Tippi -> RE: oslovski kašelj pri odraslih? (24.8.2012 8:15:12)
|
Moja hči je fasala oslovskega pri 14 letih. Začelo se je z nedolžnim pokašljevanjem, ki kar ni nehalo in se je samo še stopnjevalo. Ko je prvič rignila (dobesedno), po končanem napadu, sem vedela, da je to to. Bruhala sicer ni, je bila pa na meji. Sva šli na infekcijsko, kjer so z brisom potrdili mojo diagnozo. Zdravljenje brez zdravil je trajalo pol leta. To pomeni, da smo bili za antibiotike prepozni (redki so, ki pridejo k zdravniku takoj ko začnejo kašljat, ker jih veliko misli, da gre pač samo za prehlad in bo minilo), pa tudi sicer ne pomagajo, lahko le ublažijo malenkost simpotme, enostavno je treba "preležat/preživet". Kašljala je v napadih pol leta, potem se je kašelj umiril in recimo na vsakih 14 dni, še dodatnih pol leta doživljala rahel napadek kašlja. bolezen je minila v enem letu brez posledic. Pri manjših otrocih je pa seveda potek bolezni hujši in nujen sprejem v bolnici zaradi dihalne stiske. Pri odraslih pa najbrž tako kot pri moji hčeri. Treba odležat in to je to. Je pa kašelj vztrajen, nadležen, boleč, in se zaključi z značilnim riganjem, ki v velikih primerih vodi v bruhanje. Ni pa nujno.
|
|
|
|