cilla
|
Pri nas (dva 9-mesečnika na kupu) je začelo pred kakim mesecem dogajat isto. Za si glavo odtrgat, spala do 23h , 24h, potem pa jok, neutolažljiv, neskončen,... En od mojih dveh je v takih epizodah postal še agresiven (brcal, praskal...) Pa tudi čez dan nista hotla več spat, jima je bilo vse preveč zanimivo in sta se prav borila proti spancu. Sem brskala, spraševala pri naši P,... menda je to pogosto tam okoli 9 mesecev, ker jim telesno in v glavi začne več dogajat. Nočni jok so sanje, ko predelujejo dnevne dogodke. Pediatrinja na med.over.net za tak krčevit jok svetuje otroka čim hitreje, a nežno zbuditi do popolne budnosti in potem uspavati nazaj. Pa vsi poudarjajo, da bolj ko so utrujeni, ko gredo spat, slabše bo ponoči. Pri nas gre na bolje. Smo pa: premaknili uro za spanje za skoraj eno uro (namesto ob 7h ju začnega rihtat za spat ob 6h), čez dan, ko nikakor nočeta več spat v postelji, ju dam takoj, ko vidim, da sta utrujena, v voziček in pač delam kilometre, da le nekaj odspita. Pa 15 minut je 15 minut, boljš kot 0 minut spanja. Ko vidim, da sta že precej utrjena, ampak še ne na tisti točki, da mi bosta zaspala, ju dam na "time out". Ker znorita, če ju vzamem v naročje in skušam ujčkat, ju pač naštimam v pol ležeči položaj na kak povšter, jima dam v roke igračo, ki ne piska, ne ropota... ampak neki, da ju zamoti, da se ne prevalita ravno takoj spet na trebuh in gas. Ni ravno tako izi kot prej, ko sva ju položila v posteljo in šla iz sobe, se morda vrnila delat red 1x ali 2x in sta zaspala, poleg tega da je vsaj eden od njiju večinoma prespal noč. A je BISTVENO bolje. Pa postavila sem si prioritete - bolj pomembno mi je, da zvečer zaspita, bomo že kasneje spet začeli z disciplino in s tem, da morata sama zaspati v svoji postelji. Trenutno pač en zaspi med stiskanjem v očijevem objemu, drugega pa jaz čoham po glavi ali ob bolj hiper večerih uspavam v naročju. Od tistega, da sem ustajala na 30 do 40 minut smo prišli do tega, da recimo spita do polnoči ali enih, dobita flaško in se naslednjič zbudita proti jutru (med četrto in šesto), ko dobita še eno flaško. Tudi nočno flaškanje bomo odvajali kasneje, zdaj mi je glavno, da spimo. Vsi štirje.
|