Anonimen
|
Jaz sem si prebrala vse na temo kajenja v nosečnosti (forumi in strokovni članki), pa nisem našla nevemkaj posebnega. Imam prijatelje, znance, stare nad 30 let, otroci kadilk v nosečnosti in nobeden posebej ne odstopa od ostalih, ki so bili otroci nekadilk. Po forumih sem našla podobne zgodbe ala "je kadila, pa je bilo vse ok", zato sem iskala zgodbe, kjer pa ni bilo vse ok, pa moram priznati, da tudi nisem našla primerov, da bi bile pri otrocih kadilk katastrofalne posledice. Posledice so znane, naprimer v povprečju za 200 g nižja porodna teža (vezano tudi zaradi bolj zgodnih porodov) in posledično nekaj več težav, pa podobne, ampak to je spet v povrečju. Sama se nisem odločila za prenehanje s kajenjem, sem pa poskrbela za druge stvari - vnos C vitamina in magnezija (kajenje povzroča slabši prehod kisika do ploda, C vitamin pa skrbi za boljši prehod kisika do ploda, po nekaterih raziskavah dovolj C vitamina kadilke celo izenači z nekadilkami), kadim po obroku (itak jem 10krat na dan), magnezij pa tudi zelo dobro skrbi za rast ploda. Gledam nosečnice, ki žvečijo in pijejo kokakolo (aspartam se v telesu spremeni v formaldehid in je učinek na telo podoben, kot pri kajenju), jaz dobim dovolj formaldehida že s kajenjem, zato ne žvečim, ne pijem kokakole in ne vnašam vase podobnih škodljivih snovi. Torej, nisem nehala, sem pa sklenila nek kompromis. Da bo vse v redu pa niti nekadilkam ne more nihče zagotoviti. Nosečnice nehajo kaditi predvsem zato, da si ne očitajo kasneje, če bi bilo kaj narobe, da niso naredile vsega, kar je bilo v njihovi moči. 100 % vsega itak ne narediš, ker se marsikaterih škodljivih snovi, ki jih zaužiješ, niti ne zavedaš. Današnje nosečnice so zelo osveščene glede kajenja v nosečnosti, saj je škodljivost kajenja za zdravje in za plod v nosečnosti jasna kot beli dan. Kolikšna pa je ta škodiljivost, je pa drugo vprašanje. Obeša se na veliki zvon in že s tem imamo občutek, da kajenje najbolj škodi zdravju, po drugi strani pa verjetno zdravju škoduje marsikaj še bolj, pa marsikdo tega sploh ne ve, ker mu ne piše na škatlici hrane ali pijače, tako kot to piše na škatlici cigaret. In potem se ti mimogrede zgodi, da te grdo gleda nosečnica, ki z veseljem pije kokakolo in zraven je škampe, samo zato, ker ti piješ vodo in zraven prižgeš cigaret. Pa naj grdo gleda, samo to še ne pomeni, da jaz otroku delam večjo škodo, kot ona. Vse je relativno. Res je tudi to, da je pri nekaterih stvareh večja možnost, da gre kaj narobe, pri drugih manjša. Po podatkih, ki sem jih brala, naprimer, je pri kadilkah 0,5 % večja možnost, da bo otrok nekoliko lažji (verjetno tistih 200 g v povprečju) kot pri nekadilkah, medtem ko je tik pred porodom ali pri porodu samem pri vseh ženskah (kadilkah in nekadilkah) 1 % možnosti, da otrok zaradi neznanega vzroka umre. Pri alkoholičarkah je 30 % možnost, da bo otrok imel FAS. Pri pregradi v maternici je 25 % možnost, da predčasno izgubiš otroka oz. predčasno rodiš. Itd. Skozi posteljico prehajajo nekatere škodljive snovi, nekatere pa ne. Ljudje kadijo že vrsto let, pa še vedno ni nekih blaznih slabih učinkov dokazanih. Naša prehrana pa je le zadnje desetletje ali dve drugačna kot prej, zato pri tem učinki še ne morejo biti znani (da ne govorim o raznih nenaravnih always vložkih, pri katerih se bo že kmalu pokazalo ali pa se že kaže, kakšno neplodnost in raka povzročajo). Hočem povedat le to, da se mi včasih zdi, da ljudje obsojajo le tisto, kar jim z velikimi črkami piše na embalaži, pri ostalih stvareh pa ne znajo razmišljati s svojo glavo. Če ne piše, da je škodljivo, je zagotovo v redu oziroma bolj natačno - je sigurno manj škodljivo, kot tisto, kjer pa res piše, da je škodljivo. Ane? Pohvalno je, da se odpoveš cigaretom, vendar potem te lepo prosim, da pogledaš na zdravje iz širšega vidika - ne žveći orbitov in ne jej bonbonov, zobe si umivaj s sodo bikarbono in ne s colgate pasto, hrano vedno skuhaj in ne kupuj konzerv, ne jej v menzah, ker ne veš, kaj dobiš, ne pij sladkih pijač (kokakola, ledeni čaj, sokovi), kupuj samo sezonsko sadje, vedno olupi jabolka, ker je v lupini največ pesticidov, kupuj preverjena porekla (upam, da imaš za hrano dovolj denarja, da ti je ni potrebno kupovati v Šparu, Lidlu, Hoferju in seveda dovolj časa, da jo pridelaš sama), mleko kupuj nehomogenizirano, ne maži se z nivea in podobnimi kremami, najbolje, da se mažeš kar s kakšnim karitejevim maslom ali podobno, ne uporabljaj kupljenih deodorantov - naredi si ga sama, doma ne uporabljaj sintetičnih dišav za dom (niti na stranišču) in uporabljaj le naravna čistila. Seznam bi se lahko precej podaljšal, ampak ni moj namen naštevanje podobnih zadev, ampak samo to, da podam svojo logiko razmišljanja o zdravju zase in za naše dojenčke. P.S. Sama sem skenslala najmanj vse, kar sem napisala v zadnjem odstavku, cigaret pa je moj cukrček, v upanju, da rodim zdravega otroka in še naprej skrbim za zdravje odraščajočega malčka - seveda brez kajenja v stanovanju.
|