ronja
|
Zanj so ženske itak ustvarjene za gospodinjenje doma in streženje moškim in ne dovolim,da hčerko potegne s sabo na poden :( medela, nisem pametna kaj naredit, ker nisem bila v tej situaciji in ker se na pravo res ne spoznam, vendar pa mislim, da si boš veliko živcev prihranila, če boš začela hčerki zaupat - da je ne bo nekdo čisto proti vam obrnil, ker ona vas ima ipak rada. Ja, gotovo se otroke da dobro manipulirat, vseeno pa dolgoročno ne more prit do njenega zaupanja s tem, da ruši to, kar je njej največ - vi, vaša družinica in njeno mnenje o vas. Mislim, da 13 letnica ni več tako mala, da ne bi razumela, kaj se dogaja. Je pa normalno, da si ga želi spoznat. Sama ji tega ne bi branila, ne bi pa tudi drezala - torej, ni treba, da ti njega kličeš, če bo hotel stike, bo že sam povedal, zaenkrat se še niti po tel. noče z njo pogovarjat, ker še ni pripravljen... Meni se zdi precej riskantno najstnici prepovedovat stike z očetom, ker se ti lahko nazaj sproži in je hujša štala, kot če ji dovoliš, da ga ona spozna in bo itak sama videla, kakšen je. Seveda pa jo sme videt samo trezen, tu pa ni debate sploh! Imej malo zaupanja v svojo vzgojo in v to, da pa kdorkoli pa tudi ne more spremeniti tvoje hčere čez noč. Vem pa to... želja, da ga spozna, vidi kje živi, kaj dela,.. je pri marsikaterem otroku močna. Ko pa to vidijo, spoznajo... zanimanja ni več, potem bodo res videli, da imajo mogoče drugačno predstavo o staršu,... in bo to tudi vse, kar se bo zgodilo. Ampak radovednost si bodo želeli potešiti in dobro je, če si takrat zraven, ji tega ne prepoveš in jo razumeš. Potem pa se o vsem pogovorita. Če bo pa zadovoljna z njim... potem pa je itak vse ok. A ne? POdpis. do takrat je samo še kratkih 5 let in takrat bo tudi izven tega težavnega obdobja,kot je puberteta in neusmiljena borba za dobre ocene v šoli,če se želi vpisat na željeno šolo Tebi kratkih, njej pa dooooolgih! Ne vem, koliko najstnikov bi mirno čakalo na svojo priložnost 5 let... Kar se tiče ocen: pa saj ne bo cepnila zato, ekr bo očeta spoznala. Ja, lahko se ji porušijo sanje o tem, kakšen je, ampak da se zato ne bi vpisala na željeni faks je pa po moje malo dramatiziranje;). Sploh, ker ni tik pred vpisom, ampak komaj 13 let stara! Kar ravno s tem mogoče delaš krivico otroku in mu lahko škodiš, v želji, da bi mu pomagala. Podpis tudi pod tole. Ja,saj jaz vse to vem,da sem full črnogleda,da morda ampak res morda pretiravam,ampak žal ne morem iz svoje kože. za svoje otroke gremo včasih tudi iz svoje kože, če je to treba;). Dejsvo je, da je veliko bolj riskantno, če ji ti stike prepoveduješ, ko si jih sama želi, kot pa če spozna očeta in ji on trosi cvetke. Ja, mogoče jo bo malo bolj metalo en čas, mogoče se bosta kdaj skregali zato, ker bo ona očeta videla drugače in ker ji bo on rekel o tebi kaj, kar tebi ne bo všeč. Ne bo pa zato zabluzila šole! Zato ker en tujec (in on je tujec, ker ga sploh ne pozna, mogoče sta se že videla, pa še vedela nista!) nima takega vpliva nanjo kot ti in njen pravi ati. Lahko jih zmedejo, ampak dokler smo mi tu zanje, jih ne morejo čisto okoli obrnit. Ker otroci vseeno niso neumni, že mali ne, pa se te da še lažje okoli obrnit. Ampak lahko jim nekdo vse pusti, radi imajo najbolj tiste, ki imajo njih najrajši, čeprav marsičesa ne dovolijo. Otroci vejo, če nečesa ne dovoliš zato, da se jim kaj ne zgodi. Vseeno pa ti njega nisi videla 13 let in punca ti bo upravičeno očitala, da mu očitaš neke stare zadeve in da mu ne daš niti prilike in njej ne daš prilike, da ga spozna - pa če je tako grozen, ga itak ne bo hotela več videt... Lulu,dobro si tole napisala,hvala ti. V bistvu je pri meni tako,da je mene groza,panična sem...ma sploh se ne da z besedami opisat kaj se dogaja v meni,ko pomislim,da bi bil del naših življenj. To, kar se ti dogaja, je verjetno to, da se ti vrača v podzavest in zavest vsa preteklost, s katero mogoče niti nisi uspela čisto počistit, ko se je dogajala, ker sei imela polne roke dela z dojenčico... Zdaj vse to ven buta na vseh koncih in krajih. Spomniš se, da je bilo življenje z njim grozno in tega ne privoščiš hčeri, ki jo imaš neskončno rada. Logično. Samo en hakeljc je tu: tebi je bilo življenje z njim neznosno, ker je on bil takrat tak in tak (mogoče niti ni več, recimo mogoče ni več alkoholik:)), vendar bo mogoče do hčere pa fajn. POznam nekaj ločenih staršev, ki se med sabo niso razumeli, vendar so pa vsi zelo dobri starši otrokom - in drug za drugega rečejo: on je super oče, samo je bil zanič mož, recimo. Mama ve, da čeprav je ona trpela ob njem, hči ne bo trpela oz. nasprotno, da ji celo lahko veliko da. Čeprav ima tudi novega partnerja in se razumejo. Življenje je v vseh barvah mavrice;), ni vse črno. medela, otroci nas vedno nekak spravijo v sitauacije, kjer moramo počistit s sabo, imajo to neverjetno sposobnost:). Eni na enem področju, eni na drugem, ampak meni se zdi to zelo dobro - ni je boljše motivacije, da se človek sam s sabo zmeni kot tvoj otrok. Jaz vem zakaj in ne nameravam od tega odsopit. Razumemo, vendar to, kar ti večina tu hoče dopovedat, je, da se ti lahko vse skup sproži nazaj - naperjeno bo proti bivšemu, dobila bo pa tvoja hči oz. ti, ker ti bo to tako zamerila, da lahko res kako neumnost naredi. Recimo če hočeš worst case scenario: ti ne dovoliš stikov, to iztožiš na sodišču (kar ni nujno, da ti rata, onadva mata pravico se videt, če želita)... to ti hči zameri, enkrat se skregata u iber in ona se odloči, da bo šla k očetu - to se ima pri 13 letih tudi pravico sama odločit, pri kom bo živela. Se ti zdi, da bi bilo to boljše? Se ti zdi, da je realno, da bi se punca tako odločila, če bi ga res spoznala? Verjetno ne. če pa ga ne pozna, misli si vse dobro o njem, ker se trudi, da bi bil z njo,ti pa ne pustiš... in ti zameri. Jaz bi se tega na tvojem mestu veliko bolj bala... jaz pa želim da bi nekoč sama spoznala,kdo in kaj je Kako pa? če jima ne pustiš stikov? Misliš, potem ko bo polnoletna... Ampak takrat bo pa tik pred študijem... Če misliš, da 18 letnikov pa ne meče, se precej motiš... Ne vem po moje si mečeš pesek v oči. Kar se tiče tega, kaj povedat hčerki: povej ji LEPO in manj lepo, na lep način, seveda. Povedala bi ji, da je bil recimo zabaven, prijazen,... (če je bil, pač karkoli je bilo to, kar te je na njem pritegnilo, nekak si se verjetno zaljubila vanj, nekaj lepega je že bilo), vendar da je bil nemogoč, kadar se ga je napil, kar je bilo pa na žalost kar pogosto. Da ne veš, kako je s tem zdaj, da seveda upaš, da ne pije več. .Pa še to...otroci so ponavadi izvrstni psihoanalitiki...tudi če jo bo njen očka v štartu mogoče prevzel, bo hči kmalu ugotovila, če je iskren... Podpis pod vse, samo sem že tako predolga, zato to ciriram:). Medela, tvoje pravice so pod otrokovimi in to je prav tako. Uradno nimaš pravice preprečit stikov, ki si jih onadva želita. če jih punca sama noče, pa ji ni treba na stike hodit, ker je že dovolj stara, da sama pove. Pravica, da se spoznata, je v prvi vrsti NJENA pravica, ne njegova! Ona ima pravico spoznat svojega biološkega očeta, pa karkšenkoli je že bil. To pravico bi izgubil, če bi jo recimo spolno nadlegoval, pretepal itd... Sicer pa samo zato, ker se ni menil zanjo ta čas, te pravice ne izgubi. Se strinjam, da za otroke gotovo zmede, ko se nekdo na novo pojavi v njihovem življenju. Ampak to je lahko dobro ali pa slabo. NI vedno slabo. In se strinjam, da je gotovo lažje, če imajo otroci svoja starša, ki se imata rada in imata rada njih in živijo skup. Ja, ampak to pač pri tebi ni mogoče, ker si se odločila za otroka s človekom, s katerim se potem nisi odločila ostat (iz razumljivih razlogov). Ampak razlogi ne spremenijo dejstva - posledica odločitve, da boš imela z njim otroka, je pač to, da lahko kadarkoli spet pride v vaša življenja, ja. Ne vem,kdaj smo prišli do tega,da jaz hčerki karkoli prepovedujem?? Enkrat takrat, ko si napisala, da se boš z vsemi sredstvi borila za preprečitev stikov, pa hkrati napisala, da si ga hči želi spoznat (kar je logično). Se strinjam s tabo, da ne bi dajala 13 letnice pijanemu človeku, ni pa treba, da ga takega ne sme niti videt - navsezadnje, če pride pijan do vas, pa ga ona vidi takega, bo veliko boljše vedela, kaj te je motilo (oz te še moti) na njem kot če ji ti narediš 5 urno predavanje o vajini zgodovini. Seveda je ne bi dala, da jo bo nekam peljal, saj nisem nora! Lahko se pa pogovarjata (pod nadzorstvom, če nisi ziher, da bo trezen).