napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

darchy82 -> napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (3.9.2012 21:25:57)

Pozdravljene [sm=smiley1.gif]
Ker se počasi bliža moj PDP in ker bom rodila z napovedanim carskim rezom, me zanima, kakšno je vaše mnenje glede tega, ali je bolje roditi v splošni anesteziji ali v spinalnem bloku? Pa kakšne so vaše izkušnje? Prvič sem imela splošno anestezijo. Rodila bom pa v LJ.

emaa -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (3.9.2012 22:01:28)

2x rodila s CR v LJ, obakrat sem se odločila za spinalno analgezijo.

darchy82 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (4.9.2012 14:45:08)

Pa si se sama lahko odločila za to, da imaš spinalno oziroma ali je vedno na voljo, glede na to, da je že z epiduralno v LJ velikokrat problem?

emaa -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (4.9.2012 16:52:31)

sama sem se odločila, za CR itak rabiš anestezista, zdaj pa, če mu rata kanal vstavit.

hubi -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (4.9.2012 18:31:39)

Obakrat splošno, prvič avtomatsko, drugič po izbiri.

emaa -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (4.9.2012 19:32:40)

Prvi je bil v nedeljo popoldne/zvečer, so mi ga po ne vem kolikem času popadkov sami ponudili, ko sem prej spraševala (med tednom, ko naj bi imela CR, pa se je porod začel prej), je bilo pa kompliciranje glede spinalne do nezavesti

darchy82 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 8:58:04)

Predvidevam, da raje delajo v splošni, če so take komplikacije? Saj verjetno ti na posvetu kaj razložijo glede tega? Jst sploh ne vem, kako bi se odločila, ker prvič me je v splošni najbolj to motilo, da sem prvi dan nekaj ur k sebi prihajala po operaciji, ker sem bila še od poroda ful utrujena (prvič sem imela urgentni CR) in ni bilo pravega feelinga, ker sem hčerko prvič videla šele po nekaj urah. Zato zdaj razmišljam o spinalni, če bom imela to možnost. Me je pa seveda tud tega mal strah, ker ne vem kako poteka vse skupaj [sm=zmeden.gif]

emaa -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 9:04:41)

Ni sile, niti ni komplikacij, sam niso vse primerne kandidatke baje. V drugo sem morala pač prej na priprave na CR, pa sem pol v porodni povedala babici, da želim spinalno. Ni bilo problema. te zrihtajo, naštimajo urinski kateter. POl greš v operacijsko, da injekcijo v hrbtenico (ni sile), pol pa dosti hitro ne čutiš. Čutila sem mal pritiska ne vem kako naj rečem, ko pač vzame otroka ven, da bi bolelo pa ne. Meni je bilo fino, kaki dve uri potem še ne moreš nog premikat, potem lahko, vstaneš pa 24 ur po posegu, zato ker drugače lahko pride do hudih glavobolov. Takoj slišiš otroka zajokat, ga zavijejo in ti ga prinesejo h glavi, da ga lahko poljubčkaš, potem ga odnesejo partnerju, da ga skupaj z babico zrihta. Pol ga pa spet k sebi dobiš. Pa res je skoz si priseben, lahko se crkljaš in občuduješ malo bitje.

fjonda -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 11:24:54)

Sigurno je lepše, če si kljub CR "pisotna in prisebna". Jaz sem sicer imela splošno, ker je bil porod in popdaki na višku, tako da druga možnost sploh ni prišla v poštev, si pa res cel prvi dan malce odsoten. Jaz sem bila fajn šfrknjena še zvečer, pa sem imela CR dopoldan. Pa cartaš se ne, pa dojiš tudi ne... V Izoli pa drugače spodbujajo mamice, da naj se v primeru napovedanega CR odločijo za spinalno.

Čili 1 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 12:13:45)

Moja izkušnja s carskim rezom v bloku je zelo slaba, ker mi vse skupaj ni dobro prijelo in sem zato med posegom čutila neznosne bolečine v trebuhu. Hkrati mi je močno padel krvni tlak med posegom in ko mi je anasteziolog dal nekaj, za uravnati tlak, sem dobila tak glavobol, kot še nikoli v življenju. Že med posegom sem tudi bruhala. Po posegu pa še vedno glavobol, slabost, mrzlica, motnje vida (na levo oko sem videla ogromno črno piko). Never again. Otročka po posegu nisem bila sposobna niti pogledati, kaj šele prijeti, božati, dojiti...

darchy82 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 12:36:37)

Hvala vam za vaša mnenja.

Čili 1 ravno zaradi takih primerov imam jst malo pomisleke glede spinalne, pa tudi če gre slučajno med operacijo kaj narobe vse slišiš kaj se zdravniki pogovarjajo in lahko verjetno kar malo na psiho udari. Mi je pa res veliko do tega da bi otročka videla takoj ko se rodi in da nisem še nekaj ur po operaciji vsa boga in zaspana.

emaa, kako pa zgleda tole s katetrom? A to kaj boli, če ti ga vstavljajo preden ti dajo injekcijo?

Zgleda da so v vsakem primeru plusi in minusi, tako da se je treba pač nekako odločit. Sicer pa itak še ne vem, če bom primerna kandidatka za spinalno.

emaa -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 13:19:45)

Vstavljanje katetra ne boli, Čili 1 a jim nisi nič povedala, saj pred pričetkom pritisnejo, vprašajo, če še kaj čutiš, da ne začnejo, če zadeva ni prijela. Ja slišiš celo debato, prvič sem jaz imela s Pušenjakom debato. Ker vsako telo reagira drugače, v večini primerov pa ni težav, ne moreš vedet kako bo s tabo. Na pripravi na CR mal povprašaj, sicer pa ti bo tudi anesteziolog povedal a lahko al ne.

Čili 1 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 17:31:30)

IZVIRNO SPOROČILO: emaa

Čili a jim nisi nič povedala, saj pred pričetkom pritisnejo, vprašajo, če še kaj čutiš, da ne začnejo, če zadeva ni prijela.

Ja so me spraševali in nog nisem mogla premikat in vse ostalo...ampak ko so zarezali, je rahlo zaskelelo, ko pa so mi začeli po trebuhu delat, me je pa grozno začel bolet in sem zastokala, da ne bom zdržala in pol mi pade tlak, pol so mi pa dodali še nekaj drugega, ker nisem več čutla in se zavedala vsega. Tko po delčkih, sem pa slišala jok in pol sestro, ko mi je pamžeka prinesla h obrazu, jst sem bla pa čist frtik. Smola pač, kaj čmo.

Matkurja -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (5.9.2012 21:23:41)

Imela sem spinalno v Postojni in je blo fajn, razen da mi je postalo slabo, ko so mi dovajali zdravilo. En del se ne spomnim. Sem pa videla sinka takoj, ko se je rodil, pa dragi me je držal za roko. Če bi spet imela napovedan CR, bi se spet odločila za spinalno.

_martina -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (6.9.2012 8:47:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Matkurja

Imela sem spinalno v Postojni in je blo fajn, razen da mi je postalo slabo, ko so mi dovajali zdravilo. En del se ne spomnim. Sem pa videla sinka takoj, ko se je rodil, pa dragi me je držal za roko. Če bi spet imela napovedan CR, bi se spet odločila za spinalno.

Enako.
Slabo mi pa ni bilo nič. Res je, da sem vmes izgubila precej krvi (ampak ne zaradi spinalne) in se ne spomnem nič, ko so me dali ven na hodnik. Vem samo, da so mi dali malega v naročje.

honey -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (7.9.2012 8:39:11)

No, jaz sem tudi ena tistih, ki imam napovedan CR. V 1. nosečnosti sem imela CR z epiduralno v Postojni, v 2. nosečnosti pa v splošni v Lj. Zdaj, v 3. nosečnosti, grem spet v Postojno na epiduralno. Moram reči, da sploh ni primerjave. Po splošni sem bila zadeta kot mamba, bolelo me je prvih nekaj ur kot 100 [sm=hudicek1.gif], okrevanje po narkozi je bilo grozno, v glavnem nikoli več. Po epiduralni v Postojni pa sem bila kot rožica. Res pa je, da sem se prej že orng namučila, preden so mi naredili CR, tako da sem takrat, ko so mi dali otroka v naročje, že spala. Tako da upam, da bo zdaj, v 3., šlo bolje [sm=smiley1.gif]

manna -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (8.9.2012 16:52:36)

Jaz sem imela splošno anestezijo, pa sem kljub temu že eno uro po posegu dojila, vstala isti dan, drugi dan že hodila na wc sama, peti dan šla domov brez težav. Tudi takoj po posegu sem bila budna, sicer zelo omotična, ampak čist prisebna, takoj sem telefonirala, se pogovarjala... Tako da - ni nujno da če imaš splošno, ne moreš takoj dojit in cartat dojenčka.
Sicer sem dolgo razmišljala ali bi vzela spinalno, ampak je nisem ravno zato, ker sem od nekaterih slišala da lahko zelo boli ko otroka jemljejo ven, da je čudno poslušati kako se osebje pogovarja medtem ko te režejo in da dojenčka nato itak samo za hipec vidiš.

darchy82 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (9.9.2012 8:14:31)

No, sej jst sem tud že takoj po porodu dojila, ampak prve tri dni itak nisem imela mleka. Pa prvi večer so nas vse "naterali" da moramo vstat in it na wc, tako da sem že takoj začela počasi vstajat in hodit naokoli. Domov sem šla pa četrti dan in sem bila že zelo v redu, edino res ni bilo ta pravega občutka, ob porodu ker sem bila cel dan čist izmučena, ker so me pred tem zelo namatrali (ker sem imela urgentni CR), pa še pred tem dva dni nisem spala [sm=smiley29.gif]. Sicer se pa itak bližajo moje priprave na CR, pa jih bom še malo v P povprašala [sm=smiley2.gif]

ronja -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (9.9.2012 13:09:46)

Pri vsaki operaciji, kjer bi bilo možno, bi se odločila za spinalno analgezijo. Razlog: možgani ostanejo neprizadeti in so lahko polno pri stvari, manj stranskih zapletov in če so, so manj hudi. Pri porodu bi želela bit prisotna (zavestna), tudi če bi bil pač cr.

Kar se tiče izbiranja: ja, imaš vedno na izbiro (vsaj v Lj. pravijo, da ja), ker pri cr mora bit vedno anasteziolog zraven in vsak anasteziolog ti bo rajši dal spinalno, ker ima ta veliko manj zapletov in so samo veseli, če se tako odločiš.
Epiduralna je pa optional - to je za ženske, ki bi lahko rodile normalno, brez vsega, ker ne rabijo operacije in zato je možna samo, kadar je anasteziolog prost (v LJ), to pa ni pogosto, ker so pač iskana roba (imamo pač ugrenco, nimaš kaj...) Pri tebi anasteziolog bo, to je operacija, je napovedana, tako da točno vejo, da bo tam takrat pa takrat anasteziolog in si lahko ziher, da se boš lahko zmenila po svoje, samo povej jim, večinoma so zelo veseli, če si želiš spinalne.

Je pa res, da če bo anastezist/ka utrujen/a, te mogoče večkrat špiknejo, predno zadanejo, (mene so takrat 9x, ampak to je bil baje rekord, ker je anastezitka delala res že dolgo brez prestanka in brez kosila in so se ji že malo tresle roke, če moraš na operacijo, pač nimaš glih izbire, pri tebi je to napovedana in ne urgentna operacija in bo anastezist sigurno bolj spočit, sploh če bo to ponedeljek:) ampak meni se zdi, da vseeno odtehta (cost-benefit se ti pokrije;). Celo operacijo si lahko čisto zavestna, ne spiš in spremljaš dogajanje (ok, videt ne moreš, razen če ma zdravnik očala, potem se v šipcah vse vidi, hehe:), ampak slišiš vse, slišala boš svojega otroka, ko bo prvič zajokal... Ma, meni je to fajn. Sicer sem rodila vsakič naravno, ampak sem mela spinalno 2x in je fajn stvar (samo ne preveč pit predno greš na operacijo ker po njej nekaj časa ne moreš lulat, tišči te pa - senzorika se prej povrne kot motorika).

Če je cr urgentni, potem nimaš izbire, ker se mudi in te samo zaspijo, da je vse skup v 1 minuti fertig, ker spinalna nekaj časa traja, da pripravijo in da prime, splošna je pa tiktak (tudi že sprobano;). Splošna je bila meni sicer fajn, ker si tako fino zafiksan, meni se je ful dogajalo, samo ni pa to glih najbolj zdravo in možgani so moja močna točka, tak da tu se nočem zezat... Če se da, torej rajši spinalno. Str. učinki so lahko pri obeh, glavobole imajo po splošni večkrat, itd...

Meni je sicer fajn, da vem, kaj se dogaja med operacijo. Saj je hecno, ko slišiš, kako kirurg kolne, ampak mene to ni nikoli motilo, mi je bilo smešno, ker pozabijo,d a si tam in je fajn slišat vse tako, kot delajo sicer:D. In v bistvu sem slišala tudi kaj pametnega, recimo da mam zelo močne kosti in ne bom mela nikoli osteoporoze:D. Pa da mu ni jasno, kako se je to sploh lahko zlomlo, da je moral bit to res en hud šus. Je pa res, da moraš bit človek za to - ene ful moti, če slišijo, da jim vrtajo luknjo v kost[sm=jezicek.gif], večina tudi ne bi hotela videt vrtalnega stroja, s katerim to delajo, meni je pa zanimivo in fascinantno.

Krvi sem pa jaz več zgubila med naravnim porodom kot med operacijo...

Vso srečo!

darchy82 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (9.9.2012 14:30:17)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Pri vsaki operaciji, kjer bi bilo možno, bi se odločila za spinalno analgezijo. Razlog: možgani ostanejo neprizadeti in so lahko polno pri stvari, manj stranskih zapletov in če so, so manj hudi. Pri porodu bi želela bit prisotna (zavestna), tudi če bi bil pač cr.

Kar se tiče izbiranja: ja, imaš vedno na izbiro (vsaj v Lj. pravijo, da ja), ker pri cr mora bit vedno anasteziolog zraven in vsak anasteziolog ti bo rajši dal spinalno, ker ima ta veliko manj zapletov in so samo veseli, če se tako odločiš.
Epiduralna je pa optional - to je za ženske, ki bi lahko rodile normalno, brez vsega, ker ne rabijo operacije in zato je možna samo, kadar je anasteziolog prost (v LJ), to pa ni pogosto, ker so pač iskana roba (imamo pač ugrenco, nimaš kaj...) Pri tebi anasteziolog bo, to je operacija, je napovedana, tako da točno vejo, da bo tam takrat pa takrat anasteziolog in si lahko ziher, da se boš lahko zmenila po svoje, samo povej jim, večinoma so zelo veseli, če si želiš spinalne.

Je pa res, da če bo anastezist/ka utrujen/a, te mogoče večkrat špiknejo, predno zadanejo, (mene so takrat 9x, ampak to je bil baje rekord, ker je anastezitka delala res že dolgo brez prestanka in brez kosila in so se ji že malo tresle roke, če moraš na operacijo, pač nimaš glih izbire, pri tebi je to napovedana in ne urgentna operacija in bo anastezist sigurno bolj spočit, sploh če bo to ponedeljek:) ampak meni se zdi, da vseeno odtehta (cost-benefit se ti pokrije;). Celo operacijo si lahko čisto zavestna, ne spiš in spremljaš dogajanje (ok, videt ne moreš, razen če ma zdravnik očala, potem se v šipcah vse vidi, hehe:), ampak slišiš vse, slišala boš svojega otroka, ko bo prvič zajokal... Ma, meni je to fajn. Sicer sem rodila vsakič naravno, ampak sem mela spinalno 2x in je fajn stvar (samo ne preveč pit predno greš na operacijo ker po njej nekaj časa ne moreš lulat, tišči te pa - senzorika se prej povrne kot motorika).

Če je cr urgentni, potem nimaš izbire, ker se mudi in te samo zaspijo, da je vse skup v 1 minuti fertig, ker spinalna nekaj časa traja, da pripravijo in da prime, splošna je pa tiktak (tudi že sprobano;). Splošna je bila meni sicer fajn, ker si tako fino zafiksan, meni se je ful dogajalo, samo ni pa to glih najbolj zdravo in možgani so moja močna točka, tak da tu se nočem zezat... Če se da, torej rajši spinalno. Str. učinki so lahko pri obeh, glavobole imajo po splošni večkrat, itd...

Meni je sicer fajn, da vem, kaj se dogaja med operacijo. Saj je hecno, ko slišiš, kako kirurg kolne, ampak mene to ni nikoli motilo, mi je bilo smešno, ker pozabijo,d a si tam in je fajn slišat vse tako, kot delajo sicer:D. In v bistvu sem slišala tudi kaj pametnega, recimo da mam zelo močne kosti in ne bom mela nikoli osteoporoze:D. Pa da mu ni jasno, kako se je to sploh lahko zlomlo, da je moral bit to res en hud šus. Je pa res, da moraš bit človek za to - ene ful moti, če slišijo, da jim vrtajo luknjo v kost[sm=jezicek.gif], večina tudi ne bi hotela videt vrtalnega stroja, s katerim to delajo, meni je pa zanimivo in fascinantno.

Krvi sem pa jaz več zgubila med naravnim porodom kot med operacijo...

Vso srečo!

Najlepša hvala za tale izčrpen in obrazložen odgovor [sm=smiley1.gif]

*dotika* -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (9.9.2012 19:31:57)

Imela CR s spinalnim blokom, zelo zadovoljna, brez vsakršnih težav. Ne vem, se mi zdi, da sem lažje in hitreje okrevala kot cimri, ki sta naravno rodili in bili nič šivani...

ronja -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (10.9.2012 13:28:07)

Samo popravek: rodila sem naravno, brez kakršnihkoli sredstev, spinalno analgezijo sem imela pa pri operacijah noge, nobene veze s porodi. Splošno sem imela pa zaradi roke.

mendi7 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (28.9.2012 12:12:34)

Čez par dni nameravam rodit v Postojni, bila na ctg nekaj dni nazaj in je bila gužva v porodnišnici, tako da upam da bo kakšna soba free. Zanima me tiste, ki ste imele carski rez vnaprej napovedan(G.mi ni dal datuma kdaj priti ampak rekel, da naj pridem na dan PDP v porodnišnico) kako stvar poteka v primeru CR? Prideš zjutraj v porodnišnico ob 8 ali ura ni važna? Nekje sem brala, da bi naj sprejeli en dan pred CR, ker te morajo še pripravit? Kako je s tem? Vaše izkušnje?

me83 -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (28.9.2012 12:21:11)

V mb je tako, da imas cr tocno na dan ko dopolnis 39 teden. - torej 1 teden pred pdp,.... V porodnisnico prides 1 dan prej, gres na ctg, pregled.... Zjutraj ob 6 dobis svecko, okrog 8 gres iz sobe,.... CR pa se zacne potem okorg 9 ure. Je pa mozna splosna anestezija ali pa spinalni blok.

Matkurja -> RE: napovedan CR - splošna anestezija ali spinalni blok (28.9.2012 17:04:59)

IZVIRNO SPOROČILO: mendi7

Čez par dni nameravam rodit v Postojni, bila na ctg nekaj dni nazaj in je bila gužva v porodnišnici, tako da upam da bo kakšna soba free. Zanima me tiste, ki ste imele carski rez vnaprej napovedan(G.mi ni dal datuma kdaj priti ampak rekel, da naj pridem na dan PDP v porodnišnico) kako stvar poteka v primeru CR? Prideš zjutraj v porodnišnico ob 8 ali ura ni važna? Nekje sem brala, da bi naj sprejeli en dan pred CR, ker te morajo še pripravit? Kako je s tem? Vaše izkušnje?

Meni je moj osebni G rekel naj pridem zjutraj ob 7h na CTG in ko opravim, naj rečem sestri/babici naj pokliče njega, da me pregleda. In me je pregledal. Sem se pa začela odpirat, ampak je glede na prejšnje UZ in velik plod ter mojo ozko medenico se odločil vseeno za CR. Od tam naprej so me sprejeli, klistirali, brili pol sem pa čakala. Nato so me parkirali na posteljo (kar na notranjem hodniku), mi dali metuljčka na roko in me še enkrat popisali. V operacijsko sem šla okrog 11h tisti dan in ob 11.54 se je rodil naš Lojzek. Bi pa lahko šla prej v operacijsko, če bi imel moj G čas. Je imel še druge opravke in ker ni bilo nujno...

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>