|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Starševsko nadomestilo 90% ali 100%?
24.9.2012 18:30:50   
Katy78

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Katy78,
ne spomnim se, da bi kdaj posebej obveščala CSD o rojstvu otroka, razen, ko je bilo potrebno dokazati upravičenost do podaljšanega porodniškega dopusta zarad nedonošenčka.

Praviloma se oddaja enotna vloga, nato oni pred iztekom prve odločbe po uradni dolžnosti preverijo podatke v bazah (da se je otrok rodil in kdaj) in izdajo še drugo odločbo.

ne, Katy78,
nikjer na vlogi S1 to ne piše, prav tako ne v odločbah; CSD po uradni dolžnosti spremlja določene zadeve, če ne prej, v dnevih pred iztekom porodniškega dopusta preveri podatke o rojstvu otroka in izda drugo odločbo - zato pa imajo vzpostavljen računalniški dostop do uradnih evidenc

CSD moraš samo sporočiti podatke, do katerih oni nimajo dostopa oz. bi bilo nerealno pričakovati, da bodo vsakodnevno spremljali spremembe, npr. da se boš zaposlila, da si dolgotrajno zbolela, da je otrok ali mama umrl
Ja, je treba sporočiti, tudi na sami vlogi je navedeno, imaš pa za to čas vse do nastopa dopusta za nego in varstvo.

pa saj moraš oddati S1 in S1/1 in na tej izrecno piše, da jih moraš o rojstvu obvestiti.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 26
24.9.2012 22:16:33   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: mamica deklicam

če vprašate mene, bodo odločili, da velja po zakonu. Tako da bodo obračunavali po novem zakonu. Zelo močno upam, da se motim, a država nas oklesti, kjer se le da. In bodo hitro preračunali, kaj je za njih bolj ugodno.

Da vam povem moj primer. Sama sem letos zaključila porodniško 7.1. A ker velja od 1.1. nov zakon, so mi lepo povozili staro odločbo za otroški dodatek in mi nov dodatek dali takega, kot da sta moji obe hčerki v vrtcu. A imam drugo doma. Sem se pritožila in je šla moja pritožba naprej na ministrstvo, kjer so jo zavrnili. In zaradi 7 dnevov porodniške sem vsak mesec ob 13,4 eure. Mogoče se kateri zdi malo, meni je pa veliko, sploh ker sem sedaj že tri mesece brez službe. Nič pa ne morem narediti glede povišanja otroškega in znižanja vrtca za prvo dokler mi nadomestilo iz zavoda ne poteče. Za to pa verjetno same veste, da ni veliko.

s kakšno obrazložitvijo so ti zavrnili pritožbo? Kaj ima tvoja porodniška z OD?

(odgovor članu mamica deklicam)
Neposredna povezava do sporočila: 27
24.9.2012 22:27:38   
petea
katy78,
očitno sem res preveč površno brala vloge user posted image

in pa nikoli nisem posebej obveščala CSD o rojstvih, kar sem komunicirala z njimi, se je bolj kot ne tikalo samo oddaje vlog (npr. za porodniško, OD ipd.); ostalo so uredili in preverili sami

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 28
27.9.2012 9:12:10   
mami2b
user posted image

Danes po pošti prispela nova odločba popravljena na 100%. Jupi user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 29
27.9.2012 10:58:25   
mamica deklicam

če vprašate mene, bodo odločili, da velja po zakonu. Tako da bodo obračunavali po novem zakonu. Zelo močno upam, da se motim, a država nas oklesti, kjer se le da. In bodo hitro preračunali, kaj je za njih bolj ugodno.

Da vam povem moj primer. Sama sem letos zaključila porodniško 7.1. A ker velja od 1.1. nov zakon, so mi lepo povozili staro odločbo za otroški dodatek in mi nov dodatek dali takega, kot da sta moji obe hčerki v vrtcu. A imam drugo doma. Sem se pritožila in je šla moja pritožba naprej na ministrstvo, kjer so jo zavrnili. In zaradi 7 dnevov porodniške sem vsak mesec ob 13,4 eure. Mogoče se kateri zdi malo, meni je pa veliko, sploh ker sem sedaj že tri mesece brez službe. Nič pa ne morem narediti glede povišanja otroškega in znižanja vrtca za prvo dokler mi nadomestilo iz zavoda ne poteče. Za to pa verjetno same veste, da ni veliko.

s kakšno obrazložitvijo so ti zavrnili pritožbo? Kaj ima tvoja porodniška z OD?

Obrazložitev je bila, da mi ne pripada povišnajne OD za 20% za drugega otroka, ki ni v vrtcu, ker sem imela takrat porodniško nadomestilo (nego in varstvo otroka). Ker je šel v veljavo nov zakon in so se OD potem upoštevali pri vseh drugih odločbah (npr.vrtec za prvo hčerko), so oni enostavno povozili prejšno odločbo o OD, ki je veljala do konca januarja. Imela sem porodniško do 7.1., z 8.1 sem šla v službo. In ker nove odločbe veljajo s 1.1. in takrat sem imela nego in varstvo otroka, je to za njih da mi ne pripada. Pritožit se ne bi mogla več, ednino če bi šla na socialno sodišče, a hvalal lepa, rajši požrem in sem ob 13,4 eure.

Bodo pa letos dobivali polno papirjev. Seveda si jih bom skopirala, da se kakšen ne bo slučajno zgubil. V decembru oddal sedaj kar skupaj za vrtec in OD. Takoj januarja pa spremembo, ker mi zavod za zaposlovanje poteče 29.12. in moraš javit v osmih dneh. IN mojemu referentu bom dihala za ovratnik. Je moški in ne dela nič, oziroma zelo zelo malo. Nadomešča eno, ki je na porodniški in lepo plačo vleče.

Oprostite vsem, da sem to napisala tu, a ko vidim kakšne krivice se dogajajo na centrih za socialno delo, mi je kar malo dvignilo pritisk. Naj se držijo zakonov, ne pa da moramo mi vse prebrati in preveriti, če delajo prav.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 30
27.9.2012 10:59:07   
mamica deklicam

IZVIRNO SPOROČILO: mami2b

user posted image

Danes po pošti prispela nova odločba popravljena na 100%. Jupi user posted image

ČESTITAM

(odgovor članu mami2b)
Neposredna povezava do sporočila: 31
27.9.2012 11:40:31   
petea

Obrazložitev je bila, da mi ne pripada povišnajne OD za 20% za drugega otroka, ki ni v vrtcu, ker sem imela takrat porodniško nadomestilo (nego in varstvo otroka). Ker je šel v veljavo nov zakon in so se OD potem upoštevali pri vseh drugih odločbah (npr.vrtec za prvo hčerko), so oni enostavno povozili prejšno odločbo o OD, ki je veljala do konca januarja. Imela sem porodniško do 7.1., z 8.1 sem šla v službo. In ker nove odločbe veljajo s 1.1. in takrat sem imela nego in varstvo otroka, je to za njih da mi ne pripada. Pritožit se ne bi mogla več, ednino če bi šla na socialno sodišče, a hvalal lepa, rajši požrem in sem ob 13,4 eure.
...

se opravičujem, ampak ne razumem popolnoma zadeve;

- če se je tebi 7.1. iztekla porodniška, otroka pa imaš doma, so ti od 8.1. dolžni upoštevati 20 % višji OD -> prva odločba (za OD, ZPV) se na določen datum (mislim, da v tvojem primeru s 1.2.) razveljavi, nato vse (OD, ZPV) preračunajo na novo

- saj veljavnost odločbe ni zacementirana na določeno obdobje;
spremembe, ki vplivajo na izračun (obiskovanje vrtca, sprememba zaposlitve ...), je potrebno upoštevati in dolžni so narediti nov preračun ter izdati odločbe z drugačnim časom veljavnosti

P.S.: Zakaj pa ne daš sedaj vloge še enkrat zdaj?

Neposredna povezava do sporočila: 32
27.9.2012 11:44:30   
mami2b
mamica deklicam,

enostavno ne razumem, zakaj so ti tako naredili, sej imaš dokaze, da imaš samo enega otroka v vrtcu. In OD res nima nič veze s porodniško.

Kar pa se pritožb tiče - jaz sem tudi mislila, da ne bo nič iz vsega, ker je pritožbeni rok potekel. Vendar je bila njihova napaka in očitno se da vse zrihtat.

A kot smo ugotovile, očitno lahko dela vsak po svoje, dokler se nekdo ne pobuni user posted image

Jaz tudi še čakam odločbo o OD in za vrtec, tokrat vse natančno preverim in se pravočasno pozanimam.

Neposredna povezava do sporočila: 33
27.9.2012 11:48:14   
mami2b
saj veljavnost odločbe ni zacementirana na določeno obdobje;
spremembe, ki vplivajo na izračun (obiskovanje vrtca, sprememba zaposlitve ...), je potrebno upoštevati in dolžni so narediti nov preračun ter izdati odločbe z drugačnim časom veljavnosti

P.S.: Zakaj pa ne daš sedaj vloge še enkrat zdaj?

Točno to, pri nas v vrtcu povsod visijo obvestila csd-ja, da smo dolžni kakršnokoli spremembo sporočiti v 8.dneh. In potem izdajo novo odločbo.

(odgovor članu mami2b)
Neposredna povezava do sporočila: 34
27.9.2012 12:10:57   
mamica deklicam
Sem tudi že sama mislila oddati novo vlogo a so mi na centru povedali, da mi je ne bi upoštevali, ker mi ta velja do konca leta. Oddala sem v juliju spremembo, ker sem izgubila službo, a so mi tudi to zavrnili. Tako, da ne vem več kako in kaj. Ko sem dobila to končno odločbo iz ministrstva, je bilo zraven en list, na katerem je pisalo, da se lahko temu denarju tudi odpovem (tej odločbi). Kakor sem jaz zastopila kar je bilo napisano, da če pred pretekom odločbe oddam novo, mi lahko sploh vse ukinejo. Pa potem rajši nisem šla več šarit, ker bolje da imam vsak mesec 125,78 eurov otroškega namesto 139.6 eura, kakor da mi še to ukinejo. V naši občini dajo za vsakega otroka, ki do 3 leta ni vpisan v vtrec, mesečno subvencijo 103,1 eura. Tako, da vsaj nekaj dobivam. Pa tega denarja niti ne vidim, ker mi banka trga za kredit za hišo, ki sva jo tudi z muko kupila. SAMA, NI NOBEDEN KAJ ZRAVEN DAL! Ker oba izhajava iz delavske družine.

Ko sem bila v začetku julija v CSD, me je neka njihova sodelavka tako nahrulila, da vam povem sem se zjokala nato v avtu. Nikoli v življenju nisem žicala za noben denar, počutila sem se pa ravno tako, kot da nočem delati in bi samo rada na račun otrok živela.

Baje lahko oddaš samo denarne spremembe. Zato dam lahko šele takrat spremembo, ko mi poteče nadomestilo.

p.s. lahko pa da so me okoli prinesli. Sedaj je itak že skoraj konec leta, pa naj imajo tiste eure, so že nekako prebrodili

< Sporočilo je popravil mamica deklicam -- 27.9.2012 12:13:07 >

(odgovor članu mami2b)
Neposredna povezava do sporočila: 35
27.9.2012 12:20:03   
petea
mami2b,
čestitke za uspešno pritožbo user posted image

mamica deklicam,
tisti P.S.: (P.S.: Zakaj pa ne daš sedaj vloge še enkrat zdaj?) ti predlagam, če res ni načina, da dosežeš popravo za nazaj -> morda bodo na novo vlogo naredili pravi izračun;

oz. ko sedaj ponovno prebiram tvoje pisanje, so ti oni verjetno čisto korektno zavrnili pritožbo na stanje 1.1.; morda se sliši čudno, a ti bi verjetno morala dati januarja še enkrat vlogo zaradi zaključka tvoje porodniške - tako birokratski, kot so naši uradniki, pa te noben ni na to opozoril, da bi bilo zate dobro, da bi v mesecu januarju oddala vlogo v tvojo korist (oz. sporočila, da bo otrok doma), kaj šele, da bi po uradni dolžnosti preverili stanje glede vrtca in izdali nove odločbe - vam v prid user posted image

morda pa bi ti morali izdati novo odločbo po uradni dolžnosti - malo preglej zakonodajo

(odgovor članu mami2b)
Neposredna povezava do sporočila: 36
27.9.2012 14:23:34   
mamica deklicam
petea

imaš prav, jo bom vseeno še enkrat oddala, pa če ne, drugače bom vsaj nekaj mesecev prav dobivala. Odločbo sem takrat dobila sredi marca in mi niti na kraj pameti ni prišlo, da bi jo recimo vmes še enkrat oddala. Ko sem se takrat pritožila, sem dobila odgovor iz strani CSD, da je moja pritožba upravičena in so vso dokumentacijo poslali na ministrstvo. Potem je iz njihove strani prišlo konec junija odgovor, da nisem upravičena.

Tisti mesec sem bila z moralo na psu. Zaključevali so se zadnji dnevi v službi, od pošiljanja novih prošenj nobenega odgovora ali pa negativni, potem ta dopis iz ministrstva...
pa vržeš puško v koruzo in pustiš vse na miru

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 37
27.9.2012 22:20:47   
petea

Sem tudi že sama mislila oddati novo vlogo a so mi na centru povedali, da mi je ne bi upoštevali, ker mi ta velja do konca leta. Oddala sem v juliju spremembo, ker sem izgubila službo, a so mi tudi to zavrnili. Tako, da ne vem več kako in kaj. Ko sem dobila to končno odločbo iz ministrstva, je bilo zraven en list, na katerem je pisalo, da se lahko temu denarju tudi odpovem (tej odločbi). Kakor sem jaz zastopila kar je bilo napisano, da če pred pretekom odločbe oddam novo, mi lahko sploh vse ukinejo. Pa potem rajši nisem šla več šarit, ker bolje da imam vsak mesec 125,78 eurov otroškega namesto 139.6 eura, kakor da mi še to ukinejo. V naši občini dajo za vsakega otroka, ki do 3 leta ni vpisan v vtrec, mesečno subvencijo 103,1 eura. Tako, da vsaj nekaj dobivam. Pa tega denarja niti ne vidim, ker mi banka trga za kredit za hišo, ki sva jo tudi z muko kupila. SAMA, NI NOBEDEN KAJ ZRAVEN DAL! Ker oba izhajava iz delavske družine.

Ko sem bila v začetku julija v CSD, me je neka njihova sodelavka tako nahrulila, da vam povem sem se zjokala nato v avtu. Nikoli v življenju nisem žicala za noben denar, počutila sem se pa ravno tako, kot da nočem delati in bi samo rada na račun otrok živela.

Baje lahko oddaš samo denarne spremembe. Zato dam lahko šele takrat spremembo, ko mi poteče nadomestilo.

p.s. lahko pa da so me okoli prinesli. Sedaj je itak že skoraj konec leta, pa naj imajo tiste eure, so že nekako prebrodili

- vsaka odločba velja do izteka oz. manj, če pride do sprememb, ki vplivajo na izračune -> ko si začela hoditi v službo in je otrok izpolnjeval pogoje za obiskovanje vrtca, je prišlo do spremembe, ki vpliva na izračun -> bi morali upoštevati 20 % zvišanje

- julija so ti zavrnili, ker si na zavodu za zaposlovanje še dobivala nadomestilo -> od takrat, ko boš ostala brez nadomestiila (torej brez dohodkov), javiš spremembo in morajo spet na novo preračunati prihodke družine (v obračunu več ne smejo upoštevati tvojih plač, ampak samo od tvojega partnerja ter premoženje družine)
niso se prinesli naokrog, saj še vedno imaš dohodke, čeprav nižje; v mesecu, ko se ti pa nadomestilo izteče, pa le odddaj spremembo vloge (in vpiši še podatek, da en otrok ne obiskuje vrtca)

- tega dopisa ministrstva ne bom komentirala, saj upam, da je prišlo do nesporazuma glede dopisa; samo zato, ker si dala vlogo in pritožbo, ni to noben utemeljeni ali upravičen razlog, da bi ti odvzeli OD oz. da bi ti zaradi tega ob naslednji oddaji vlogo zavrnili

- besedni ''napadi'' uslužbencev so lahko zelo neprijetni, verjamem - a letos so zagotovo tudi oni verjetno precej izčrpani od vsega tega dogajanja; je težko, neprijetno, a verjetno ni bilo mišljeno osebno (verjetno še ni bila na dopustu)

žal je marsikje tako, da moraš biti o določenih zadevah bolje informiran kot uradniki, da dosežeš svoje

samo preveč je vsega, enostavno se ne da spremljati vseh zadev

< Sporočilo je popravil petea -- 27.9.2012 22:21:30 >

Neposredna povezava do sporočila: 38
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?