zaspancek1
|
Hm, sicer nisem čustveno navezana na Mueller, niti na "made in Germany" znamke, pa vseeno opazim konkretne razlike v okusu in tudi kvaliteti določenih izdelkov, izdelanih na vzhodni in zahodni trg. Konkretno plenice Pampers - pri nas zmagajo Baby Dry - glede na podatke z uradnih strani so izdelane za zahodni trg. Kupiš jih lahko v Muellerju in tudi DM (kjer je ponudba navadno bolj omejena, pa pakiranje je tudi manjše). Na prvi pogled so enake tem, ki jih kupiš pri nas pod imenom Active Baby (celo motive so imele enake). So kar enake velikosti, celo teža je enaka (jap, sem jih res ene 20 za foro stehtala ), pa vseeno niso enako vpojne, tisti pas je pri "vzhodnih" bolj papirnat , pa resnično so naparfumirane (meni res ogabno). Še večja razlika je bila pri NewBorn pleničkah - "vzhodne" so trše, papirnate - kar nisem mogla verjeti, da je res takšna razlika. Glede pralnih praškov - je razlika, pravzaprav po svoje tudi logična. Pri nas in drugje na vzhodu smo (oz. vsaj naši starši) nekako še vedno navajeni, da se prašek dozira precej bogato (en lonček oz. še malo več, da bo boljši učinek) - in res jih ogromno (sploh naše mame) ne gleda na navodila oz. na količino, trdoto vode, umazanost perila, pač pa dodajajo tako, kot od nekdaj (torej na pamet). Če temu dodamo še dejstvo, da je poraba pralnih strojev na vzhodu v povprečju večja od tiste npr. v Nemčiji (kjer so varčni tudi njihovi kotlički za WC ), potem se proizvajalci pač prilagodijo temu. Seveda je potem učinek dejansko slabši, sploh, če imaš kakšen varčen stroj, pa dodajaš prašek striktno po navodilih. Sama sicer kupujem res večinoma gele v Muellerju, pa pri barvnih oblačilih ni neke hude razlike, pri belih pa se pozna. Ena majčkena "tolažba" - Persil Sensitive (enkrat je e, drugič pa ga ni na koncu), narejen v Nemčiji je boljši od tistega, narejenega v Avstriji. Oba dobiš v Muellerju, je pa avstrijski v večjem pakiranju, pa tudi dodati ga moraš kao več (kao zato, ker je pri nemškem striktno ločena trdota vode - mehka, srednja in trda, pri A pa samo mehka in trda oz. nekako samo dve stopnji ). Pa bi po deklaraciji sodeč moral biti to enak gel. Aja, čisto sveža primerjava čistila CLIN za steklo - ta, kupljen v Sparu ima resa izrazit, oster vonj in po njem me vedno pečejo roke. Tisti, kupljen v Muellerju ima precej bolj nevtralen vonj in manj teče dol (pa gre pri obeh za peno, ki bi po deklaraciji morala biti enaka) in se hitreje posuši (oz. ga lažje zbrišeš), kar pa je bistveno - ne draži mojih rok. Kar se pa čokolade in ostalih sladkarij tiče - seveda je razlika tako pri nuteli, milki in kinder čokoladi (pa verjetno še čem). Kaj je boljše? Kaj pa vem, Nutele in Milke nisem nikoli marala, kinder čokolada pa mi je res boljša iz Muellerja (pa je tam pravzaprav niti ne kupujem pogosto). Sicer pa so mi tudi Munchmallow iz Crvenke boljši od originala iz Anglije. Se pa spomnim, da je bilo v vzhodni milki več sladkorja, kot v tisti zahodni - to pa je bilo res razvidno tudi z deklaracije. Skratka - ja, je razlika in če si pač prej bil vajen ene stvari, potem pač opaziš razliko, ko je kao isti proizvod sedaj drugačnega okusa oz. včasih tudi kvalitete. Pa če za približno enako ceno lahko izbiram - ja, potem pač bom, a ne?
< Sporočilo je popravil zaspancek1 -- 16.8.2012 11:05:10 >
|