ronja -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (9.9.2012 13:09:46)
|
Pri vsaki operaciji, kjer bi bilo možno, bi se odločila za spinalno analgezijo. Razlog: možgani ostanejo neprizadeti in so lahko polno pri stvari, manj stranskih zapletov in če so, so manj hudi. Pri porodu bi želela bit prisotna (zavestna), tudi če bi bil pač cr. Kar se tiče izbiranja: ja, imaš vedno na izbiro (vsaj v Lj. pravijo, da ja), ker pri cr mora bit vedno anasteziolog zraven in vsak anasteziolog ti bo rajši dal spinalno, ker ima ta veliko manj zapletov in so samo veseli, če se tako odločiš. Epiduralna je pa optional - to je za ženske, ki bi lahko rodile normalno, brez vsega, ker ne rabijo operacije in zato je možna samo, kadar je anasteziolog prost (v LJ), to pa ni pogosto, ker so pač iskana roba (imamo pač ugrenco, nimaš kaj...) Pri tebi anasteziolog bo, to je operacija, je napovedana, tako da točno vejo, da bo tam takrat pa takrat anasteziolog in si lahko ziher, da se boš lahko zmenila po svoje, samo povej jim, večinoma so zelo veseli, če si želiš spinalne. Je pa res, da če bo anastezist/ka utrujen/a, te mogoče večkrat špiknejo, predno zadanejo, (mene so takrat 9x, ampak to je bil baje rekord, ker je anastezitka delala res že dolgo brez prestanka in brez kosila in so se ji že malo tresle roke, če moraš na operacijo, pač nimaš glih izbire, pri tebi je to napovedana in ne urgentna operacija in bo anastezist sigurno bolj spočit, sploh če bo to ponedeljek:) ampak meni se zdi, da vseeno odtehta (cost-benefit se ti pokrije;). Celo operacijo si lahko čisto zavestna, ne spiš in spremljaš dogajanje (ok, videt ne moreš, razen če ma zdravnik očala, potem se v šipcah vse vidi, hehe:), ampak slišiš vse, slišala boš svojega otroka, ko bo prvič zajokal... Ma, meni je to fajn. Sicer sem rodila vsakič naravno, ampak sem mela spinalno 2x in je fajn stvar (samo ne preveč pit predno greš na operacijo ker po njej nekaj časa ne moreš lulat, tišči te pa - senzorika se prej povrne kot motorika). Če je cr urgentni, potem nimaš izbire, ker se mudi in te samo zaspijo, da je vse skup v 1 minuti fertig, ker spinalna nekaj časa traja, da pripravijo in da prime, splošna je pa tiktak (tudi že sprobano;). Splošna je bila meni sicer fajn, ker si tako fino zafiksan, meni se je ful dogajalo, samo ni pa to glih najbolj zdravo in možgani so moja močna točka, tak da tu se nočem zezat... Če se da, torej rajši spinalno. Str. učinki so lahko pri obeh, glavobole imajo po splošni večkrat, itd... Meni je sicer fajn, da vem, kaj se dogaja med operacijo. Saj je hecno, ko slišiš, kako kirurg kolne, ampak mene to ni nikoli motilo, mi je bilo smešno, ker pozabijo,d a si tam in je fajn slišat vse tako, kot delajo sicer:D. In v bistvu sem slišala tudi kaj pametnega, recimo da mam zelo močne kosti in ne bom mela nikoli osteoporoze:D. Pa da mu ni jasno, kako se je to sploh lahko zlomlo, da je moral bit to res en hud šus. Je pa res, da moraš bit človek za to - ene ful moti, če slišijo, da jim vrtajo luknjo v kost[sm=jezicek.gif], večina tudi ne bi hotela videt vrtalnega stroja, s katerim to delajo, meni je pa zanimivo in fascinantno. Krvi sem pa jaz več zgubila med naravnim porodom kot med operacijo... Vso srečo!
|
|
|
|