liliana -> RE: Obvezno zdr. zavarovanje?! (8.8.2012 22:10:16)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: mateyka ne še. ker nisem imela razloga da bi se pozanimala.. ampak imam čas dokler ne neham dihat, torej.. [sm=smiley4.gif] Torej.....jaz pa imam razlog, da vsaj približno vem kako delujejo določene stvari v drugih državah, čeprav ne živim v njih.... predvidevam in sklepam lahko, vem pa za ziher ne, dokler se ne prepričam. in zato raj prej nič ne rečem.. sem pobarala moža in je tako, od plače se odvaja tax (davek) in to v enem kosu, za vse možne finance, ki jih ma država (zavarovanje ni posebej specifizirano). je pa tako, da vsak, ki se prijavi (da živi uradno) na švedskem, dobi obvezno zavarovanje difolt in tega se ne plačuje mesečno, niti ni dodatnega. in potem se plačuje kot sem zgoraj povedala. tako da te extra nič ne pride (recimo dodatnega), ali da bi moral kaj prijavljat, če zgubiš službo, menjaš itd., v glavnem veliko manj dela z vsem tem zavarovanjem na splošno (za uporabnike) in VSI so zavarovani. meni se zdi vseen malo bolj socialno naravnano kot v sloveniji. Lepo, vendar si dejala, da je obvezno zavarovanje na švedskem zastonj....pa ni zastonj, ker se financira preko davkov iz plač, pri nas pa preko prispevkov.....v bistvu isti šmorn (pri obveznem zavarovanju seveda)....le da imamo mi namesto t.i. participacije (ki se na Švedskem plača za vsak pregled) imamo dodatno zavarovanje.....
|
|
|
|