deveta -> RE: Kravje mleko (pred enim letom) (15.8.2012 21:45:17)
|
Adaptirano mleko je prav tako narejeno iz kravjega mleka. In veliko otrok, ki je alergičnih na kravje mleko je tudi na AD mleko. Stvar ni samo v laktozi (na laktozo ni alergij, temu se reče intoleranca) ampak je tu predvsem ravnovesje mineralov in beljakovin. Alergija na mleko je predvsem alergija na mlečne beljakovine. Teliček ima popolnoma drugačne potrebe po mineralih in beljakovinah kot človeški mladič. Adaptirano mleko je za dojenčka prilagojeno kravje mleko. Je demineralizirano. Torej mu je odvzeta neka količina mineralov, saj ledvice dojenčka še nimajo take sposobnosti, da bi nosile tako breme in so ob uporabi tako močnega mleka hudo obremenjene. In dodana mu je sirotka. Sirotka je stranski produkt pri proizvodnji sira in vsebuje termolabilne beljakovine emenovane albumini. Druga vrsta beljakovin, imenovanih kazeini, so izredno težko prebavljivi. Kravje mleko vsebuje 80% teh težko prebavljivih beljakovin in 20% albuminov. Meterino mleko pa ravno obratno 80% albuminov in 20% kazeinov. Zato AD mleku dodajajo sirotko, da malo uravnovesijo ta razmerja. Jaz sem moji sicer dajala kravje mleko, tudi nekje po 9 mesecu (redčla sem ga z vodo) ampak nikoli za pit. Včasih sem ji skuhala gres in podobno. Ampak ni ji bilo všeč. Skoraj vso mleko ki ga je dobila ga je dobila od mene, ko sem jo dojila. Nato (ko se ni več dojila) ji mleka sploh nisem več dajala. Zdaj ima 2 leti in kar spije mleka ga spije v vrtcu. Sirov ne mara, kakšen puding ali skutico tu pa tam poje, ampak ne več kot 2-3 na teden. Edino zjutraj ob vikendih poje 1-2 dcl kozjega mleka z ovsenimi kosmiči (+ 1 žlica čokolinota, ker samo kosmiči ji ne grejo[sm=smiley36.gif]). Ob petkih kupujem po 1/2 L kozjega mleka od soseda in to imam za vikend. Drugega mleka sploh ne uporabljamo pri nas doma. Imam na zalogi kak liter alpskega, če kak puding kdaj naredim ali podobno, sicer pa ne. Alpsko mleko pa bi res odsvetovala, ker otroku res ne da nič. Je tako predelano (obdelano pri zelo visoki T, homogenizirano), da je celo absorbcija kalcija skoraj ničla. Torej samo bremeni organizem, predvsem črevesje in ne da nič. Nekako kot da bi rekla prazno živilo, ki da samo kalorije. Nekateri otroci so zrastli na alpsem mleku (moj mož tudi, ga je pil od 3 meseca dalje, ker je vse drugo odklanjal) pa jim nič ne fali. Vsak se odloča po svoje, vsak verjame svojim prepričanjem. Jaz se čudim samo temu (komercilizem ima pri temu največ), da se tako sili s tem mlekom in ga tako dajejo v ospredje. Čeprav so tudi zdravniki počasi začeli učit drugače. Včasih naj bi otrok spil vsaj pol L meka, zdaj pa nekateri že rečejo, da je pol L mleka čisto dovolj in je že skoraj zgornja meja. Je razum že malo nadgradil komercialno politiko po kateri morajo delati tudi zdravniki in ostalo svetovalno osebje. Jaz se pri tem, ko silijo z mlekom vprašam samo to. Zakaj naj bi bil človek edino bitje (sesalec) tega sveta, ki bi moral bit odvisen od mleka neke tujerodne vrste.
|
|
|
|