Katy78 -> RE: jeterni encimi (28.8.2012 16:31:51)
|
Imaš jetrne encime povišane? Jaz sem jih imela v obeh nosečnostih. Je pa pri zvišanih jetrnih encimih vedno treba preveriti še vrednost žolčnih kislin kar mnogi ginekologi žal pozabijo oz. jih velika večina zanje sploh ne ve. Zvišani jetrni encimi pomenijo, da so tvoja jetra obremenjena vendar to na plod nima vpliva, če pa so preveč zvišane žolčne kisline, pa to ni v redu za otroka. Torej, gleda se zvišanje obeh parametrov in spremlja se dinamika rasti/upadanja, po potrebi se uvede tudi zdravilo, ki nase veže žolčne kisline. Se pa temu "stanju" v nosečnosti reče hepatopatija, kot rečeno, jaz sem jo imela v 1. in v 2. nosečnosti. Pvo nosečnost je bilo treba zaradi tega zaklučiti z urgentnim carskim rezom v 33. tednu (vrednosti jetrnih encimov so bile nenormalno zvišane, skoraj 30_x_), na srečo je bilo z malim vse ok, drugič pa sem prišla skoraj do konca, do 38. tedna. Sem se pa v obeh nosečnostih tudi jaz počutila odlično vse do konca. Srečno! Aja, še to: je to prva nosečnost? Ker hepatopatija se nikoli ne pojavi v 2. nosečnosti če je bilo v 1. nosečnosti vse ok. Če je bilo 1. vse ok in so jetrni encimi zvišani samo v 2. nosečnosti, gre lahko tudi za npr. žolčne kamne ipd.
|
|
|
|