dekupaža pohištva (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Gospodinjski nasveti

Sporočilo

mateyka -> dekupaža pohištva (25.10.2012 21:33:59)

a mi lahko katera z izkušnjamipove katero lepilo bi bilo primerno za to tehniko (na pohištvu)? predvidevam da to ni glih mekol?

v bistvu me zanima neki, kar lahko kupim tudi tukaj (sever švedske) - nek ekvivalent, da v bistvu vem iz česa je narejeno to lepilo..
rada bi kaj takega izvedla:
[img]http://3.bp.blogspot.com/_XGRz6uWGK3I/THDB1jzqF8I/AAAAAAAAJlI/pzBlfhX7ce8/s1600/P1000752-769777.jpg[/img]
[img]http://www.novalorsten.co.uk/wp-content/uploads/2012/02/decoupage-chest-of-drawers-5.jpg[/img]
[img]http://www.adelle.com.au/wp-content/uploads/2009/12/drawers.jpg[/img]
[img]http://st.houzz.com/fimages/505402_8434-w394-h394-b1-p0--eclectic-dressers-chests-and-bedroom-armoires.jpg[/img]

ronja -> RE: dekupaža pohištva (25.10.2012 21:51:40)

Za nalepit je razredčen mekol čisto ok (iščeš white glue ali pa allpurpuse glue for porous materials). imaš sicer v hobi štacuncah tudi posebna lepila za dekupaž, pa po mojih izkušnjah ni neke bistvene razlike, razen v komotnosti dela (mekol moraš razredčit, pa malo dlje se potem vse skup suši). Prelakiraš pa potem z lakom, je bolj prozoren kot razredčen mekol, pa lepši finiš ti naredi.
Tole ti bo mogoče pomagalo:
http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=332241.0

khurde -> RE: dekupaža pohištva (25.10.2012 22:01:17)

razredčen mekol + lak, lak niti ni nujno potreben. potem pa obstajajo različni premazi za različne efekte a la starinski itd.

skuštrana -> RE: dekupaža pohištva (25.10.2012 22:03:47)

Rabiš lepilo za les, navadno iz kakšnega Bauhausa ali kaj podobnega. Sicer ne vem kaj je to mekol ampak predvidevam da je to kaj tašnega. In potem delaš isto kot bi delala navaden dekupaž. Ni neke razlike, razen tega da je površina veliko večja.

mateyka -> RE: dekupaža pohištva (25.10.2012 22:30:04)

a veste kaj me zanima - a lahko lakiram recimo z valjarčkom, je kera že probala z njim? ker čopič pušča take grde potezne raze; no, vsaj jaz jih vidim na kilometer [sm=smiley36.gif]

mateyka -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 0:46:18)

mam tud eno eksperimentalno vprašanje - recimo da bi rada tamaline akvarele kje uporabla (kot dekupaž). to je A3 risalni list (kr debel) in zdej seveda ni čist raven (je mal valovit). kako naj to spravim gor da bo ok?
zdej, če bi list prej zmočila, bi po moje šlo lepo in ravno bi blo, brez mehurčkov, samo - to je akvarel, kako naj to izvedem, da se ne bi spacal v postopku? in tud če bi mi to ratal prilimat tako da zmočim/prilimam/posušim, bi se verjetno spacal, ko bi lakirala?

aaahhh, a je to ^^ sploh možno?.. [sm=smiley13.gif]

Poka -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 8:08:06)

Po mojem ne bo prišlo OK, ker moraš naredit plast čim tanjšo... Za te stvari se uporabljajo prtički ali rižev papir in oboje je tanko... Pa mogoče še kaka stvar, jaz vem za te dve...

Se pa že dolgo spravljam delat pručko, najprej je pa to fajn prebarvat z belo spodaj... OK ker je enobarvna, mogoče niti ne - jaz jo bom verjetno roza in gor vzorec, ne po celem. Mislim pa prelakirat, ker bi rada svetleč sijaj - sam v trgovini z umetniškim materialom nisem našla ničesar ustreznega, tako da moram v trgovino z gradbenim... Je itak ceneje.

skuštrana -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 8:15:16)

Če je material debel ga morašš prej namočit v vodo za nekaj časa in potem polagat gor.

Tutan -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 10:32:24)

Wuhu odprlo mi je okence odgovori [sm=smiley36.gif]

Jaz sem za stole (v stari kuhinji, ni bilo denarja, pa sem jih potem preuredila in so bili luštni, tako da dekupaž je super zadevščna)kupila original lepilo - nakar sem šla brat sestavine in je bilo do ponatankosti enako kot Mekol (samo mekola bi dobila nepredstavljivo več [sm=smiley29.gif]), lahko ti pa slikam lepilo, ga še imam, s sestavinami, pa potem čekiraš, če lahko to kje pri vas dobiš.
Finta dekupaža je tudi, da je fino, da lepiš čimmanjše lističe - če vzameš original dekupaž papir (skoraj dva € en list [sm=smiley13.gif] [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]) pa dejkupaž navodila, piše da je fino, da ga trgaš na čimmanjše delce in potem lepiš - namažeš lepilo na površino objekta - miza, stol, daš gor papir in potem premažeš še listek - jaz sem delala to z čopičem, se pa vidijo brazde od lepila - so pa nemoteče, moraš res z povečevalnim gledat, da jih vidiš. Lakirala sem z lakom od dekupaža, pa zopet - kamot vzameš kakšen lak za lakiranje pohištva in naneseš en mini sloj.

Akvarel boš fiksirala z lakom za lase, ampak dvomim da bo preživel dekupažo - razen če daš tamali risat na rižev papir - ta papir boš občutno manj močkala z lepilom, ko se pa 1x posuši, si pa rešena [sm=smiley1.gif]

ronja -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 10:51:19)

a veste kaj me zanima - a lahko lakiram recimo z valjarčkom, je kera že probala z njim? ker čopič pušča take grde potezne raze; no, vsaj jaz jih vidim na kilometer

Valjček bo predebel nanos.
Zato (da se znebiš črt v laku) pa obstaja ena fajn stvar, ki se ji reče brusilka ali pa stari dobri šmirgelpapir (različnih granulacij, seveda).
Če akvarel namočiš, bo zelo verjetno šel k vragu, ja. Tudi če ga boš samo lepila, je lepilo vodotopno in bo verjetno vse zmazano. Rajši uporabi kake nevodotopne umetnije.

skuštrana, ja Mekol je belo lepilo za les, najbolj obična reč:)

mateyka -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 11:33:46)

ja Tutan! točno sem gledala, da bi delala paper decoupage mosaic, ker drugače lahko še kaj zahebem [sm=smiley36.gif]
tle mam primer:
[img]http://4.bp.blogspot.com/-vFSYtGwyjuw/UA9aPqEYSTI/AAAAAAAAARQ/_m-0dQvnzUw/s1600/table_03.jpg[/img]

skuštrana, problem tega namakanja je, da potem nimam več akvarelne slike gor, ne? [sm=smiley36.gif] v vodi se bo tud slika raztopila, ne sam papir zmočil..
na rižev papir ji pa ne bi dala rsat, ker ne verjamem da bo preživel v kosu - preveč delikaten [sm=smiley1.gif]

mateyka -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 11:36:24)

ronja, kako je lahko valjček predebel nanos? penzel ima definitivno debelejšga.. sem prebarvala tok sten in vrat da lahko iz izkušenj povem da so mi nanosi s penastimi valjčki prišli tanjši..

ronja -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 11:38:31)

Ne vem, tako pravijo majstori za lepljenje, sama še nisem lepila z valjčkom nanašala - škrtica, se mi zdi, da preveč lepila gre, mi nimamo tako velikih reči tu[sm=jezicek.gif]. Sem brala enkrat o tem, samo če me ubiješ, se ne spomnim več, kje...

khurde -> RE: dekupaža pohištva (26.10.2012 23:21:29)

pri akvarelu bi jaz sliko učvrstila z lakom za lase, spodnji del čim bolj ''namočila'' kar z mekolom, nato ga zgoraj tudi z mekolom namočila in prelakirala. pa obvezno prej stestirala en manjši košček na neki podobni površini. lakiranje je pomoje čist spodobno tudi z valjčkom. bi pa vzela penastega, itak. drugače nisem še probala z lakom in valjčkom, glede na obnašanje barve pri beljenju bi tudi jaz rekla, da manj laka porabi kot čopič...

Vijoličarka -> RE: dekupaža pohištva (27.10.2012 0:03:52)

Joj, punce, ste pridne in ustvarjalne! Jaz tu samo firbec pasem, ker prvič slišim za ''dekupaž''. Zelo zanimivo.

Drznila sem se vmešati, ker se mi je utrnila ena ideja za Mateykin akvarel. Imam občutek, da bi  stvaritev svojega mladička zelo rada uporabila. Kolikor sem sama razumela ta postopek, se tudi meni zdi, da z risalnim papirjem ne bo šlo. Prvič je predebel, drugič, če bi ga ''polikala'', bi sfižila sliko, če bi ga namakala, bi šel pa cel v maloro.

Kaj pa če bi originalni izdelek skenirala in ga dala potem natisniti na čim tanjši papir, na katerega je to še možno narediti? In potem bi imela čisto primeren material za to tehniko. Ali bi bilo to predrago?

Kar se tiče uporabe čopičev in valjčkov, bi pa tako iz nekaj izkušenj iz drugih področij predlagala, da papirčke lepiš s čopičem, nato hujše nepravilnosti popraviš s finim brusnim papirjem, polakiraš čez pa z valjčkom.

mateyka -> RE: dekupaža pohištva (27.10.2012 11:33:18)

samo a ne bi bil akvarel papir enostavno predebel? mogoče samo za recimo res ravne površine (miza, omare-stranice)? ali pa res tud to ne bo zgledal ok?

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Kolikor sem sama razumela ta postopek, se tudi meni zdi, da z risalnim papirjem ne bo šlo. Prvič je predebel..

ja, sej to - da je čist predebel in tudi če bi mi ga uspelo fiksirat, da ne bi primerno izpadlo..

Imam občutek, da bi stvaritev svojega mladička zelo rada uporabila. ...Kaj pa če bi originalni izdelek skenirala in ga dala potem natisniti na čim tanjši papir, na katerega je to še možno narediti? In potem bi imela čisto primeren material za to tehniko. Ali bi bilo to predrago?

ma gre se zato da imam res cel kup akvarelov, ki jih je treba nekak porabit al pa stran vrčt [sm=smiley1.gif] ni zdej d bi jih rada uporabila ker so njeni, ker imam že tok njenih slik in risb, da jih bo povsod dovolj in bomo še lepe pakete in pisma pošiljal v slovenijo za novo leto (seveda njene izdelke) [sm=smiley4.gif]

Kar se tiče uporabe čopičev in valjčkov, bi pa tako iz nekaj izkušenj iz drugih področij predlagala, da papirčke lepiš s čopičem, nato hujše nepravilnosti popraviš s finim brusnim papirjem, polakiraš čez pa z valjčkom.

ja, sej to sem mislila; ne da bi mekol z valjarčkom, samo lak. in to seveda s penastim. [sm=smiley1.gif]

mateyka -> RE: dekupaža pohištva (27.10.2012 11:50:25)

aja, in hvala vsem za pomoč in dobro voljo [img]http://www.hazelnet.org/icon/emote/happy/WetKiss.gif[/img]

pelin -> RE: dekupaža pohištva (27.10.2012 12:27:01)

Tole sem delala že parkrat, vendar vedno manjše zadevščine kot so otroški stolčki, zabojčki....k zaresnemu pohištvu se še nisem spravila....drugače tudi sama uporabljam razredčen mekol...glede lakiranja in raz od čopiča pa....lak lahko nanašaš tudi s pištolico za lakiranje....te preprostejše električne niso drage in so za takšne stvari čisto primerne....obstajajo sicer tudi takšne močnejše in boljše, pri katerih rabiš kpmpresor, vendar to je bolj za profesionalce...oziroma zate, ko boš velika[sm=jezicek.gif]

josephine27 -> RE: dekupaža pohištva (27.10.2012 12:37:50)

lušno lušno. tud jaz samo firbec pasem[sm=smiley1.gif]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (28.10.2012 9:10:00)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Stran: [1]