Tutan -> RE: Žepnina: da ali ne? (16.10.2012 8:33:37)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil IZVIRNO SPOROČILO: nyna84 ... 1-2 €. Tako bi dobile delovne navade, pa še naučile bi se, da denar ne pade z neba, ampak ga je treba prislužiti. [sm=smiley1.gif] In da bodo delale samo če jim boš plačala. Evo, tehnofil, spet se s tabo ne strinjam. [sm=smiley36.gif] Moji imajo itak zadolžitve, in če želi kaj posebnega za kupit in dinarčke, se bo pa mral posebej potruditi. Tudi v službi je tako. Plačo dobi vsak, tisti, ki dela ali zabušava. Nagrado pa dobi samo tisti, ki se posebej potrudi. To ju jaz učim. Tako bi naj vsaj bilo, pustimo zdaj kršitelje zakonov z ene ali druge strani[sm=jezicek.gif] Torej moj odg. na vprašanje o žepnini je, ne. Dokler zanju skrbim, bosta dobila kar rabita in po mojih zmožostih, lahko povesta tudi svoje želje, ki jih bomo pa skupaj probali uresničiti. Imata pa vsak svoj šparovček, ki je namenjen za študij. Vsak euro, ki ga dobita gre v ta šparovček. Zadnjič je edino mali dobil 3 € in rekel, da pa to ne bi dal v šparovček, ker nam želi tokrat on kupiti sladoled. In začuda še ni bilo izsiljevanja in metanja ob tla takrat,ko česa ne moreta dobiti. Precej podobno, kot Paštetka. Edinole razlika je to, da mi dajemo na vezano vlogo (ja, nas je država zato tepla in smo spremenili vezano vlogo na babico) - gre pa tja ves denar od rojstnih dni, pa ko mu katera babi kaj da, pa otroški so šli gor, dokler so bili. Pa tudi, če študija ne bo (še) potrebno plačat, bo ta denar za stanovanje, pa če tudi bodo takrat dobri časi, da mu bova lahko midva BP plačevala stanovanje/študenta/whatever, bo pa ta denar lahko porabil recimo takrat, ko bo šel na svoje. Za popotnico. Mi je ljubše, kot pa da bi ves ta denar porabili za plastične igračke, ki se potem samo kopičijo. Drugače pa ja, pri nas imamo uvedeno žepnino kot tako. Ima svoje dolžnosti in konec meseca mu z možem dava denar (cca 5-10€, odvisno koliko drobiža se skriva v denarnicah). To si daje posebaj v šparovček (zdaj špara za namizni nogomet). Notri da tudi kovančke od miške, pa pač raznorazni drobiž, ki ga dobi (not mu mečem tudi bakrene, ki se mi valjajo po denarnici). Mi je ljubše, da razume, da se določene stvari morajo narediti (recimo pomaga lupit zelenjavo, odnese smeti, zloži čevlje, v svojo omaro odnese sveže cunje, posesa svojo sobo - pač čisto navadne delovne navade) - dejstvo je, da te stvari bo naredil tako ali drugače - lahko jih naredi, ko mu recimo rečem - mini, bova zdajle posesala - pa vzame sesalec pa posesa (cca 10min), ali pa se na smrt skregava, na koncu bo v vsakem primeru sesal, samo prvi način bo nagrajen, drugi pa ne (pa ne dajem mu za vsako sesanje denarja - samo konec meseca). V končni fazi bi recimo namizni nogomet dobil tudi od naju - mogoče za božička, pa tudi denar je v bistvu najin, tako da je tako vseeno, ali mu dam tisti denar ali ne - ampak je pa luštno videt, ko si da v šparovček, pa ko ga preštejeva, pa ko dobi domov kako reklamo, pa pogleda, koliko stane, pa koliko dinarčkov ima, pa koliko še rabi. Pač dobiva nek odnos do denarja - ne zapravi takoj, mu je jasno, da je treba za stvari kaj naredit, kaj prišparat, da denar ne pade iz neba. Pač nek OK odnos dobiva.
|
|
|
|