31)

Mateyka, super za mehke cimetove kekse, odlična ideja, bom delala.
Katera marmelada bo šla najbolje not? Mislim mi nismo neki marmeladoljubci, načeloma jemo jagodno domačo (letos smo jo že zmazali) od kupljenih pa brusnično in šipkovo.




mini86 -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:44:25)

pomarančni koncentrat (v smislu pomarančnega soka za razrečit)


tega sem imela v mislih, ker pingota mamo pa skos doma[sm=smiley1.gif]




Tutan -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:45:25)

Naredi štihrundo s tem [sm=smiley1.gif]




mini86 -> RE: praznična peka (21.11.2012 11:48:02)

blaža če dovoliš bi kopirala iz ene stare teme o teh pomarančnih k mam vprašanje[sm=smiley1.gif]


Za približno 45 koščkov potrebujemo:
300g moke
1 žličko pecilnega
200 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
150 g masla ali margarine
3 žlice drobno nastrgane pomarančne lupine
1 žlico pomarančnega likerja
2 žlici kakava
2 žlici kokosove moke

Priprava:
Za pomarančno testo zgnetemo 150 g moke, polovico žličke pecilnega, 75 g sladkorja v prahu, 1 rumenjak, 75 g masla, 2 žlici pomarančne lup. in liker.
Za temno testo zgnetemo 150 g moke, pol žličke pecilnega, 75 g sladkorja v prahu, 1 rumenjak, 75 g masla in kakav.
Obe vrsti testa postavimo za 1 uro na hladno.
Pečico segrejemo na 175 stopinj.
Temno testo razvaljamo na pol centimetra debel pravokotnik in ga malo navlažimo, svetlo testo oblikujemo v valj in ga ovijemo s temnim testom. Zmešamo 50 g sladkorja v prahu in kokosovo moko. V mešanici povaljamo zvito testo in ga zrežemo na pol cm debele rezine. Porazdelimo jih po pekaču na peki papir. Pečemo 12 minut.
Okrasimo jih z pomarančno lupinico (po želji)


Temno testo razvaljamo na pol centimetra debel pravokotnik in ga malo navlažimo, svetlo testo oblikujemo v valj in ga ovijemo s temnim testom.
a če bi dala en testo na drugega a nebi šlo k mi glih ni jasno po zg stavku nič...s čim ga je fajn navlažit






blaža -> RE: praznična peka (21.11.2012 17:58:43)

Temno testo razvaljaš v pravokotnik in ga malo namažeš z vodo ( navlažiš), lih tolko, da se bo pol z ta svetlim sprijel skupaj. na ta temen kvadrat daš gor ta belo testo - valj in pol ga zaviješ v temnega. daš malo na hladno, lahko tudi malo v skrinjo in pol ga narežeš na kolobarje. Kolobar bo pol v prerezu svetel krogec z temnim obročkom [sm=smiley2.gif]




mateyka -> RE: praznična peka (21.11.2012 18:44:09)

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan
Mateyka, super za mehke cimetove kekse, odlična ideja, bom delala.
Katera marmelada bo šla najbolje not? Mislim mi nismo neki marmeladoljubci, načeloma jemo jagodno domačo (letos smo jo že zmazali) od kupljenih pa brusnično in šipkovo.


jaz uporabim uno ki jo mamo najbolj radi - marelična nam najbolj sede na kekse (jagodna in borovničeva občasno na linzer torto [sm=smiley27.gif] ), ampak to je stvar osebnega okusa. [sm=smiley1.gif]

delam pa cimetove mehke (slovenske), ker so mi švedski pepparkakor (klasični švedski cimetovi keksi) noro presladki in suhi [img]http://www.hazelnet.org/icon/emote/unhappy/BACK.GIF[/img] [img]http://4.bp.blogspot.com/_pqKAQ6j45SI/Sydbkjys8GI/AAAAAAAADFw/V_7rQUUCjKE/s400/pepparkakor1_22137152.jpg[/img]




poopsie95 -> RE: praznična peka (29.11.2012 11:49:38)

Jaz pa ne bi odpirala nove teme, bom vprašala kar tukaj, ker je povezano s peko prazničnih piškotov.
Če želim čokoladne piškote, lahko cca 100g-150g moke zamenjam z grenkim kakavom? Če 100g moke zamenjam s kokosovo moko, bodo piškoti suhi?
Kakšni bi prišli, če bi malo moke zamenjala z mletimi ovsenimi kosmiči? In še... lahko uporabim tudi ostro moko? V razmerju 50:50?




blaža -> RE: praznična peka (29.11.2012 13:26:58)


IZVIRNO SPOROČILO: poopsie95

Jaz pa ne bi odpirala nove teme, bom vprašala kar tukaj, ker je povezano s peko prazničnih piškotov.
Če želim čokoladne piškote, lahko cca 100g-150g moke zamenjam z grenkim kakavom? Če 100g moke zamenjam s kokosovo moko, bodo piškoti suhi?
Kakšni bi prišli, če bi malo moke zamenjala z mletimi ovsenimi kosmiči? In še... lahko uporabim tudi ostro moko? V razmerju 50:50?



Prav takih zadev kot bi ti rada imela.. nisem še spekla. dvomim, da se da zamenjat moko za grenek kakav. lahko pa original receptu, ki seveda vsebuje tudi moko, dodaš žlico, dve grenkega kakava, to gre sigurno.

Piškoti z ostro moko so bolj krhki. Veliko original receptov ima ostro moko noter.

Imam original recept za kokosove piškote, ki vsebujejo nekje 100g moke, poleg 200g kokosa. da bi pa dala 300g kokosa,..ne vem kako bi izpadli.

Skratka, da se ekspirimentirat, najbrž bi se kaka zadeva obnesla, lahko pa tudi, da ne.

Če pa ne maraš moke imaš pa recepte tudi za biskvite in peciva brez moke,..

Javi, če si kaj sčarala [sm=smiley36.gif]




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]