mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 imas pa moznost placevati na Svedskem zavarovanje zase in otroka, pa si s tem pokrita. ne. na švedskem je obvezno zdr. zav. zastonj in ga vsak dobi, če zanj zaprosi. torej plačat ji ne bo treba nič zanj. ceprav je tud tuki neka caka glede cepljenja, ker imajo Svedi drugacen program cepljenja kot Slovenci - ti bo Mateyka vec povedala. ja, ko se seliš (pred šolo), je dobro da veš katera si cepil in katera se kje (v kateri državi) cepijo in kdaj, da se kaj ne podvoji. vsekakor pa dobro preveri tako v SLO, kot na Svedskem, ker te res caka precej birokracije tega ne morem preveč poudarit. plus če česa ne veš/ne upoštevaš itd., se zna izit z štalo. nama se je zgodilo, da smo se in se še ping-pongamo s švedsko socialo, samo zato ker sem bila en čas začasno v sloveniji, ko je bil moj oče v komi in v moji oskrbi dokler ni šel v dom (metulj, sej ti to veš). preklamo se za 6000 ojrov (stvar še ni rešena). ne bom tle pisala detaljev in banalnosti, samo povem ti, če ne veš v kaj se spuščaš, ti nevednost ne bo pomagala, ko bo kaka štala. to so meddržavne zadeve, vsaka ma svoje zakone (vseh ne poznaš) in če je kje kak podvojen denar, te bodo obrali. tudi če ga ni (kot v našem primeru), se lahko zgodi, da se moraš preklat z njimi samo zato, ker si oni določene zadeve po svoje interpretirajo. pa je v našem primeru stvar veliko bolj jasna kako in kaj, kot pri tebi in so se vseeno spotaknili ob določene stvari. pa smo jim dali vso papirologijo, pa itak - ma dej, raj ne začnem tle romana iz twilight zone-a pisat.. čim si med državami, te birokracija udari po glavi ne x2 ampak x5, res.. IZVIRNO SPOROČILO: Sverige Ja sj vem, da je čudno...ampak tko je pač naneslo z njegovo službo. Matr sj nism edina s to situacijo! Pa glede na to, da smo v EU, upam,da to res ni tako nemogoče! ne, edina si, ki hoče to situacijo rešit tako na pol al kako naj rečem. met slovensko porodniško in švedski otroški dodatek? vsaj koliko jaz poznam zadeve ti lahko ti povem da si na ta način lahko nakoplješ ful birokracije na glavo in še da boš morala denar vračat za leta nazaj. tko da pazi kaj delaš, ko delaš "šmorn", vej prej vse posledice, da tako rečem. no, mi smo tud mislili da smo jih (mož je leta "treniral" švedsko birokracijo, pa smo ravno od njih fasali teženje za neki kar je larifari v bistvu), pa kot bereš, vseeno nasrkali. upam da se bo lepo izšlo, samo če se ne bi moj mož znal dobr obrnit v birokratskih zadevah in bit tekoč v švedščini, pisat dopise, se preklat, ne vem.. pa ne vem a ga avtomatsko evidentirajo kot švedskega državljana (tvoje dete), če tle rodiš in si začasna tujka. to ne vem. niti ne vem a zato ker rodiš v tujini četudi sta oba slovenca, da bi morala zato dat izjavo o državljanstvu. jaz sem jo morala zato, ker je mož šved, za dva slovenca pa ne vem - res, otrok pol kar ni slovenc, če čez mejo rodiš? Morm it k svetovalki, da mi točno pove kako in kaj. naj te opozorim, da ona švedskih zadev ne ve ravno veliko. slovenske že, švedske pa ziher ne enakovredno. in za najboljšo odločitev rabiš vedet informacije z obeh strani enakovredno. tako da preberi si dobro uno spletno stran, ki sem ti jo dala in mogoče tudi vprašaj (po emailu) še försäkringskassan, kako in kaj to pomeni na švedskem. btw, ali lahko dobivaš porodniško, če si izven države za dalj časa? mislim, a po porodniški ti bo prekinil delovno razmerje al kako? Mateyka, ti si rodila na Švedskem, kje pa? norrbotten - sever. tam nekje kot je laponija Midva bova nastanjena v Stockholmu. In tvoja izkušnja, si bla celo nosečnost gor, kako je s pregledi, imajo tukaj tudi kakšne šole za starše, da je oče lahko zraven? Kaj pa odnos zdravniškega osebja, sam porod? ja, jaz sem bila celo nosečnost tukaj. tukaj nimajo ginekologov (razen če si bolana), ampak babice. torej te celo nosečnost pedena in pregleduje, spremlja in svetuje barnmorska (izg. barnmuška), ki pa so veliko bolj izobražene glede teh stvari kot pri nas. one delajo vse brise, teste, porode, cepijo otroke in delajo določene stvari brez pomoči zdravnikov. jaz sem srečala ginekologe samo, ko so mi delali 4D ultrasound in ko mi je vakum naredil (brez da bi me rezal) odnos je itak na nivoju. vso zdravstvo je ene 10 let pred slovenijo, itak. če me vpraša, jaz v sloveniji ne upam rodit in če že bom (še enkrat) bom ziher tukaj, hvalabogu. tko da, lahko samo pohvalim.. je pa zelo raznoliko prebivalstvo. 4D ultrasound mi je delala bejba iz irana, moja nosečniška barnmorska je bila lokalka - modelka svetovna, ko sem rodila, sem imela babice: ena iz bolgarije, ki je študirala v beogradu in sva "pričale srbo-hrvatski", eno iz laponije, ki je bila kot une šamanke iz gozda in ginekolog, ki mi je delal vakum je iz Peruja - indijanec. tako da je res pestro - so pa vsi profiji, res šola za starše? kaj pa vem, verjetno je, če zaprosiš. tukaj večinoma pričakujejo, da sam poiščeš informacije ki jih rabiš, uporabljaš zdravo kmečko pamet in logiko ter ne kompliciraš z detalji oče je seveda lahko zraven, ne rabi pa neki šol delat in plačevat, tako kot v sloveniji (to mi itak ni jasno kaj tok komplicirajo s to "šolo pristonosti" v sloveniji). isto je patronažo na domu - če si tok nesigurna, ti jo bodo dali, samo rečt moraš. midva nisva in sva čist ok furala (če pa ne bi, bi pa poklicala). samo sem dost brala in se sama informirala.
< Sporočilo je popravil mateyka -- 13.10.2012 20:00:08 >
|