|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: 18 letnica, ki ne more poskrbeti sama zase?
21.10.2012 23:15:18   
nyna84
Nasilno okolje je torej upravičen razlog za to, da je pri 18 lačna?

Ni bil moj namen kogarkoli kritizirati (institucije so v tem primeru zagotovo zatajile v preteklosti), zanimalo me je vaše mnenje. Ampak mislim, da bi lahko poskrbela zase ...

Liliana, jaz sem od 15. leta služila denar (vse vikende in počitnice, pa v šolo sem hodila) in sem si večino stvari sama financirala, ker naše finančno stanje ni bilo rožnato. Zato vem, da si vsak lahko spomaga, če le hoče. In ja, pri 19. sem šla na svoje, si ustvarila družino, pa vseeno sem dokončala študij, dobila službo in mi gre danes zelo dobro, čeprav je bilo včasih hudo.

Kar se pa življenja, jamranja in pomoči tiče, je pa tako, kot je rekla pelin na drugi temi: samo po sebi se pač razume, da če prideš na razgovor za službo, in jamraš, te potem nihče ne bo zaposlil...pa ne zato, ker ti nekaj fali, temveč zato, ker jim razlagaš stvari, ki niso njihova domena oz. jim daš vedeti, da si neiznajdljiv, komplikatorski, neorganiziran....oz. da že takoj lahko pričakujejo pri tebi kup težav...." in "Žal je tako...treba se je zanašati nase...na svojo iznajdljivost...na svojo delavnost...ne na to, da te bodo iz d.reka vlekli drugi.... "

(odgovor članu MissTerious)
Neposredna povezava do sporočila: 26
22.10.2012 7:29:59   
kalbo
To ni nič. Vam jest pokažem ene par skoraj 30 letnikov, ki bi crknili brez svojih tastarih.

Drugače pa bi blo v vsem tem lahko malo manj samohvale....jaz sem, to, pa jaz sem uno...me spominja na uno znano zgodbo, ja, k smo bli mi mejhn smo vstali ob treh zjutraj, pa gnal smo žvino na pašo bosi, da smo u kravjekih stal, pol smo pa že ob petih štartal, k smo mel dve uri peš daleč šolo a ne, pa odlični smo bli vsi, pa čevlje smo mel z dratom zvezane.
No sicer smo pa vsi glih, eni tle drugi pa tam.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 22.10.2012 7:32:06 >

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 27
22.10.2012 8:43:25   
Tutan
Ok, zdaj pa lahko rečem samo WTF?
Če gremo lepo po vrsti - čisto OK se vam zdi, da en 40letni osebek, ki ima vse pogoje za delo, lepo ždi doma in vleče socialno, ker se mu ne ljubi delat, socialko pa vleče iz vašega/našega denarja? 18letnico, brez staršev, elektrike, hrane, fizično in psihično ustrahovano, brez srednje šole, bi pa lepo poslali delat, ker pri bogu svetemu, je pa ja sposobna preživet sama? Glede na nekaj tem v zadnjem času tukaj gor, ko samo zamahnete z roko - v smislu, da pa že mora biti tako, ker smo socialno solidarni (al kako že?), vam je pa povsem logično, da se mora ta otrok znjati sam, glede na vse hvalospeve sami sebi?
Zdi se vam čisto normalno, da ji ne more nobena institucija pomagat - razen varne hiše, kar je najslabša rešitev za tole dekle. Pa da vas vidim, ase, kako hitro bi zbrcale svojo rit (v zdajšnih letih), če bi vas nekdo pretepel, se nad vami izživljal, lepega dne bi se pa zbudile v golem stanovanju, brez hrane, elektrike, ogrevanja, toplih oblačil, ko bi se vaši družinski člani vsi po vrsti obrnili proti vam.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 28
22.10.2012 9:31:08   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan
Če gremo lepo po vrsti - čisto OK se vam zdi, da en 40letni osebek, ki ima vse pogoje za delo, lepo ždi doma in vleče socialno, ker se mu ne ljubi delat, socialko pa vleče iz vašega/našega denarja? 18letnico, brez staršev, elektrike, hrane, fizično in psihično ustrahovano, brez srednje šole, bi pa lepo poslali delat, ker pri bogu svetemu, je pa ja sposobna preživet sama? Glede na nekaj tem v zadnjem času tukaj gor, ko samo zamahnete z roko - v smislu, da pa že mora biti tako, ker smo socialno solidarni (al kako že?), vam je pa povsem logično, da se mora ta otrok znjati sam, glede na vse hvalospeve sami sebi?
Zdi se vam čisto normalno, da ji ne more nobena institucija pomagat - razen varne hiše, kar je najslabša rešitev za tole dekle. Pa da vas vidim, ase, kako hitro bi zbrcale svojo rit (v zdajšnih letih), če bi vas nekdo pretepel, se nad vami izživljal, lepega dne bi se pa zbudile v golem stanovanju, brez hrane, elektrike, ogrevanja, toplih oblačil, ko bi se vaši družinski člani vsi po vrsti obrnili proti vam.

Socialni sistem je narejen tako, da naj bi pomagal vsem, ne glede na starost, pripadnost kaksni druzbeni skupini itn... Popolnoma irrelevantno je ali je nekdo star 40 ali 18 let, ali ima starse, ki se za njega brigajo ali ne. V tem smo si vsi razlicni - eni imajo podporo eni je nimajo, zato imamo tudi razlicne pogoje in startne pozicije iz katerih startamo ali ne strtamo v zivljenju in se naprej borimo ali "borimo". Tudi doticna deklica ne bi posedala na klopici , ce bi imela topel dom pri starsih. Pa ga nima. Na drugi strani imamo lahko 40 letnika, ki ima se vedno topel dom pri starsih in je iracionalno primerjati njuna primera. Imata pac dijametralno nasprotne startne pozicije.
Pravila po katerih delujejo socialne sluzbe so jasni - taksni so pac kot so, in bi se ognila razpravi ali so ok ali ne. Pri 18 je oseba polnoletna in zase odgovorna enako kot pri 30., 40., 50. ...  Pomagati se ji ne da v smeri, da bi ostvarila svoje zelje oz. postala 14 letnica, ki se je vpisala v solo. Verjetno bi pa kot 18 letnica lahko dobila pomoc, da bi jo v sluzbo vzel nekdo, ki zastopi situacijo in bi ji omogocil postavljanje na lastne noge ter ucenje v popoldanskem casu oz. vecerni soli ali kaj podobnega. Kot nezaposlena odrasla oseba bi dobila tudi socialno pomoc, ampak to ni cilj, cilj je, da bi se punca redno solala. To bo pa tezka.
BTW: ne vem kaj bi bilo za punco najbolj pametno in najbolj primerno. Je pa slika, "kako hitro bi zbrcale svojo rit (v zdajšnih letih), če bi vas nekdo pretepel, se nad vami izživljal, lepega dne bi se pa zbudile v golem stanovanju, brez hrane, elektrike, ogrevanja, toplih oblačil, ko bi se vaši družinski člani vsi po vrsti obrnili proti vam." rahlo pretirana, ker situacija ni nenadna, ni nepricakovana, celo je rezultat odlocitve punce, da odide od oceta k materi , verjetno vsaj napol se zavedajoc pogojev.
Da se tovrstne stvari ne bi smele dogajati se strinjam, pa se dogajajo in je na zadnje res najbolj odvisno od tega, kolikos e sam znajdes. Ali cakas na druge ali kaj sam naredis, da bo zate bolje.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 29
22.10.2012 9:45:59   
Tutan
Hm, zakaj bi bilo za punco bolje, da se redno šola?
Ker če se redno šola ima možnost bivanja v dijaškem domu ali študentskem in bo za to mesečno plačevala določen znesek, glede na njeno stanje, bo to znesek s subvencijo. In bo imela vsaj toplo, pa elektriko, pa v končni fazi si bo lahko vsaj cunje oprala.
Če se redno šola ji pripada štipendija.
Spet, če se redno šola, so jo starši do 26.leta starosti dolžni preživljat - torej bo dobila preživnino od mame in od očeta, pa če je to samo 50 ali pa 70€ mesečno.
Če se bo redno šolala in če bo šolo dokončala, se bo izšolala za en poklic - slej kot prej bo lahko sama začela služit svoj denar.

Pri enem lenem 40letniku, ki bi lahko vse zgoraj napisano izkoristil, pa nisem tako optimistična.
In ja, naš socialni sistem je preveč ohlapen - punca potrebuje pomoč ZDAJ in ne čez 1 teden, čez 1 mesec ali čez 8 mesecev. Potrebuje jo zdaj, ta trenutek. V obliki zavetja, pa kakšnega toplega obroka, pa v obliki opranih cunj, pa deke za pokrit čez noč.

Kakorkoli - če pogledam nazaj, sem bila sama pri 18tih šmrkava, da je groza. pri 20, 21 pa sem že začela razmišljat drugače in after all, sposobna poskrbeti sama zase.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 30
22.10.2012 10:17:15   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

Hm, zakaj bi bilo za punco bolje, da se redno šola?
Ker če se redno šola ima možnost bivanja v dijaškem domu ali študentskem in bo za to mesečno plačevala določen znesek, glede na njeno stanje, bo to znesek s subvencijo. In bo imela vsaj toplo, pa elektriko, pa v končni fazi si bo lahko vsaj cunje oprala.

Se strinjam. Z druge strani, ce bi bilo to "dovoljeno" bi se lahko vsak 40 letnik, ki nima kaj za pocet solal... ( in prav zato je omejitev za redno solanje do dolocenega leta starosti - ker so se res 40 letniki vpisovali v solo, kot se sedaj mlajsi in celo s koncanim faxom se vpisujejo na maturitetne tecaje, da imajo lahko studentske napotnice)...

Če se redno šola ji pripada štipendija. 

Ne vem kako je po novem. Sicer ji itak pripada socialna pomoc.

Spet, če se redno šola, so jo starši do 26.leta starosti dolžni preživljat - torej bo dobila preživnino od mame in od očeta, pa če je to samo 50 ali pa 70€ mesečno. 

Zgolj s tozbo (kolikor vem) in spet to ni nic bolje kot socialna pomoc.

Če se bo redno šolala in če bo šolo dokončala, se bo izšolala za en poklic - slej kot prej bo lahko sama začela služit svoj denar.

Denar lahko zasluzis tudi brez poklica. Solo lahko koncas tudi z vecerno solo in si pridobis poklic. Edino kar se mi zdi res "razlicno" je bivanje v djaskem domu, ceravno bi bila dokaj starjesa od povprecnega prebivalca djaskega doma in ceravno imajo vzgojitelji nad njo dokaj drugacne ingerence , ker je punca polnoletna. Stvar je edino v " zacasno resenem stanovanjskem vprasanju", kar na trenutke izgleda podobno kot "zacasno reseno financno vprasanje" s prisobitvijo fiktivnega statusa in studentskih /djaskih napotnic.

Pri enem lenem 40letniku, ki bi lahko vse zgoraj napisano izkoristil, pa nisem tako optimistična. 

Nimam prav podatkov zakaj punca ni hodila v solo.... Sicer tudi 40 letnik je nekoc bil 18 letnik in v enaki morda situaciji kot ta deklica sedaj... pa ga sodimo dokaj drugace ker.. ima 40 let?

In ja, naš socialni sistem je preveč ohlapen - punca potrebuje pomoč ZDAJ in ne čez 1 teden, čez 1 mesec ali čez 8 mesecev. Potrebuje jo zdaj, ta trenutek. V obliki zavetja, pa kakšnega toplega obroka, pa v obliki opranih cunj, pa deke za pokrit čez noč. 

Ko nekdo potrebuje pomoc je vseeno ali ima 18, 8, 28, 38 ali 88 let... potrebuje jo zdaj. Zavetje, topli obrok,. oprane cunje in deke za cez noc potrebujes ne glede na starost ..., kar ne zmanjsuje njene potrebe, jo samo postavlja v drugacen kontekst.

Kakorkoli - če pogledam nazaj, sem bila sama pri 18tih šmrkava, da je groza. pri 20, 21 pa sem že začela razmišljat drugače in after all, sposobna poskrbeti sama zase.

Cas dozorevanja narekuje tudi okolica. Poznamo druzbe kjer so otroci kar krepko zreli dalec pred 18. letom starosti, ker so v to potisdnjeni, prisiljeni in ker tako narekujejo okoliscine. Zelo veliko je odvisno od osebnostnega tipa - ali se bos prepustil toku in cakal ali se bos postavil zase in se boril. In to nima veze s starostjo , ima veze z osebnostjo. Tudi 40 letniki o katerih generalno govorimo bi se vecinoma zmigali zase, ce bi morali. Stvar je zgolj v em ali si prisiljen ukrepati ali ne. In ko si "prisiljen" ali ukrepas alis e pustis utapljati. Smrkav ali ne.

Ne na zadnje je dejstvo, da poznamo samo delcek zgodbe. Deklica v tej zgodbi je presdstavljena kot popolnoma nemocno bitje, vendar je zmogla in premogla sama se se pred polnoletnostjo preseliti od oceta k materi. Samostojna odlocitev, pa zagotovo ji niso bili povsem neznani pogoji pri materi. Najemnisko stanovanje je nekdo placeval - ocitno mati, ker sama ni sluzila...V vsakem primeru ji nihce ne more dati "dobre" druzine in je ne more vrniti  v casu nazaj, da bi znova bila stara 14 v drugacnih pogojih, pa ce bi si to se kako zeleli.

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 31
22.10.2012 10:32:22   
gsatalema
Meni se dekle do neke mere smili. Bila je v nezavidljivi situaciji in se ni znašla najbolje,.. niti ni imela izbire. Tudi neke podlage in možnosti ni bilo, da bi lahko trezno razmislila (sicer letom primerno), in je tavala levo in desno, ter iskala boljšo rešitev. Ne smemo pozabit, da je najstnica, in v teh letih so še " običajni" otroci dosti bolj samosvoji, tako, da je še to ena stvar, ki je vplivala na vso dogajanje.Imela sem srečo, oz. ne, da sem spoznala nekaj takšnih punc in otrok....
In ti otoci se v našem svetu, ki se nam zdi kaj vse bi mi storili in kaj vse imamo na razpolago (tudi institucije) ne znajdejo najbolje in sploh ne vejo kje začet in kaj storiti, zato, da ne neredijo še slabše kot je in sploh ne naredijo NIČ, in tu je problem .Marsikdo ve za kakšne takšne primere in se raje obrne vstran in ne pomaga... tudi tu je mogoče vedel že kdo prej o celem dogajanju, pa nič... ker zakaj pa bi se ukvarjal z nekom,... če pa imam sam dovolj problemov....
Znima me še samo eno; kje so pa bili ves ta čas sorodniki in prijatelji obeh strani? Ti so verjetno tudi vedeli za nastalo situacijo in bi lahko kako pomagali deklici, sporočili zadevo na center (tudi anonimno)....
Sicer pa druga stran.... bo deklica lahko šla sama...

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 32
22.10.2012 10:41:59   
Tutan

Ne na zadnje je dejstvo, da poznamo samo delcek zgodbe. Deklica v tej zgodbi je presdstavljena kot popolnoma nemocno bitje, vendar je zmogla in premogla sama se se pred polnoletnostjo preseliti od oceta k materi. Samostojna odlocitev, pa zagotovo ji niso bili povsem neznani pogoji pri materi. Najemnisko stanovanje je nekdo placeval - ocitno mati, ker sama ni sluzila...V vsakem primeru ji nihce ne more dati "dobre" druzine in je ne more vrniti  v casu nazaj, da bi znova bila stara 14 v drugacnih pogojih, pa ce bi si to se kako zeleli.

Ja, to je res, da poznamo samo delcek zgodbe. Ampak nekdo jo je vzel pod svoje okrilje - in če gledamo iz strani tega starša njene prijateljice - občasno je bila deklica pri njih na kosilu, očitno je tudi v stiski, ker je posedala pred blokom. Divji najstniki imajo ponavadi za slabo obnašanje v ozadju en kup ''prijateljev'', ali je to fant, drugi divji otroci (in verjetno bi ta starš to divje obnašanje opazil, glede na to, da je njegova hči njena očitno edina prijateljica). Kakorkoli je že bilo prikazano - otrok (in ja, to je otrok) je mogel skozi hudo stisko - že to, da par dni posedaš pred blokom nekoga drugega, ne pa pozvoniš pri vratih (kar deluje precej bolj samozavestno, če prideš in pozvoniš) - izraža določeno stopnjo zbeganosti, nezaupanja v svet in v samega vase, stisko. Pri tem pa mi je skrajno moteče, da je mama to naredila komaj polnoletnemu otroku - kot da bi vedela, da bo potem še bolj v brezihodnem položaju. Pa saj si mama ni namislila kar iz danes na jutri se odselit, ne plačat kar nekaj položnic, da je otrok brez elektrike - sliši se načrtovano? Pa vsi kar pozabljate, da jo je oče tepel, da so se bratje in sestre obrnile proti njej. Punca je verjetno v stiski, čeravno ni bila najboloj zlat otrok ever.... user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 33
22.10.2012 11:14:01   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
...me spominja na uno znano zgodbo, ja, k smo bli mi mejhn smo vstali ob treh zjutraj, pa gnal smo žvino na pašo bosi, da smo u kravjekih stal, pol smo pa že ob petih štartal, k smo mel dve uri peš daleč šolo a ne, pa odlični smo bli vsi, pa čevlje smo mel z dratom zvezane.
No sicer smo pa vsi glih, eni tle drugi pa tam.

joooj, si me spomnil.. user posted image

http://www.youtube.com/watch?v=13JK5kChbRw

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 34
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?