Matematičarke na pomoč (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

Paštetka -> Matematičarke na pomoč (2.11.2012 8:45:20)

Imam nogometno žogo. oz. imam balon oblečen v papir, pinato. Zdaj pa moram na ta krog narisati 6 kotnike in 5 kotnike. Obseg kroga je 77 cm.
Kolikšna dolžina stranice šestkotnika in petkotnika mora biti v mojem primeru, da dobim fusbalsko žogo.?
Ja pa 20 šestkotnikov in 12 petkonikov, ki sestavljajo nogometno žogo.

Hvala.

Stanislava_ -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 8:53:34)

Izračunaj ploščino krogle - dobiš jo iz obsega kroga,
Obseg kroga = PIr2. 77 = Pir2. Tukaj dobiš r, potem pa pišči formulo za ploščino krogle.

Ploščina krogle = 20 x ploščina šesterokotnika (poišči formulo).

Če je več kot ena neznannka v ploščini šesterokotnika, pa ne bo šlo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Paštetka -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 9:20:11)

Krogla je sestavljena in petkotnikov in šestkotnikov. [sm=smiley1.gif]

petea -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 9:34:49)

Paštetka:
sodeč po tej spletni strani je moj izračun stranice a = 4,945 cm.

Upam, da je pravilno in v pomoč.

*miska.mcc* -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 9:47:36)

jaz bi sla kontra. prvo bi izrezala 20 6 kotnikov in 12 petkotnikov in jih sestavila v zogo. (za mušter.)
[img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/img]

pa ne rabim nobenih fi-jev in pijev in obsega in ploščine.

pač glede na moje znanje geometrije je edino to šansa, da mi rata zogo skup spravit. [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/img]

Felicita -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 10:12:01)

ja, jest bi šla tudi na uč oz. prakso...

je pa načelno tko:
vsak 5-kotnik obkroža 5 6-kotnikov
vsakega šestkotnika se dotikajo 3je petkotniki
dolžina stranice petkotnika in šestkotnika sta enaki.

jest bi začela na najširšem delu krogle ('ekvatorju), nalepila en 5kotnik, ga obkrožila s šestkotniki in potem mozaičila naprej.

TomTaylor -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 11:06:41)

dobr, da se ne spoznam na fuzbal.

Paštetka -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 11:09:51)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Paštetka:
sodeč po tej spletni strani je moj izračun stranice a = 4,945 cm.

Upam, da je pravilno in v pomoč.

Hvala, grem 5 cm izrezovat. Ne upam, si je še porisat. [sm=jezicek.gif]

ronja -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 12:35:22)

Prejle sem iskala slikce fuzbal žoge po netu, da ne bi mimo udarila, ker mam nekaj za poslikat, pa sem videla, da v bistvu niso vedno čiasto pravilni šestkotniki narisani, včasih samo narišejo vmes tiste črte, pa še vedno ok zgleda - da te malo potolažim, da ni treba, da je vse čisto matematično pravilno. Kaj pa če vzameš fuzbal žogo zraven za mušter, pa samo narišeš to gor, pa je? Mislim, najprej si skiciraš, potem pa pobarvaš črne petkotnike in črte vmes? Saj jo bojo itak razsuli:D.

Paštetka -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 14:04:35)

Hehe, mušter fusbal žogo sem imela zraven, samo je vseeno potrebo malo si mrežo skicirati gor. Poleg tega rabiš vsaj priližno oceno velikosti teh petero-, šestero- kotnikov. Problem je tudi balon, ki je jajčast in nikakor okrogel. [sm=jezicek.gif]

Ampak ok, pinjata je narejena, mali je navdušen. Je rekel: "mama pa to je čisto prava fusbal žoga" [sm=smiley36.gif]
Problem je bil, ker mali točno ve kako ti šivi gredo, 5 in 6 kotniki. Okrog enega 6 kotnika pridejo trije 5 kotniki in trije šestkotniki. In če zafrkneš malo širino si v riti. Sem 2 x mrežo na balon s svinčnikom risala, še vsak -kotnik sem si številčno označila na žogi in pinjati, pa je vseeno šlo po svoje.
Tretjič pa je razmerje štimalo [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

petea -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 20:42:49)

Paštetka,
je prava dolžina stranic 5 cm?

Kakšna slikica za navdih ostalim?

Paštetka -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 21:15:21)

Ja, je hvala. s tem, da sem morala seved,a ker je balon malo ovalen te -kotnike širiti in manjšati sorazmerno glede na balon . [sm=smiley36.gif] sliko? Ajde bom probala poslikati in dati v album, ker prilepiti sem gor ne morem.

Paštetka -> RE: Matematičarke na pomoč (2.11.2012 21:28:20)

Evo:
http://album.ringaraja.net/index.php?page=image1&ID=162242

Stran: [1]