petea -> RE: majhen dojenček in starejši otrok v vrtcu (20.9.2012 8:14:49)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Matejusska A mi lahko tiste, ki ste imele starejšega otroka v vrtcu, poveste, ali je majhen dojenček vedno oz. pogosto pokasiral bolezni od starejšega otroka? Ne, niso. IZVIRNO SPOROČILO: Matejusska Ste izvajale kakšne posebne ukrepe? Od nekaj mamic sem slišala, da so poleg takojšnjega umivanja rok, ko so prišli iz vrtca (kar je itak samoumevno), starejšega otroka še preoblekle, nekatere pa celo razkuževale roke. Nobenih posebnih ukrepov. Do branja tega sporočila nikoli nisem niti pomislila, kaj šele izvajala razkuževanja rok v bližini dojenčka (razen v porodnišnici). Pravzaprav sem z nekajtedenskim dojenčkom celo hodila v vrtec. Prav tako se mi ne zdi samoumevno in ne vidim pravega razloga za ekstra umivanje rok tik po prihodu domov - če so se česa nalezli v vrtcu, so to že zdavnaj dobili vase in nase, roke pa si drugače v vrtcu umivajo redno. Če že, bi bilo smiselno, da bi si umili roke ob odhodu iz vrtca. A si ve umivate roke samo zato, ker ste prišle iz službe domov? IZVIRNO SPOROČILO: Matejusska Pediatrinja me je namreč ful prestrašila, da lahko navaden prehlad ali virozica pri starejšemu otroku povzroči hude zaplete pri majhnemu dojenčku in da na pediatrični in infekcijski menda kar zavijajo z očmi če slišijo, da ima dojenček, mlajši od 6. mesecev, sorojenca v vrtcu. Jaz ne morem pomagat, drugega varstva žal nimamo in bo tamala morala v vrtec. Pediatrinja mojih otrok ni nikoli omenila česa podobnega, pa gre za zelo izkušeno zdravnico, ki se še posebej ukvarja s pulmološkimi stanji pri otrocih. Ob tistih bolj resnih boleznih je vedno samo prijazno priporočila, da če se pač da, naj bodo stiki med bolnimi in zdravimi sorojenci nekoliko omejeni do okrevanja bolnega otroka, da pa so si bacile tako ali tako že izmenjali, še preden se je bolezen razvila. In praviloma se ista bolezen ni razvila pri vseh. Izjema so bile vodene koze.
|
|
|
|