Sverige -> RE: POROD V TUJINI (13.10.2012 15:49:20)
|
Ja sj vem, da je čudno...ampak tko je pač naneslo z njegovo službo. Matr sj nism edina s to situacijo! Pa glede na to, da smo v EU, upam,da to res ni tako nemogoče![sm=smiley13.gif] Kaj bi torej rada: dobivala porodniško. :) Predvidevam, da moram bit zato stalno prijavljena in zav. v Slo? Hkrati pa vem, da se moram tud gor Švedskem prjavt in zavarovat (sebe in otroka). Vem, da bi mogla gor prjavt začasno prebivališče, no vsi 3-je, in pač prijavit odhod v tujino. Nč na črno. Za čas porodniške upam, da je možno, da dobim svoje nadomestilo iz Slo, za otroka pa bi verjetno dobivala otroške dodatke iz Švedske - niti jih ne bi v Slo zahtevala. Vse dokler ne pridemo nazaj. Kukr sm brala; če se otrok rodi gor, bi mogla sporočit v Slo in potem zahtevat državljanstvo, pa midva bi mogla neki izjavt, da je slovenc itd., da bi potem dobil slo.dokument. Za prvi prestop meje pa celo neko prepustnico. Ampak kukr sm brala, ga takoj evidentirajo kot šveda, tako da bi bil gor evidentiran in bi jaz na podlagi tega tudi lahko zahtevala kake otroške dodatke. Kar se poroda tiče bi baje lahko zahtevala povrnitev stroškov na podlagi medn. zdr. kartice, ampak ker bomo itak nekaj let gor, je vseeno, če si tudi gor uredim zavarovanje (za čas začasnega prebivanja tam). Itak ga bomo vsi rabl. Sicer je pa tko, al če pa tukaj rodim, začnem dobivat porodniško, pol gremo pa čez kak mesec gor, a pol se pa da - mislm v tem primeru se moraš lih tko zač. prjavt gor, uredit zavarovanje, pediatra dobit itd. Sam birokacije kar se poroda in državljanstva tiče bi bila odrešena, vse ostalo je pa isti šmorn. Morm it k svetovalki, da mi točno pove kako in kaj. Ni bil moj namen po forumih iskat informacij, ampak mogoče pa najdem koga s podobno izkušnjo, pa bi mi lahko dal kak nasvet itd. Mateyka, ti si rodila na Švedskem, kje pa? Midva bova nastanjena v Stockholmu. In tvoja izkušnja, si bla celo nosečnost gor, kako je s pregledi, imajo tukaj tudi kakšne šole za starše, da je oče lahko zraven? Kaj pa odnos zdravniškega osebja, sam porod?
|
|
|
|